mandag, december 16, 2013

Googles kagefavoritter 2013 - og mine udgaver af dem. En slags kavalkade.

Hvert år på denne tid offentliggør Google deres hitlister - de såkaldte Google Zeitgeists, altså "tidsånden" - over årets mest populære søgninger, og det er altid interessant læsning.

Hvad spørger danskerne Google om? Hvilke kendte vil vi gerne vide mere om? "Hvad er klokken?"! Har vi fundet svar på det påtrængende spørgsmål "Hvordan kysser man?" siden sidste år, hvor det var på hitlisten? Google opsummerede 2012s zeitgeist som "Kage, kendisser og kyssetips". I 2013 var topsøgningerne Allan Simonsen, lakridspiber og pulled pork.

Selvom kage således ikke kom med i opsummeringen, så har kager og søde sager stadig deres egen kategori i årets zeitgeist, og jeg tænker at jeg helt årskavalkadeagtigt vil undersøge, om jeg her på bloggen har noget at komme efter på de meget populære søgninger.

10. Cookies
Jeg har adskillige opskrifter på småkager her på siden. Den seneste småkageopskrift er på  "afrikanske"cookies a la Linn med masser af nødder, kokos og krydderier, men der er også de udstukne Ge-bort-småkager fra 2011 eller Pirishkes, jødiske honningsmåkager med birkes fra 2012. Jeg har  tagget 21 indlæg med ordet "småkager"
"Afrikanske" cookies. Foto: Bo Ranum Borre Larsen
Nu har jeg en svag mistanke om, at søgeordet "cookies" også dækker over de elektroniske data-cookies, som mange hjemmesider lagrer på brugerens computer for at kunne genkende brugeren for fx. at kunne tilpasse indholdet på siden, når han eller hun vender tilbage. Cookiebekendtgørelsen, som indeholder regler om brugen af cookies, og som har til hensigt at beskytte brugerens privatliv, trådte i kraft 14. december 2011, men det er først i 2013, at vi for alvor har mødt små cookie-opslag på rigtig mange hjemmesider, hvor man så skal klikke sin accept af, at info-småkagen bliver lagt på computeren. Tidligere kunne man have brug for med jævne mellemrum at finde mappen med cookies på computeren og fjerne dem manuelt, fordi de simpelthen optog plads - og måske krænkede ens privatliv.
9. Citron fromage
Jeg har ingen citronfromage på bloggen. Heller ingen andre fromager, men dog masser af citron. Fromage er på to-do-listen for 2014.

8. Chokolademousse
Jeg har en opskrift på Chokolademousse - Callebaut style på bloggen, men jeg har vist aldrig selv lavet chokolademousse efter lige den opskrift. Jeg smagte den til et choko-arrangement i 2010 - den var toplækker! - og fik opskriften med hjem.
Jeg laver lidt oftere verdens nemmeste chokoladedessert, som ikke ligefrem er en mousse (snarere ganache) men en anden skøn måde at spise chokolade på: blød, tæt og koncentreret - og en fremragende måde at få brugt en rest chokolade på. Den kan varmt anbefales!

7. Muffins
Muffins?! Hvad så med cupcakes? De er ikke på listen. Kan det nu passe? 
Vi var helt henne i 2010 inden jeg fangede forskellen på muffins og cupcakes. Faktisk har jeg lagt en opskrift på nogle ret avancerede Trinitatis-muffins, som ingen i dag vist ville kalde muffins. Der er både fyld og pynt i rigelige mængder i/på den lille kage. 

Jeg har en stor kogebog fra Netto, der hedder Muffins, men som vist også blander tingene lidt sammen. Den opskrift på cappucino-muffins i kop, som jeg bragte fra bogen i 2010, ligner i foruroligende høj grad en cupcake. It's in a cup, for Christ's sake!

6. Gulerodskage
Jeg har heller ingen opskrift på gulerodskage på bloggen. Jeg har omtalt en strikkebog med opskrifter på kager af garn, og i 2010 opgraderede jeg en (melfri) gulerodskage til en advents-rødbedekage med julekrydret rødbedekompot. Ikke dårligt.
5. Drømmekage
Drømmekage i den klassiske udgave er heller ikke mit speciale. Til gengæld lavede jeg i 2011en ÆGTE drømmekage baseret på elementer i en kollegas drøm. Pistaciebund, flødeost, honning og granatæble. Himmelsk!
4. Æblekage
Æblekage kan vel være så mange kager - med æble? Jeg lavede apfelstrudel i 2009 efter en rejse til Wien og fine æbleroser dette efterår, men jeg har faktisk også haft klassisk æblekage på programmet i september 2009. Det var mest som en lille inspirationsting: en mundfuldsstor udgave af den skønne dessert med æblemos, rasp, flødeskum og gele - og der er desværre ikke nogen opskrift. Det kunne også være et 2014-projekt…
3. Banankage
For mig er banankage kagen fra Karolines Køkken 3. Jeg bagte den i 2007 og lagde billeder af en mor-barn-udgave på bloggen og henviste til Arlas hjemmeside. Det vil jeg gøre igen - og benytte lejligheden til at hente nogle pdf-karolinekogebøger.
2. Kanelsnegle
Kanelsnegle har tidligere været del af et blogindlæg om Google. I maj 2012 skrev jeg et langt (og lidt skuffet) indlæg efter et besøg hos Google i København, der endte med en opskrift på en variation af kanelsnegle, som også det år var et søgelisthit, nemlig vanillesnegle. Der er ikke tale om de almindelige bløde kanelsnegle, men en skøn småkageagtig variant. Som selvfølgelig også kan laves med kanel.
Jeg vil lige indskyde, at selvom jeg var ret kritisk i indlægget om Google, så er jeg storforbruger af Googles søgefunktion, og jeg bruger også begejstret både gmail, Google Drive, kalenderen og adskillige andre googleprodukter. Google+ blev bare aldrig stort i min verden og slagstalerne om fænomenet var ikke overbevisende. 

1. Pandekager
Årets mest søgte kageopskrift: pandekager! Hvor er det trygt og godt!

Opskriften på helt almindelige pandekager har jeg på et lamineret a4-ark på indersiden af et af mine køkkenskabe. Den står der sammen med opskriften på hjemmelavet kagecreme, risengrød og omregningsformlen mellem Celcius og Fahrenheit foruden mål og vægt på et antal almindelige kageingredienser. 

Af uforklarlige grunde har jeg også en opskrift på galopkringle på det samme ark. Det er vist en hilsen fra min bedstemor i åndernes rige. Måske skal der galopkringle på bordet i 2014.
Jeg har aldrig lavet almindelige pandekager på bloggen. Til gengæld har jeg lavet amerikanske pandekager i to omgange: en helt almindelig dej og et hjemmelavet pulvermix, der er lidt mindre uhyggeligt end de mix-produkter, som man kan købe ude i byen.

Las mig slutte kavalkaden med en rigtig party-killer:

Hurtigst voksende søgninger efter slankekur
  1. Dukan kuren
  2. Verdens bedste kur
  3. GO’ kur
  4. 5:2 kuren
  5. Detox kur
  6. Nupo kur
  7. 8 timers kuren
  8. 13 dages kuren
  9. Low Carb kuren
  10. HCG kur

Ingen kommentarer: