mandag, maj 24, 2010

Endnu en højtidskage: Trinitatismuffin

(Zap bare ned til opskriften, hvis du ikke lige har mod på forklaringer.)

Ja, det fornægter sig ikke: udover at være kage-entusiast, så er jeg jo også teolog. På en mission. Jeg vil gerne bruge mine kager som et pædagogisk middel til at formidle, hvad det er vores højtider handler om. Jeg har opdaget for mit eget vedkommende, at jeg med kagebrillerne på har haft meget mere sjov ud af at gå ind i de særlige dages betydning end jeg havde dengang da jeg kun læste tykke bøger om det.

I dag er vi midt i pinsen, kirkens fødselsdag, Helligåndens festdag. Den er der vist ikke mange der har fanget meningen med. En fest der handler både om noget med "hellig" og noget med "ånd" - det bliver for stærkt for de fleste fra start! Nå, det har jeg udbredt mig lidt om for et par dage siden med en opskrift på en pinselagkage.

På søndag er det en ny særlig dag: Trinitatis søndag. Efter den søndag kommer den lange periode uden andre ærlige helligdage, og hvor søndagene derfor hedder første, anden, tredje søndag efter Trinitatis; helt frem til seksogtyvende søndag efter Trinitatis - kun afbrudt af Allehelgen søndag først i november. Så har vi sluttet et kirkeår og begynder på et nyt med adventssøndagene. Hele trinitatisperioden har grøn som sin særlige farve.

Og hvad går så Trinitatis ud på? Trinitatis er det fine ord for Treenigheden, og så falder de fleste sikkert i søvn med det samme: Treenigheden, det er da noget fint, fromt, uforklarligt og fuldkommen irrelevant, ikke? Næh, faktisk ikke.

Treenigheden er betegnelsen for den idé, at tilværelsens mening - som vi kan vælge at kalde Gud, fordi det er et kort og mundret ord - viser sig i vores liv på især tre måder: som den fysiske verden omkring os, som vores liv som menneske blandt andre mennesker og som den glimtvise fantastiske relation mellem den enkelte og alt det andet. Lidt langhåret er det måske, og derfor springer vi straks frem til den kage, som jeg har udviklet til Trinitatis søndag.

Trinitatis-muffins
Opskriften rækker til 12-16 muffins af standardstørrelse.

Pistaciemarcipan
100 g pistacienøddekerner (helst usaltede)
50 g sukker
ca. 1 æggehvide

Kværn pistacienødderne og sukkeret i en foodprocessor. Tilsæt æggehvide og kør indtil du har en marcipanblød, grøn masse.

Muffindej
125 g blødt smør
150 g sukker
4 æg - delt i blommer og hvider
150 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
1 tsk. vaniljesukker

Pisk smør og sukker sammen til det er helt lyst og let. Tilsæt æggeblommerne én ad gangen og pisk grundigt mellem hvert. Rør derefter mel, bagepulver og vaniljesukker i dejen. I en anden skål piskes æggehviderne meget stive med en knivspids salt. Bland ca. en tredjedel af æggehvideskummet i den anden masse, så den bliver lidt mere blød. Vend forsigtigt resten af æggehvidemassen i dejen.

Fyld papirforme 2/3 op med dej. Læg ca. en teskefuld pistaciemarcipan i midten af hver kage og pres den forsigtigt lidt ned. Bag kagerne – gerne støttet i en metal-muffinform – ved ca. 180˚ i 20-25 minutter. En tandstik eller en strikkepind, der stikkes ind midt i en af kagerne, skal komme ud uden dej på.

Abrikosglasur
ca. 3 spsk. abrikosmarmelade
ca. 1 spsk. vand

Varm abrikosmarmeladen op – evt. i mikrobølgeovnen – med lidt vand. Når den er varm og flydende pensles overfladen på alle de bagte kager med abrikosglasuren.

Lad kagerne køle helt af.

Pynt
50 g mørk chokolade
50 g blød nougat
50 g hvid chokolade
50 g lys chokolade
3x½ dl. piskefløde
20 g hakkede pistacienødder

Hak den mørke chokolade i mindre stykker. Smelt chokoladen med ½ dl piskefløde fx ved en kort tur i mikroovnen. Hold godt øje! Rør fløden og den smeltede chokolade sammen til massen er helt glat. Stil i køleskabet. Gør det samme med hhv. blød nougat og hvid chokolade.

Smelt også den lyse chokolade – men uden at blande den med fløde. Den lyse chokolade fordeles på toppen af de afkølede kager og smøres lidt ud mod kanten. Lad chokoladen størkne.

Når de tre blandinger er helt kolde piskes de med elpiskeren, så de bliver luftige og formfaste. Hver farve komme i en sprøjtepose eller en plasticpose. Hvis du har en lille stjernetylle vil det være flot, men du kan også bare klippe et hul i hjørnet af plastikposen og sprøjte ud af hullet.

Sprøjt først alle de hvide sider af trekanten, så de lysebrune og til sidst de mørke sider. Drys med lidt hakkede pistacienødder.


Trinitatis-muffin'en er udviklet til Trinitatis Kirkes (Indre Bys) kirkemagasin, som netop er udkommet. Jeg har en artikel på side 10-11 om "Kagerne og Kirkeåret", og opskriften står på bagsiden.

Ingen kommentarer: