tirsdag, maj 25, 2010

Sprød & blød, frisk & småfed - og med gode nødder...

Nej, det er (måske) ikke en beskrivelse af mig selv! Selvom det er min fødselsdag i dag, er det stadig kager det handler om... Beskrivelsen dækker en af mine absolutte favoritkager, og som jeg har bagt i anledning af den store dag: florentinere. Jeg har skrevet om dem før, men nu kommer der også en opskrift. Og flere billeder.

Florentinere
15 g pistacienøddekerner
50 g mandler
35 g hasselnøddekerner

40 g røde cocktailbær
kandiseret appelsinskal (Se opskrift herunder. Det er ikke strengt nødvendigt med appelsinskallen, men det giver lidt friskhed, og appelsinsiruppen, der kommer ud af det, er super til smørcremen.)

100 g smør
100 g sukker
2 spsk fløde
1 spsk mel

Hak nødderne, cocktailbærrene og den kandiserede appelsinskal semi-fint. Læg det i en lille gryde sammen med smør, sukker, mel og fløde. (Det er en god ide at få smørret underst, så det kan smelte uden de øvrige ingredienser brænder på).


Varm blandingen langsomt op og rør i den indtil den når kogepunktet og er jævn og sammenhængende.


Jeg har i mit tidligere indlæg talt om min succes med at bage florentinerne i mine linseforme. Jeg har også haft meget ærgerlig ikke-succes (kagerne var ikke til at få ud af formene) med det samme projekt, så for at  undgå den slags gik jeg den lange, men sikre vej og klippede små bagepapirforme til hvert enkelt. Et kvadrat med otte klip ind mod en cirkel, som jeg havde tegnet i midten. (En eller anden dag får jeg mig vel et rigtigt liv...?)

Kom ca. en teskefuld i hver linseform og bag kagerne ca. 10 minutter ved 180 grader. Hold godt øje! Kagemassen "koger op" og bliver efterhånden lidt gylden (og senere - for sent - brun og brændt!) i kanten. Så skal de ud. Lad kagerne køle af inden du løfter dem ud af formene.


Kandiseret appelsinskal
Strimlet skal af 1 appelsin
saft af 1 appelsin
1 dl sukker

Skær den orange del af skrællen på en (økologisk/usprøjtet/ikke-overfladebehandlet/grundigt vasket) appelsin. Skær skrællen i tynde strimler. Pres saften af appelsinen og kom den sammen med strimlerne og en dl. sukker i en kasserolle. Kog det hele indtil appelsinstrimlerne er blevet lidt gennemsigtige. Fisk strimlerne op og læg dem til afkøling/tørre.


Kog siruppen yderligere ind til du har ca. 3/4 dl. (Den må ikke være for tynd, for så bliver smørcremen, som den skal bruges til for blød; men den må heller ikke koges alt for længe, for så bliver den helt hård, når den køler af og alt for svære at røre i smørcremen. Prøv dig frem. Hvis det går i udu, så bliver smørcremen også fin uden.) Lad siruppen køle af.

Smørcreme med orangesmag
100 g smør
75 g flormelis
70 g appelsinsirup - fra kandiseringen
revet skal af 1 appelsin

Pisk blødt smør med flormelis og appelsinskal. Hvis du har lavet orangesirup, skal det piskes med. Hvis du har en sprøjtepose med en stjernetylle, kan du bruge den, når du skal fylde kagerne. Ellers kan et par teskeer også gøre arbejdet.


Chokoladekant
100 g mørk chokolade

Smelt chokoladen forsigtigt og dyp kagerne halvt, og lad dem derefter køle af. Læg kagerne sammen to og to med en god klat smørcreme.

Så bliver det efter min mening ikke meget bedre!

2 kommentarer:

Emma sagde ...

iiiiih tusind tak :)
Den glæder jeg mig til at få prøve til at få prøvet i weekenden :)
dog mangler jeg linseforme.. men jeg må prøve mig frem :)

Unknown sagde ...

Det er næsten tarveligt, at du bringer sådan nogle lækre kager på din blog, Lise.
Os stakkels mennesker på kur fristes jo til at hoppe af vognen og sætte tænderne i de meget flotte, bløde, sprøde, småfede og gode florentinere - men jeg behersker mig; som bekendt har jeg ikke den bedste erfaring med latinotyper!