tirsdag, maj 04, 2010

Chokoladekage med øl

Lad det være sagt med det samme: jeg er ikke en ølperson. Jeg drikker i det hele taget uendelig lidt alkohol. Mine teenage-niecer opdagede min sprutbeholdning forleden og udbrød spontant: "man skulle tro, at du var alkoholiker!", fordi jeg faktisk har ret mange flasker stående oven på mine køkkenskabe.

Virkeligheden er jo den modsatte: jeg køber en flaske et eller andet, fordi jeg faktisk godt kan lide det og forestiller mig, at jeg skal drikke drinks i gode venners lag. Og så glemmer jeg ALT om det. Jeg har for nylig smidt flasker, der var 15 år gamle ud. Jeg får dem simpelthen ikke tømt, og hvis ikke flasken er smuk, så må den ud.

Jeg har ikke helt så gamle øl på lager, men jeg tror nok at jeg har en enkelt dåse bagest i køleskabet, som jeg købte da jeg flyttede ind her. For 1½ år siden. Jeg havde et par stykker, men somme tider husker jeg mit øllager, når jeg skal lave pandekager. Men det er en anden historie.

Denne historie handler om en ret skøn chokoladekage, som jeg faldt over på nettet, og som jeg efterfølgende har haft stor lyst til at afprøve: Chocolate Beer Cake. Det er ikke bare øl, det er porter, der skal i kagen. En herrekage kunne man fristes til at kalde den. Solid. Mørk. Stærk i smagen.

Da jeg endelig fik en anledning til at bage denne helt særlige kage måtte jeg ud i - næsten - ukendt land: det lokale supermarkeds afdeling for specialøl. Og der var vel nok meget at vælge imellem!

Jeg havde først taget en almindelig Carlsberg Porter i kurven, men lidt længere nede ad gangen var de mere specielle specialøl, og så var der fristende udenlandske portere. Helt nede i den bagerste ende af forretningen fandt jeg til sidst den porter, som jeg bare måtte købe: Double Chocolate Stout. Full circle: chokoladekage med øl. Øl med chokolade.

Her kommer opskriften:

110 gram blødt smør og
275 gram puddersukker

piskes længe indtil det er helt lyst, blødt og "fluffy". Tilsæt

2 æg

et ad gangen og pisk grundigt mellem hvert.

Bland:

175 gram mel
1/4 tsk bagepulver
1 tsk natron


i en skål. I en anden blandes:

50 gram kakao og
2 dl porter

De tre blandinger røres forsigtigt sammen. Hæld dejen i to forme og bag i ovnen 30-35 minutter ved ca. 175 grader. En strikkepind, der stikkes ind midt i kagen, skal komme ud uden dej på.

Mens kagen bager laver du glasuren:

50 gram blødt smør
og
110 gram flormelis

piskes. Tilsæt

2 spsk porter
og
110 gram smeltet, afkølet mørk chokolade

Del glasuren i to og rør

25 gram hakkede valnødder

i den ene halvdel.

Når kagebundene er bagt og kølet helt af smøres glasuren med valnødder på den ene bund, og den anden lægges ovenpå. (Hvis kagerne har fået en top på midten kan den evt. skæres af.)

Den anden del af glasuren smøres ovenpå og glattes eller pyntes som du synes. Jeg har engang købt en særlig "glasurkam", som jeg endelig fik prøvet i praksis. En gaffel kan også bruges.

Pynt gerne med halve valnøddekerner.

Mon ikke man kan drikke et lille glas Double Chocolate Stout til kagen. I think so!

2 kommentarer:

Malene sagde ...

Jeg havde en rest ale, som jeg ville bruge til noget og søgte på kage med øl og fandt denne kage. Har lige spist et stykke (og et lille til)... Den smager super godt. Har dog lært, at man ikke lige skal gå en tur for at vente på at kagen køler af, når glasuren er lavet, for den bliver ret stiv...

Lise Lotz sagde ...

Hej Malene,

Ja, den er god, ikke?! God pointe omkring glasuren, for den blev vist netop ret fast. Og det skal den helst blive på kagen og ikke i skålen... :-)

Lise