tirsdag, september 18, 2012

Pirishkes - jødiske nytårssmåkager med birkes og honning

Vi spiser:Æbler med honning, som symbol på et sødt år. Runde brød med honning, som symbol på et godt og rundt år. Granatæbler, som symbol på, at det kommende år vil bestå af lige så mange gode gerninger, som der er kerner i granatæblet. Traditionen fortæller, at vi til Rosh Hashanah måltidet skal spise så mange søde sager som muligt. Til gengæld spiser vi ikke nødder til Rosh Hashanah, fordi navnet for ’nødder’ på hebraisk har samme talværdi som det hebraiske navn for ’synd’.
Fra Mosaisk Trossamfunds side om Rosh Hashanah, jødisk nytår. Et måltid med så mange søde sager som muligt. Sådan!

Den jødiske tidsregning siger, at vi i disse dage går ind i år 5773, og det skal selvfølgelig fejres. Det foregår over tre dage; i 2012 er det 16.-18. september.

Honning er ofte et gennemgående tema omkring Rosh Hashanah. I Saveur Magazine kan man se en samling bestående af 20 opskrifter, der indeholder honning - og det vel at mærke både i det salte og det søde køkken. Mange af opskrifterne - men ikke alle - har jødiske rødder. Der er provencalsk lam, sursøde svinekoteletter, men altså også kosher opskrifter som Tzimmes (gryderet med rodfrugter), Lekach (krydret honningkage) og Pirishkes (småkager med birkes og honning). Dem - pirishkes'erne - prøvede jeg.
Endnu en gang kastede jeg mig ud i en (små-)kage, som jeg ikke kender. Jeg aner ikke, hvordan den skal smage, og jeg kender kun dens udseende fra billeder. Men jeg tror, at jeg har fat i noget af det rigtige.

Jeg ændrede opskriften fra Saveur en anelse. Jeg halverede den, omregnede den til metric og tilføjede revet citronskal til kagedejen og citronsaft til honningsiruppen i stedet for vand. (Så vidt jeg ved, er citron ok-kosher). Det kom der meget fine og karakteristiske småkager ud af. Og klistrede.

Pirishkes
(ca. 30 stk.)

  • 75 g sukker
  • 60 g smør
  • revet skal af 1 citron
  • 1 tsk vanillesukker
  • 1 æg
  • 185 g mel
  • 20 g blå birkes
  • 1 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/4 dl honning (ca. 170 g)
  • saft af 1 citron

Pisk smør, sukker, citronskal og vanillesukker sammen indtil det er lyst og luftigt. Pisk ægget i. Bland de tørre ingredienser sammen og rør dem i dejen.
Saml dejen og rul del ud i ca. 5 mm. tykkelse. (Hvis dejen er meget klistret, kan det være en god idé at komme den i køleskabet i 1/2-1 time.)

Skær dejen ud i rombeformede stykker. Det kan gøres i frihånd eller ved hælp af en skabelon-papirstrimmel på ca. 3 cms bredde. Skær først dejen i strimler, og læg derefter skabelonen på skrå, og del strimlerne i romber.
Giver det mening?
Læg småkagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 175 grader i ca. 12-15 minutter. De skal være fint lysebrune i kanten og i bunden.
Mens kagerne bager koges honningen op med citronsaft.

Når kagerne er bagt lægges de, gerne mens de stadig er varme, i et fladt fad og overhældes med den varme honningsirup. Lad dem trække i mindst ti minutter. Jeg lod dem stå i siruppen natten over.
Bonusinfo: hvis du i disse dage ser mennesker, der står ved havet, vandløb, søer eller floder og vender vrangen ud af deres lommer og lader lommeuld og krummer drysse ned i vandet, så KAN der være tale om jøder, der gennemfører et særligt nytårsritual, Tashlik: fnulleret symboliserer det forgangne års synder og utilstrækkeligheder, og de skylles bort med vandet, så det nye år kan få en god og ren begyndelse. Nogen kaster måske brødkrummer eller småsten i vandet. Måske læser fnullerafkasteren samtidig et lille stykke fra Mikas Bog i Det gamle Testamente: Du kaster alle vore synder i havets dyb!

Ingen kommentarer: