onsdag, september 12, 2012

Quinoa-hasselnøddekage og et spændende glutenfrit projekt

"Når jeg smager på ordet "glutenfri", er fornemmelsen som at få en pulveriseret oblat galt i halsen uden drikkevarer i nærheden." Sådan kommenterede en veninde på Facebook forleden, da jeg offentliggjorde, at jeg havde bagt en glutenfri kage. Hun er måske ikke den eneste, der har det sådan, for det var vist også noget i den retning, som jeg selv tænkte om glutenfri kager indtil for ikke så længe siden.

Det skal der laves om på, for sådan behøver det ikke at være!
Dette er IKKE en oblat!
Jeg har i den senere tid bagt og smagt en del forskellige kager uden hvedemel i, og det vil der inden længe komme en kagebog ud af. Ikke udtømmende. Ikke med svar på alle spørgsmål. Ikke coffee table style. Men helt sikkert mundvandsfremkaldende og lækker, så fornemmelsen af pulveriseret oblat bliver sendt i skammekrogen.
En del af mine kageopskrifter her på bloggen er i forvejen uden mel (tænk fx. på fragilité, macarons og pavlova), og det er slet ikke fordi jeg tænker i allergier eller andre sundhedshensyn, men fordi en tommelfingerregel siger, at jo mindre mel der er i en kage, jo finere, mere konfektagtig og snasket er den. Og sådan kan jeg li' det!

Andre kager er glutenfri, fordi de stammer fra en kultur, hvor hvedemel bare ikke er almindeligt, og det behøver de på ingen måde at blive kedelige eller sunde - på den ufede måde - af. En kategori for sig er de kager, der er hvedemels-fri af religiøse grunde (fx. den skønne jødiske appelsinkage, som jeg skrev om i april).

Nu samler jeg altså en række af mine favoritkager uden hvedemel. Nogle vil kunne genkendes her fra bloggen, andre vil være nye. Her kommer en ny.

Quinoa-hasselnøddekage

 • 175 g smør
 • 250 g sukker - evt. rørsukker
 • 1 spsk vanillesukker
 • skal af 2 (øko-) appelsiner
 • 4 æg
 • 100 g hasselnødde mel (hasselnødder kværnet i foodprocessor eller meget finthakket)
 • 100 g quinoamel
 • 100 g fuldkornsrismel
 • 2 tsk bagepulver
 • lidt salt
 • saft af 1 appelsin
 • 1 1/2 dl yoghurt eller creme fraîche
 • evt. flormelis til drys
Pisk smør og sukker med vanillesukker og appelsinskal til det er lyst og luftigt. Tilsæt et æg ad gangen og pisk godt mellem hvert æg. Bland med tre slags mel, bagepulver og salt sammen og rør derefter den tørre blanding i smørblandingen. Rør til sidst appelsinsaft og yoghurt i dejen. 

Hæld dejen i en springform, der er smurt eller beklædt med bagepapir - eller i en sjov form. Bag kagen ved ca. 175 grader i 45-60 minutter. Bagetiden afhænger af formens størrelse og form. Når kagen er ved at være fint lysebrun kan du stikke en strikkepind ind midt i kagen. Hvis den kommer ud uden dej på, er kagen færdig.

Lad kagen køle lidt af, inden du tager den ud af formen. Drys evt. flormelis over kagen med en sigte før servering.

Variation:
Portions-quinoa-kage med blåbær
Jeg bagte min første omgang af quinoakagen som portionskager og med blåbær. (Så skal de have lidt kortere tid i ovnen.) Det kom sig af en Facebook-udveksling, der udspandt sig forud for den tidligere citerede:
Jeg gik efter Stefans forslag kombineret med Annettes (det er tilfældigvis mine nærmeste kollegaer), og bagte altså TO små blåbær-quinoa-gugelhupf-formede kager, som jeg tog med på arbejde dagen efter. Der var - næsten - fjorten mennesker forbi for at få en bid. (Jeg havde også lavet en større kage af resten af dejen.)

Bonusinfo: quinoa er en meget spændende plante. Den er i familie med en almindelig ukrudtsplante, gåsefod, og den ligner den til forveksling, når den er lille. Det ved jeg, fordi jeg også dyrker quinoa i min have. Som voksen afleverer quinoaplanten en masse frø, som efter en grundig vask, som skal fjerne plantens naturlige sæbeagtige skadedyrsbarriere, resulterer i et herligt, sundt og velsmagende produkt, der kan bruges til alt muligt godt. Herunder glutenfri kager, der ikke støver i munden eller i hjernen.

Ingen kommentarer: