søndag, september 02, 2012

Hindbærsnitten (II). Uden hindbær. Med abrikos. Og frysetørret havtorn, for at det ikke skal være løgn.

Nej, hindbærsnitten bliver nok aldrig min favorit, men den HAR potentiale. Ideen om kombinationen af fed mørdej, syrlig frugt, sød - og måske ligefrem sprød - glasur og festlig krymmel er slet ikke dum.

Jeg vil ikke gå i detaljer omkring mit lidt anstrengte forhold til (skov-)hindbær. Lad mig bare nævne, at der indgår en form for overdosis og en stor skål hindbærgrød, som i min erindring vokser sig større og større, og som stod og blev muggen i min barndoms spisekammer, fordi vi allesammen havde fået nok.
Søndag: hindbærsnitte uden hindbær, halwa og chokoladekage med kaffeganache og ægte - og uægte - guld.
I et par dage har jeg læst lidt op på hindbærsnitteopskrifter, og der er mange af dem derude.

Nu viser det sig, at der også er en hel hjemmeside dedikeret til Hindbærnitten - et underkendt stykke bagværk. Nu er det jo ikke fordi, jeg ligefrem synes, at hindbærsnitten er underkendt, men jeg kan i høj grad respektere passionen bag siden og den grundighed, hvormed de hindbærsnittepassionerede går til sagen.

Der er sammenlignende studier, der får min amatøragtige fotoserie til at blegne. Der er snittejokes og opskrifter (herunder en opskrift på hindbærsnitte bagt på grill), historier om snittesnyd og om et snittebryllup. Der er en nøje beskrivelse af den klassiske hindbærsnitte og en del af de anerkendte varianter.

Jeg tillader mig at stjæle og bruge et fint billede af hindbærsnittens anatomi. Det kan være nyttigt at have begrebsapparatet på plads.
"En hindbærsnitte er en kompleks størrelse og vi har derfor ladet fremstille ovenstående diagram der klart viser snittens forskellige lag." Fra Hindbaersnitten.dk
Men hindbærsnitten.dk er mere end det. Siden oplister en imponerende lang række snittecitater, der både er morsomme, fulde af livsvisdom og næsten helt og aldeles sande. Hør fx. her:

Navnet "Hindbær" erstattes i ældre dansk og på nogle dialekter af ordet "Himbær". Det skulle - ifølge nogle sprogforskere - henvise til et ældre navn: "Himmelbær". WIKIpedia

Spis en napoleonshat og spis en kage. Spis en hindbærsnitte og spis af livet. Tibetansk ordsprog

Eller fra den hjemlige andegård: Når de er bedst, er jeg vild med dem. Når de er dårlige, spiser jeg dem alligevel. Søren Ryge Petersen om hindbærsnitter i essaysamlingen Landet og året.

Både på hindbærsnitten.dk og ude på det øvrige, store internet er det tydeligt, at hindbærsnitten virkelig har folkelig opbakning. Min respekt for hindbærsnitten er vokset, men jeg kommer nok aldrig til at melde mig i koret af dens begejstrede fans for alvor. Hindbærrene, you know.

Det korte af det lange er, at jeg har en hindbærsnitte uden hindbær i ovnen lige nu. Jeg har tænkt, at den skal have abrikosglasur på, drysses med frysetørret havtorn - jeg er bare SÅ meget med på den nye nordiske bølge! - og skæres ud i SMÅ hapser. Det skal nok blive godt.

Hindbærsnitte uden hindbær - en slags opskrift
Du kan nemt finde mere udførlige opskrifter ude på nettet.

Dejen
Jeg har brugt en rest af Meyers mørdej, som jeg har haft i fryseren, siden jeg bagte linser. Den blev tøet op i køleskabet og rullet relativt tyndt ud. Dejen blev rettet til, så der blev to ens rektangler. Det ene lavede jeg en lille fold på langs kanten, fordi mit abrikosfyld var temmelig flydende.
Fyldet
Abrikosfyldet har jeg lavet af en håndfuld friske abrikoser, som jeg har halveret og udstenet, kogt kort med sukker, vanille og saften af en appelsin. (Der røg også kødet af en enkelt overmoden nektarin med i gryden. Stenfrugter er glade for hinanden og støtter også Stop Spild af Mad.) Jeg hældte noget af siruppen, der blev dannet i gryden, fra i en skål. Det blev siden brugt til glasuren.
De kogte abrikoser blev pureret gennem en sigte.
Fyldet blev hældt på og fordelt, og det andet rektangel lagt ovenpå og presset ganske let sammen i kanten, så fyldet ikke løb ud. Jeg prikkede dejen med en gaffel. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor; måske for at gøre den ekstra sprød.
Kagen blev bagt i ca. 20 minutter ved 200 grader. Den blev fint lysebrun.

Glasuren
Mens kagen var i ovnen rørte jeg glasur af abrikossiruppen, et par skefulde citronsaft, lidt æggehvidepulver og flormelis. Glasuren blev fordelt på kagen næsten lige efter den kom ud af ovnen. Kagen fik et par striber frysetørret havtorn, og blev skåret i mundrette snitter med en stor skarp kniv.

Lad os slutte med en ode til hindbærsnitten. Tænk sig! Der findes en finurlig lille hindbærsnittesangDu lille flade ven, der er lige så sød og enkel som kagen selv. Hør sangen som mp3 og syng med:

Du lyser op i disken 
med hvid og sød glasur 
Jeg putter dig i lommen 
så går vi os en tur 

Du lille hindbærsnitte 
du ligger bare der 
Jeg laver lige kaffen 
så skal du ligge her 

I mellem dine sider 
der er der syltetøj 
og hvis det ikke var der 
så var det noget møg 

Og dine søde fregner 
de klæ’r dig ganske vel 
En gul en rød en blågrøn 
Jo, du er helt dig selv 

Du lille hindbærsnitte 
hvad gør det du er tør? 
Jeg ånder sultent på dig 
så du bli’r dejlig mør 

Og når jeg så har spist dig 
så er jeg godt tilfreds 
Jeg savner bare én ting: 
een mere på din plads!

Tekst og musik: Anders Krintel 

Ingen kommentarer: