søndag, september 30, 2012

Moon cakes og Chang E, kvinden i Månen

En gang i fortidens Kina brændte ti sole over Jorden. Mennesker, planter og dyr led i varmen. En dag drog en stærk bueskytte, Hou Yi, op på et højt bjerg, og med sine næsten overmenneskelige kræfter skød han de ni sole ned. Hou Yi befalede den sidste sol at stå op og gå ned hver dag.
Moon cake (Wikipedia)
Som tak for at have reddet livet på jorden forærede Himmeldronningen nu Hun Yi en pille, der kunne give ham udødelighed. Hun Yi ville ikke spise pillen, fordi han elskede sin kone Chang E så højt; hvis han blev udødelig, måtte de to skilles. I stedet bad Hun Yi sin kære Chang E om at gemme pillen.

En dag, da Hun Yi var på jagt, kom den onde Peng Meng og prøvede at overmande Chang E for at få fat i pillen. Chang E kunne ikke bære tanken om at Peng Meng skulle føre sin ondskab videre i al evighed, så hun slugte i stedet udødelighedspillen. Straks ophørte Jorden med at holde på hende, hun blev let som en fjer, og hun blev blæst ud i rummet. Månen greb dog fat i Chang E, og hun måtte nu leve der i al evighed.
Hun Yi var ulykkelig, men kunne ikke få sin elskede tilbage. Han beordrede måneharen til at samle og tilberede urter, så den kunne lave en ny pille, der kunne bringe Chang E tilbage til Jorden. Når det er fuldmåne, kan man i klart vejr se, at haren stadig knokler med urterne i sin morter.
Nogle legender fortæller, at Hun Yi selv tog bolig i Solen og at han og Chang E kan mødes som principper for kulde og varme, dag og nat, én gang om året: på natten til den kinesiske månefestival.

Når kineserne spiser mooncakes til deres store efterårsfest中秋节, er det - blandt andet - for at mindes og hylde Chang E, der ofrede sin kærlighed for at jorden ikke skulle beherskes af den onde Peng Meng.

Moon Cakes
(ca. 10 stk.)

Dej:

  • 1 æg
  • 85 g sukker
  • 55 g smør
  • 1 tsk vanillesukker
  • 175 g mel
  • 35 g skummetmælkspulver
  • 1 tsk bagepulver
  • lidt salt
  • evt. lidt vand
Fyld:
Pisk æg, sukker og vanillesukker til det er lyst og luftigt. Smelt smørret og rør det i æggeblandingen. Bland mel, mælkepulver, bagepulver og salt i en skål og rør det derefter i æggedejen. Rør indtil dejen er jævn og sammenhængende. Pak dejen ind i plastfolie, og læg den i køleskabet gerne natten over.

Mas azukibønnerne med en gaffel, så du får en nogenlunde jævn, sød masse.

Ælt dejen fra køleskabet godt igennem. Hvis den føles tør og smuldrende, kan det hjælpe at ælte lidt vand i dejen. Tag nu et stykke af dejen og pres det med hånden til en flad, rund plade.
Læg en lille teskefuld bønnemasse midt på dejen og fold den sammen om fyldet. Pres dejpakken med en moon cake form og sæt den på en bageplade med bagepapir. Gentag indtil du har brugt al dejen.

Bag kagerne ved 200 grader i 15-20 minutter. De skal være let lysebrune.

Spis kagerne med en kop kinesisk te og del dem gerne med familie, venner og forretningsforbindelser.

Form:
Det er nødvendigt med en særlig moon cake-form, hvis kagerne skal have fine kinesiske tegn på. Forme i forskellige farver, størrelser og materialer kan købes på Ebay.
Thank You, Ebay!
Min - lidt rustikke - moon cake til venstre og en købt en af slagsen til højre.
Der findes mange forskellige variationer af opskriften på moon cakes. Både dejen og fyldet kan tilberedes på rigtig mange måder. Et anden klassisk fyld er lavet af lotusfrø, og ofte bages en saltet blomme fra et andeæg ind i kagen. Når den skæres op ses den gule "måne", hvor Chang E sidder og venter på efterårs-fuldmånefesten.
I 2012 finder den sted den 30. september. Nu.

Ingen kommentarer: