torsdag, oktober 25, 2012

Kan man egentlig leve et perfekt liv uden en silikonemåtte til macarons?

Det korte svar er Ja. Det lange svar er - langt.

For en måneds tid siden blev jeg kontaktet af en rar mand fra KitchenOne.dk. Han ville høre, om jeg var interesseret i at modtage og anmelde et produkt fra webshoppen: enten en decopen eller en silikonemåtte til at bage macarons på. Det eneste jer gerne vil have til gengæld, er en omtale eller anmeldelse med et link til www.kitchenone.dk. Du har helt frie rammer med hensyn til hvordan det inddrages på din blog, og det skal selvfølgelig være din ærlige mening.
Uperfekte florentinere
Fristende, og alligevel ikke. Jeg måtte fortælle Jesper, at jeg ikke anmelder ting på min blog, bare fordi jeg får noget forærende, og at jeg, hvis jeg får noget tilsendt, hverken kan eller vil love at skrive om det, hvis ikke jeg kan spinde en historie om det, der passer mig. Hvis han kunne være med på de betingelser, skulle han være velkommen til at sende mig en måtte til macarons.

(Decopennen fra Lékué har jeg faktisk skrevet om for et par år siden - og anskaffet mig. Og ikke brugt så meget som jeg troede. Men jeg er altså lidt af en sucker for gadgets.)

Og Jesper var med på betingelserne, så jeg fik en fin silikonemåtte med posten. Heldigvis, for der var allerede ved at opstå et blogindlæg i mit hovede. Jeg ville skrive langt og indgående om den utålelige tendens, der er til at dette, hint og alting ind imellem skal være perfekt. Macaronsmåtten skulle tilsyneladende kunne sikre, at man kan bage helt ens og perfekte macarons - bare sådan og første gang, så jeg synes, at den kunne være en glimrende anledning til at tage fat på netop det emne.
Begyndelsen på små havregrynskager
For hvad F***** er det med perfektion, der er så tillokkende? (Også for mig. Ellers ville jeg nok ikke synes, at det var værd at udbrede sig om.) Handler det om kontrol? Dække over vores almindelige følelse af ikke-perfektion? Et ønske om at præstere os til kærlighed? Jeg ved det ikke; jeg ved bare, at når jeg hører ordet "perfekt", så er der noget, der bliver afsikret.

Jeg spidser ører, når jeg hører om, hvordan man arrangerer den perfekte nytårsaften eller den perfekte weekendferie til Barcelona. Om hvordan man rører den perfekte bearnaise, planlægger den perfekte børnefødselsdag, påfører den perfekte aftenmakeup, går på den perfekte date. Perfekt her, der og allevegne. Prøv selv at lægge mærke til det.
Uperfekte, gode nok, havregrynskager
Jeg er helt med på, at man godt må anstrenge sig med, hvad man foretager sig i livet. Man må gerne gøre sit bedste, når man orker det. Og det pudsige er, at jo mere man øver sig på noget, jo dygtigere og heldigere bliver man med udfaldet. Det er bare som om det er blevet lidt umoderne at øve sig: Hvis ikke macarons'ene bliver perfekte første gang, så er jeg enten uduelig eller også er det bare for svært. Come on!

Mennesker - både børn og voksne - kan sagtens leve fuldgode liv, der end ikke er i nærheden af det perfekte - også med uens macarons. Det er bare så S***** svært at tro på og efterleve, når nu det ser ud som alle de andre rent faktisk har fået stablet perfekte liv på benene. Vi ser det jo overalt i blade og på Facebook. Selvom vi allesammen godt ved, at det IKKE er så perfekt, som det ser ud til. Der kan være et godt stykke fra viden til indsigt, der fæstner sig i kroppen for alvor.

Man må gerne nøjes - frivilligt, ikke fordi perfektionen mislykkedes - med mindre end det perfekte. Man må gerne mene noget andet, end at "kun det bedste er godt nok til mine børn". Selvom det ofte føles som om man ikke må. At nøjes med mindre end det perfekte eller det allerbedste bliver i visse kredse anset for at være et knæfald for alt mulig dårligdom. Dovenskab (en dødssynd!), manglende ambitioner (Gud forbyde!) eller middelmådighed (Vig bort, Satan!).

Det mærkelige er, at at der på en og samme gang er en tendens til at søge perfektion OG til at ønske sig at være unik. Det perfekte er lige netop IKKE unikt. Det unikke er netop IKKE perfekt. Det perfekte er  macarons, der ligger på en silikonemåtte, som var de kommet ud af en fabrik. Den perfekte ferie er glemt, så snart man er hjemme igen; det er historierne om forsvundet bagage, punkteringer og grillede tyrenosser, som gør langvarigt indtryk.

Godt nok ER godt nok i rigtig mange sammenhænge.
Gode nok florentinere

Af forskellige grunde fik jeg ikke skrevet indlægget, og i går fik jeg en venlig opfølgningsmail fra Jesper, der ville høre, hvordan det gik. Her er mit svar til ham: 
Hej Jesper,  
Tak for opfølgningen; det står lidt sløjt til med mig og macarons-måtten. 
Jeg har faktisk bagt med den hele to gange, for jeg havde en idé om, at den måtte kunne bruges til andet og mere end macarons. De to eksperimenter faldt ikke specielt overbevisende ud, og jeg tygger lidt på, om jeg vil skrive om det. Jeg vil jo helst skrive noget, der kan understrege, hvor genial jeg selv er... :-)

Jeg bagte IKKE macarons med måtten, for det forekommer mig lettere tåbeligt. Jeg har bagt macarons masser af gange, og jeg synes ikke, at det er et problem at få dem pæne og ens. Måske fordi jeg er superdygtig, men nok lige så meget fordi jeg ikke har et problem med, at kagerne ikke er HELT ens. 
Altså brugte jeg måtten til noget, som jeg HAR et problem med: at få kager, der flyder meget ud til at holde sig på måtten - so to speak. Kager af den slags kan blive MEGET uens i størrelsen, og desuden bliver de nemt tynde og lidt for brune i kanten. Det ville have løst et tilbagevendende problem for mig, hvis macaronsmåtten kunne bruges i den sammenhæng. Som de vedhæftede billeder viser, så var resultatet ikke helt i "juhu!"-klassen. 
For det første er silikone-cirklerne nok for små til det, som jeg udsatte dem for. De er i hvert fald for lave, og dejen voksede ud over kanten, da kagerne var i ovnen. Det var jo ikke lige meningen. 
Desuden skete der det, at silikonemåtten udvidede sig i varmen, og i en ovn med lige præcis min ovns størrelse betød det, at måtten bølgede. Det gav dejen yderligere anledning til at flyde forkerte steder hen. Ikke godt. Det var jo ikke fordi, de små kager, der kom ud af mine eksperimenter, smagte dårligt - der skal mere til! - men jeg fik ikke løst problemerne med uenshed og tynde kanter. Der må muligvis flere eksperimenter til. 
Hov, nu fik jeg jo nærmest skrevet det indlæg, som jeg ellers ikke har fået skrevet. Jeg overvejer lige, om jeg skal smide det på bloggen. Med pæne henvisninger til Kitchenone.dk, selvfølgelig! :-) 
Venlig hilsen
Lise

Så blev indlægget skrevet - uperfekt - alligevel. Og måske lader jeg mig friste på Kitchenone.dk til en whoopie pie måtte. Måske kan den hjælpe mig til næsten-perfekte havregrynskager og florentinere...

4 kommentarer:

Berit sagde ...

Øvelse koster tid, og tid har vi ikke. Derfor macaronmåtten og alt det andet uundværlige dillerdaller.

Perfekt betyder i min optik, at der ikke er mere at stræbe efter. Men så er det jo først, det går hen og bliver kedeligt. Jeg kan meget bedre lide "verdens bedste". Man kan altid sætte en ny verdensrekord.

Iøvrigt: Jeg synes, det er så sjovt, at du får en macaronmåtte og så bruger den til alt andet end macarons. Respekt!

Lise Lotz sagde ...

Hej Berit,

Tak for din kommentar!

Jeg tror, at du har helt ret omkring tiden - med den tilføjelse, at vi jo strengt taget ikke har fået mindre tid. Døgnet har stadig 24 timer og året 365 dage, men vi har fået flere muligheder, som vi kan - og måske føler at vi skal - vælge imellem.

Vi er ikke så meget for trivielle gentagelser, som det jo er at øve sig på noget, så vi lokkes i stede på at bruge tid på at finde og købe dimser, der kan spare noget tid. Verden er forunderlig!

Tak for respekten! :-)

Lise

Camilla (Himmelske Kager) sagde ...

Det er sgu altid en fornøjelse at læse dine indlæg - jeg er altid godt underholdt! Jeg har helt bevidst gået uden om "måtten" - selv jeg som eeelsker alverdens køkkenudstyr og ditto gadgets, så forekom denne mig alligevel som komplet og helt og aldeles unødvendig. Og ikke mindst tænkte jeg, at det var en dyrt bekendskab for en enkelt type kage man (jeg) trods alt kun laver en gang imellem. Men du har selvfølgelig straks taget den i anvendelse til noget andet - selvom det måske heller ikke lige gav det "perfekte" resultat :-)

Lise Lotz sagde ...

Tak for kommentaren, Camilla! Dejligt at høre, at du føler dig godt underholdt. Jeg gør mit bedste. :-)

Jeg elsker også gadgets, skøre forme og mærkelige kage-bage-redskaber, men der skal være en lille smule mening med galskaben: de skal løse et problem eller gøre noget muligt, som ellers kunne forekomme umuligt. Og vigtigt. Altså lidt mere vigtigt end at få HELT ens macarons...

Vh. Lise