mandag, december 23, 2013

"Truly modern" valnødde-fuldkornsrug-småkage til jul

Hvad sker der for dig? Fuldkorn? Rug? Til jul!? Det er måske ligefrem en "sund" småkage? Nej, Gud forbyde det! Det er en småkage, der smager skønt og som bare er lidt anderledes. (Sundhedssnakken tager vi en anden dag. Efter nytår.)
Opskriften på fuldkornssmåkagen er fra New York Times - eller rettere: er inspireret af en grundopskrift (der kommer fra Chad Robertsons Tartine Book no. 3, der udelukkende handler om fuldkorn), som blev bragt i en artikel i NYTimes forleden.

Det smukke ved denne opskrift er, at den kan varieres i det uendelige. Tag det fuldkornsmel, som du har i skabet (rug, byg, hvede, boghvede, ris, osv.), dine yndlingsnødder - eller hvad du har til overs fra julebagningen (mandler, hasselnødder, pistacie, pecans, solsikkekerner, osv.) - til dejen. Fyld hullet i småkagen med den marmelade, du har, og lav på den måde din helt egen kombination. Der er altså også et lille element af stop-spild-af-mad i småkagen: få brugt det fuldkornsmel, de nødder og den marmeladerest, som du alligevel har.
Hvorfor rode med ikke-hvede-fuldkornsmel i småkager? Chad Robertson forklarer:
Because refined white flour limits your palate. There were many more varieties of grain in regular use before baking became industrialized. You can only get a certain range of tastes with wheat; the ancient grains like rye, oats and barley have complex and unique profiles, and I like to showcase them. I’m more interested in their flavors than their nutritional profiles, although of course that’s a benefit
Den eventuelle sundhedsgevinst er altså kun en lykkelig bonus. Kagen har simpelthen en mere spændende smag end en almindelig hvedesmåkage. Og man behøver jo ikke at udskifte ALLE de klassiske hvedesmåkager, som vi kender og elsker, med fuldkorns-rug-småkager. Vi taler om et supplement!
 Valnødde-rug-småkager
  • 175 g valnødder 
  • 150 g fuldkornsrugmel 
  • 125 g rørsukker 
  • evt. 1/2 tsk kanel 
  • et nip salt 
  • 125 g smør 
  • syltetøj, marmelade, lemon curd, dulche de leche eller andet snask til fyld 
Rist valnødderne i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter. Lad dem køle helt af.

Kør nødderne til nøddemel i en foodprocessor sammen med mel, sukker (kanel) og salt. Skær smørret i mindre stykker og "massér" det med hænderne ind i de tørre ingredienser indtil du har en sammenhængende dej.
 Hvis dejen ikke vil samle sig, kan du tilsætte en lille smule vand.
Form nu små kugler af dejen og sæt dem forsigtigt på en bageplade med bagepapir. Pres dem let flade og lav en fordybning midt i småkagen med en finger eller fx. skaftet af en træske.
 Hold om småkagen mens du laver fordybningen og ret den lidt til bagefter, hvis der er kommet store sprækker i dejen. (Den originale opskrift foreskriver, at de formede småkager nu skal i køleskabet i 1/2-12 timer. Det nåede jeg ikke, og småkagerne blev gode alligevel.)
 Bag småkagerne i 10-12 minutter ved 175 grader. De skal være let lysebrune i bunden og i kanten.
Katten foretager kvalitetscheck. Godkendt!
Lad småkagerne køle af. Fyld fordybningerne med dit yndlingssnask. Jeg brugte marmelade med hhv. abrikos- og kirsebær. I den oprindelige opskrift er det anført, at kagerne ikke skal fyldes mere end 8 timer før de skal spises. Måske fordi de kan blive bløde. Det har jeg nu ikke oplevet.
Glædelig fuldkornsjul!

Ingen kommentarer: