torsdag, juli 01, 2010

Friturestegte hyldeblomster med jordbær. Uhm!

Mit hår er fladt, mit køkken lugter af friture og jeg kunne have haft kvalme, hvis ikke jeg havde været så helt usædvanligt disciplineret: vi har spist friturestegte hyldeblomster og det er bare så skønt.

Jeg havde taget et par klaser hyldeblomster fra i går, da jeg satte over til hyldeblomstsaft - blost hedder det i min familie - og de skulle gøre lykke i dag. Det er egentlig ret simpelt. En pandekagedej, en gryde med olie, flormelis og jordbær.

Her kommer en opskrift bare for en sikkerheds skyld.

Jeg lavede en halv portion af min standardpandekagedej:

  • 125 g mel
  • 1/4 tsk salt
  • ½ tsk sukker
  • 2½ dl mælk
  • 2 æg
Jeg kom hele baduljen i en høj kande og kørte dejen med min stavblender. Alle andre blandeteknikker kan bruges: håndmixer, gaffel, piskeris, foodprocessor - og i en snæver vending kan men vel bruge klør fem. Det hele skal bare blandes!

  • ½ l rapsolie
Jeg kom olien i min mindste gryde - så skal der ikke så meget til, før olien får en passende højde i gryden - og fyrede op under den. Olien skal syde omkring en tændstik, der holdes ned i olien. Så tager man en klase hyldeblomster i stilken og dypper blomsterne i pandekagedejen. Blomsterne skal være helt dækkede. Fortvivl ikke, hvis blomsterne klasker sammen; de spreder sig ud når de kommer ned i den varme olie. 
Dyp forsigtigt klasen ned i den varme olie og hold øje. Det kan gå meget hurtigt. (Min olie var muligvis blevet lidt for varm. Klaserne fik farve så hurtigt, at de ikke blev helt sprøde. Det var ikke en katastrofe, meeeen... en del af pointen er, at de skal blive sprøde.)

Lad klaserne dryppe af på et par lag køkkenrulle og arranger dem så med jordbær og drys med flormelis.

Det er ret vigtigt, synes jeg, med noget frisk frugt til de friturestegte blomster; det giver et godt modspil til det fede og modvirker det lidt kvalme, som hyldeblomsterne kan bidrage med.

(Bemærk i øvrigt striberne af hvid choko/fløde/en anelse ufærdig hyldeblomssaft; jeg HAR købt en deko-pen!)

Jeg husker en lang nat i min barndom efter en aften i bedstemors og bedstefars have, hvor vi allesammen havde spist friturestegte hyldeblomster - og nok af dem: mine søstre og jeg kastede op hele natten! I mange år troede jeg, at det var frituren, der gjorde udslaget, men senere er jeg blevet klar over at hyld muligvis kan fungere som brækmiddel. Så spis med måde!

Læs evt. mere om hylden og dens mange (magiske?!) egenskaber hos Kindir (lidt nede på siden). Dannie Druehyld, autoriseret heks, skriver: ”…(hylden) rummer i sin rod livlige hyldevæsner, små folk, der i et mylder passer hus, have og frugtbarhed.  Fra regnbuen over himlen vandrer frugtbarheds- gudinden Freja, og når hun træder på den skønne jord, bosætter hun sig i hyldens vise grene og vogter med kærlighed over huset.  Således beskytter hun det mod farer og ildebrande, sørger for mad, varme og tøj til familien, der nært forbundet og med respekt for hyldens magi ofrer lidt mad, vin eller mælk til gudinden og de små folk Valborgsaften.” 


Ingen kommentarer: