tirsdag, juli 20, 2010

Mit visitkort: værs'go' og spis!

Spiselige visitkort. Det må lige være sagen for en kage-entusiast med eget foredragsfirma.

Det var i hvert fald den tanke jeg fik, da jeg så æsken med småkagetrykkeriet hos Specialkøbmanden for nogle uger siden. Og nu har jeg kastet mig ud i projektet. Med brunkagedej. Midt om sommeren. Det tætteste vi er på jul er, at vi er i JULi måned...

Men hvem er det egentlig, der har bestemt, at småkager med kanel, ingefær, nelliker og andre eksotiske krydderier KUN kan spises til jul? (Jeg kender godt svaret, men vil tillade mig at holde fast i, at kagerne også smager godt om sommeren.)

Jeg brugte en opskrift på brune kager fra Arla som udgangspunkt for småkage-visitkortene. Man kan sige meget ondt om Arla, men man kan ikke komme udenom, at de har en ret god hjemmeside!

Som sædvanlig justerede jeg på opskriften: jeg erstattede almindeligt sukker med puddersukker; jeg tilføjede både stødt ingefær ig friskkværnet kardemomme; jeg udelod mandler og sukat (for at få en glat, visitkort-egnet dej/kage) og så tilsatte jeg revet skal af ca. ½ appelsin.

Brune kager
 • 250 g smør i mindre stykker
 • 125 g lys sirup (ca. ¾ dl)
 • 250 g puddersukker
 • 1 spsk stødt kanel
 • 1 tsk stødt nellike
 • 1 tsk friskkværnet kardemomme
 • 1 tsk stødt ingefær
 • 1¾ tsk potaske
 • revet skal af ½-1 appelsin
 • 1 spsk lunkent vand
 • 500 g hvedemel

Kom smør, sirup og sukker i en stor, tykbundet gryde.

Lad det smelte ved jævn varme og under omrøring - det må ikke koge.
Tilsæt krydderierne.
Rør i blandingen til den er halvkold (ca. 28°). (Note til mig selv: den blanding smager helt guddommeligt. Mon ikke den kan laves til flødekarameller...?)

Opløs potasken i vandet og rør det i sukkermassen sammen med melet lidt efter lidt.


Del dejen i 3 portioner og tril dem til ruller - eller firkanter, hvis du skal lave visitkort!


Stil dem tildækket i køleskabet i mindst et døgn. Skær rullerne i meget tynde kager og læg dem på plader med bagepapir. Og tryk bogstaver i efter ønske!


Bag kagerne øverst i ovnen.

Bagetid: Ca. 7 min. ved ca. 175°. Hold øje! Kagerne hæver en lille smule op under bagningen og falder så sammen igen, når de køler af. Hvis kagerne ligger tæt, kan de vokse sammen.

Lad dem køle af på en bagerist.

Jeg bagte et par varianter: a) kun med hjemmesideadresse og  b) med både hjemmesideadresse og navn.

 

Jeg skal være den første til at indrømme, at visitkortene ikke er meget velegnede til svagtseende. Næste gang jeg bager, skal jeg prøve at presse bogstaverne længere ned i dejen - uden at den går i stykker...

Ingen kommentarer: