onsdag, juni 30, 2010

Sommeren på flaske: hyldeblomstsaft


Så er jeg ved at blive klar til vinteren! Jeg elsker simpelthen duften af hyldeblomster, og når de får citron og sukker på og står i fem dage med vand i en gryde, så er det ren fryd. Både lige på stedet og ved tanken om de mørke vinteraftener, hvor jeg kan lave varm hyldeblomstdrik, som min salig bedstemor lavede den. (Hun - og vi - kaldte drikken for "blost", men det navn er der vist ikke nogen der kender?)


Jeg tror faktisk, at det må være hendes gamle syltebog fra Tørsleffs Husmoder Service, som jeg har fået op under neglene. Den er i hvert fald godt brugt, med gammel retsstavning og et kontakttelefonnummer, der hedder Central 612. Det nummer kommer jeg nok ikke langt med i dag...


Jeg var på cykeltur gennem Christiania og fik plukket masser af hyldeblomster. Væk fra vejen - uden bly. Tæt på christiania-kulturen - særlig krydret duft?

Her er opskriften:

20 Hyldeblomst-Klaser uden Stilke
25 g Citronsyre (3 Breve)
Saft af 2 Citroner
500 g stødt Melis
500 g Puddersukker
1 Liter kogende Vand


Hyldeblomst-Klaser, Citronsyre, Citronsaft og Sukker blandes og overhældes med kogende Vand. Dette trækker 4-5 Dage under Laag, sies og gemmes paa atamonskyllede Flasker, der proppes til. Drikken fortyndes med Isvand før Brugen.


Jeg kan allerede nu fortælle, at jeg IKKE følger opskriften helt slavisk. Jeg har ikke talt mine klaser, men bare sjusset mig frem til at jeg nok havde lidt over det dobbelte. Så har jeg brugt tre breve citronsyre á 20 gram og tilsvarende lidt mere sukker, citron og vand.

Og jeg har ikke tænkt mig at hælde saften på atamonskyllede flasker. Jeg bruger tomme ½-literflasker med skruelåg fra fx. sodavand eller kildevand. De kan nemlig gå i fryseren, og så holder de sig helt uden problemer. Jeg HAR stået med en flaske, der var gæret, og det er bare så ØV.

Nu skal jeg bare røre og kigge i gryden den næste dage.

Ingen kommentarer: