tirsdag, marts 08, 2011

Mere eksotisk - japanske sesamsmåkager med matchaglasur

I dag gælder det bare en småkage med en opskrift. Ingen lang historie. Ingen gennemgang af en udvalgt ingrediens. No nothing. Jeg faldt bare over opskriften hos Just Hungry og tænkte "Den må jeg lave!"
Jeg havde stort set ingredienserne i huset og kagen er smukt grøn, så der var ikke noget at betænke sig på. Opskriften blev modereret ganske lidt med et fint resultat. Her - en hyldest til foråret, der er lige om hjørnet:

Japanske sesamsmåkager (50-60 stk)

  • 50 g lyse sesamfrø
  • 100 g smør
  • 60 g sukker
  • 60 g brun farin
  • 1 æg
  • 1 spsk sorte sesamfrø
  • 250 g mel
Rist sesamfrøene på en pande til de er lysebrune. Lad dem køle af. Kværn de ristede frø i fx. en kaffekværn til et velduftende pulver.
Pisk smør og sukker grundigt sammen. Tilsæt sesammel og æg. Tilsæt de sorte sesamfrø. Når du har en ensartet masse tilsættes mel lidt efter lidt. Saml til sidst dejen til en kugle med hænderne.
Kom dejen i en frysepose og rul den ud til ca. 5 mm tykkelse. Læg dejen - stadig i plastikposen - i køleskabet i ca. ½ time.
Tag derefter dejen ud og skær den ud. Hvis du har en fin udstikker, er det nu, den skal i brug! Ellers kan du bare rykke runde ud med et lille glas eller skære firkanter. Læg småkagerne på en plade med bagepapir og bag dem i ovnen ved ca. 180 grader i ca. 15 minutter. De skal være svagt lysebrune i bunden. Lad småkagerne køle af.
Matchaglasur
  • 8 spsk flormelis
  • 1 spsk matcha-tepulver
  • ca. 1 spsk æggehvide
Rørflormelis og matcha sammen med en passende mængde æggehvide så du får en blød og glat glasur. Farven er skøn!
Jeg testede en ny teknik, som går ud på først at lave en kant rundt langs småkagekanten med en glasur, der er fast nok til at holde formen. Efterfølgende fyldes omridset ud med en glasur, der er rørt med lidt mere æggehvide, så den flyder letter ud og gør småkagen helt glat. Det fungerede ikke helt efter hensigten, men de blev ganske yndige alligevel.
Nu har du en flot småkage med en ret speciel smag - lidt bitterhed kan spores både i selve kagen og i glasuren - og den er rigtig god sammen med en kop grøn te.

Tenki ga yoi = Vejret er fint

2 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

De ser rigtig spændende ud - og jeg er vild med farven :-)

Lise Lotz sagde ...

Hej Piskeris,

Ja, farven er helt fantastisk! Jeg nedjusterede endda mængden af te i forhold til flormelis, for smagen er også ret markant. Alt i alt er småkagen meget interessant, men jeg tror ikke, at vanillekransens position som nationalsmåkage er truet - trods alt. :-)

Lise