søndag, marts 27, 2011

Lemon lava cake - om at tage det sure med det søde og lidt om kannibalisme

Da sagde englen til hende: »Frygt ikke, Maria! For du har fundet nåde for Gud. Se, du skal blive med barn og føde en søn, og du skal give ham navnet Jesus. Han skal blive stor og kaldes den Højestes søn, og Gud Herren skal give ham hans fader Davids trone; han skal være konge over Jakobs hus til evig tid, og der skal ikke være ende på hans rige.«

Katolikkerne fejrer Mariæ (Marias) Bebudelse den 25. marts. Det passer perfekt med, at det er netop ni måneder før jul. Så lang tid varer en almindelig graviditet, så det er til at forstå. I katolske kredse er Maria a big deal. Hun æres med en særlig mariabøn: 

Hil dig Maria, fuld af nåde!
Herren er med dig!
Velsignet er du iblandt kvinder
og velsignet er dit livs frugt, Jesus.
Hellige Maria, Guds Moder!
Bed for os syndere,
nu og i vor dødstime.
Amen.

I den lutherske kristendom, som dominerer i Danmark, har hun ikke samme ophøjede stilling, og fejringen af bebudelsen som en særlig helligdag blev godt nok opretholdt efter Reformationen, men ved helligdagsreformen i 1770 blev dagen flyttet til der, hvor den ligger nu: femte søndag i fasten. Det er i 2011 søndag den  10. april. Det ødelægger desværre lidt af pædagogikken bag de ni måneder frem til fødslen til jul.

Men dagen er stadig god at få forstand af. Dagen handler nemlig om det, at man somme tider kan blive nødt til at gøre noget, som man ikke forstår. Eller acceptere noget, som virker umiddelbart vanvittigt eller meningsløst. Eller give sig hen til en større sag med de omkostninger, som det evt. vil medføre. At tage det sure med det søde, så at sige.
Det gør Maria, og det må vi gøre somme tider. I min trang til at illustrere den slags temaer gennem kage har jeg tænkt, at dagens kage må være en lemon lava cake. Sød og syrlig på en og samme gang.

Jeg har bragt en opskrift tidligere, men i dagens anledning er der tale om en lille variation - som måske i virkeligheden er lidt for ulækker og lidt for grafisk (og helt og aldeles frivillig!), men måske derfor også tilsvarende pædagogisk og let at huske: jeg kommer et brombær ind i hver af Marias "citronmaver". Det ligner nemlig lige præcis en lille celle, der har delt sig ganske få gange og nu er blevet begyndelsen til det barn, der bliver født juleaften.

Når vi i kirken kan nærme os en kannibalistisk tilgang til vores gud i nadveren, en symbolsk genopførelse af det sidste måltid inden hans død, kan man vel også have en lignende tilgang til den anden ende af hans eksistens... Måske skal der bare oprettes et stramt ritual omkring den lidt blodige kage.* Velbekomme!

Lemon lava cake

2 æg - delt i blommer og hvider
½ dl citronsaft
2 tsk revet citronskal
1½ dl mælk
1 tsk vanillesukker
200 g sukker
75 g mel
en knivspids salt

Tænd ovnen på 175 grader. Bland sukker mel og salt. Tilsæt æggeblommerne. Og citronsaft og -skal, mælk og vanillesukker. Rør det godt sammen. Pisk æggehviderne helt stive. Rør forsigtigt æggehviderne i blandingen. Smør 4 ovnfaste skåle. Fordel dejen i skålene, og stil dem i en bradepande. Hæld kogende vand i bradepanden, så det når ca. halvvejen op ad siden på formene. Bag i ca. 25 minutter.

Det er lidt af en smagssag, hvor gennembagt man vil have sine lemon lava kager, så måske er du nødt til at bage dem flere gange for at finde lige præcis DIN favorit-gennembagningsgrad! Men husk, at ved at gøre det, ofrer du dig i en højere sags tjeneste, og det er en smuk ting at gøre.

*: Hvis ikke der var et rituelt rum med den dertil hørende liturgi, ville det være svært at fastholde den kristne forestilling om indstiftelsen - eukaristien. Myten om brødet og vinen som et symbol på kød og blod ville enten blive meningsløs eller frastødende uden ritualet med dets rum, bestik, bord, billeder, dug, præst, menighed osv. Fra artiklen "Den kristne kannibalisme" af sognepræst Anders Kjærsig

2 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Sandt nok - dette er et af de ofre, jeg gerne gør - især når det er lemoncake, vi taler om ;-)

Hav en dejlig søndag!

Lise Lotz sagde ...

Hil dig, Piskeris! Og også god søndag til dig!

Lise