lørdag, marts 19, 2011

Irish Coffee-kage - til Skt. Patricks dag

Skt. Patricks dag var i forgårs, den 17. Jeg ved det. Så kagen er lidt forsinket. Til gengæld er den god, og kan bruges året rundt.

Irish Coffee-kage
  • 100 g smør
  • 2 æg
  • 230 g puddersukker
  • 1 spsk nescafé - eller lignende
  • 120 g mel
  • 4 spsk kakao
  • ½ dl irsk whiskey - fx. Tullamore Dew
  • 200 g hvid chokolade
  • 3/4 dl fløde
  • evt. grøn farve - oliebaseret!
Smelt smørret fx. i mokroovnen. Pisk æg, nescafé og puddersukker til det er lyst og luftigt. Pisk forsigtigt - det støver! - mel og kakao i blandingen. Rør det smeltede smør i og til sidst whiskeyen.
Hæld dejen i en rund springform og bag kagen ved ca. 200 grader i ca. 25 minutter. Det gør ikke noget, hvis kagen ikke er helt gennembagt; så bliver den blød og konfektagtig. Lad kagen køle af.

Smelt chokolade og fløde sammen. Rør indtil du har en glat creme. Tag evt. ca. 1 spsk fra. Bland grøn farve - oliebaseret! - i og kom chokoladen i hjørnet af en frysepose. Hæld den hvide chokolade ud over den bagte kage. Fordel den jævnt. Mens den hvide chokolade stadig er flydende kan du lave et antal af den irske shamrock som pynt.

Sæt tre små grønne chokolade-"klatter"
 og træk en tandstik gennem hver klat
så du trækker form i bladene
og laver en stilk.
Ikke et ord om koriander... Det ER trekløver!
Nu er jeg jo hverken irer eller katolik, men jeg er meget glad for farven grøn, og jeg holder mig aldrig tilbage fra at bruge en kage til at fortælle en god historie eller til at hjælpe mig med at huske noget interessant.
Fx. vil jeg nu aldrig glemme, at den irske shamrock er en trekløver og ikke en firkløver. Det viser sig nemlig, at St. Patrick, som kristnede Irland i 400-tallet, netop brugte den fine grønne plante med tre blade til på pædagogisk vis at forklare Treenigheden til de undrende hedninge, og at dette trick måske ligefrem var en af grundene til hans succes. Treenigheden er en svær en, og ethvert hjælpemiddel er altid velkomment.
Det kan undre, at temmelig mange billeder af denne symboltunge plante, viser en firkløver, som slet ikke har den samme betydning.
Firkløveren handler om held og guld for enden af regnbuen, og det er noget ganske andet.

De dansk-irske St. Patricksdags-fejrende på The Dubliner ved Amagertorv kunne sikkert godt have ønsket sig en tættere sammenhæng. Der var masser af grøn påklædning og regn (slud/sne), men ikke skyggen af en regnbue.

6 kommentarer:

Cafezinho sagde ...

Nøj, det ser rigtig rigtig godt disse kager:-)
Irish Coffee kage, lyder vildt lækkert!

Mvh.
Rune
kaffeblogger

Lise Lotz sagde ...

Hej Rune,

Tak! Kage med kaffesmag er bare godt. :-)

(Har du læst mit indlæg om kage og kirkekaffe? Ligesom kage, er kaffe jo heller ikke bare kaffe... http://madogmening.blogspot.com/2010/09/sneak-preview-kirkekaffe-og-honningkage.html)

God søndag!

Lise

Anonym sagde ...

Okay, jeg ved godt det er en 'gammel' opskrift, så jeg håber du får set min besked.

Jeg skal lave den her kage til Skt. Patricks day i år, men vil meget, meget gerne lave dem til muffins :) Kan det lade sig gøre?

Lise Lotz sagde ...

Hej Anonyme,

Alt kan lade sig gøre!

Du kan sagtens bage kagen i muffinsforme. Det er i forvejen lidt svært at angive helt præcis bagetid, så du er nødt til at tage en chance (og det kan næppe gå helt galt; kagen kan blive mere eller mindre lækker-klistret).

Eller måske må du ligefrem prøvebage i god tid? Det er jo heller ikke så galt! Kagen holder sig i øvrigt ganske godt, især når den får hvid chokolade ovenpå, så kom bare i gang! :-)

Rigtig god fornøjelse. Og happy St. Patricksdag!

Vh. Lise

Anonym sagde ...

Tusind mange tak for det hurtige svar. Der er ikke brug for noget hævemiddel (bagepulver?)?
Jeg glæder mig til at prøve det!

Du må også have en Happy Skt. Patrick's day :) !

Lise Lotz sagde ...

Hej igen,

Nej, der skal ikke bagepulver i netop den kage. Den er meget tæt og nærmest konfektagtig. Og hæver altså ikke ret meget. Jeg er lige i gang med en ny Skt. Patrickskage; den kommer på bloggen inden længe...

God bagelyst!

Vh. Lise