søndag, marts 20, 2011

Hamantaschen - kager til Purim, en jødisk helligdag

Ni års teologiske studier med læsning - på originalsproget - af både det Gamle og Nye Testamente. En artikel i New York Times om en kage. Gæt hvilken af de to, der fik mig til at interessere mig for fortællingen bag Purim, den jødiske helligdag, der i 2011 fejres 20.-21. marts?
Purimfesten kredser om Esther, der var dronning af Persien, og som reddede sine jødiske frænder fra at blive udslettet af den onde vizir, Haman på en dag, som han udvalgte ved lodtrækning. (Purim = lodder).

Den smukke Esther var blevet Kong Xerxes' kone nummer to (den første var blevet forstødt, fordi hun ikke ville danse for kongens gæster kun iført sin krone) gennem en kongeligt forordnet skønhedskonkurrence:
Mange unge piger blev samlet i borgen i Susa under opsyn af Hegaj. [...] Ester [blev] hentet til kongens palads og kom under opsyn af haremsvogteren Hegaj. Han (kongen) syntes godt om pigen, og hun vandt hans velvilje. Han sørgede straks for hendes skønhedskur og forplejning og for, at der blev udvalgt syv piger til hende fra kongens palads; så flyttede han hende og hendes syv piger til den bedste del af haremet. Ester havde ikke fortalt, hvilket folk og hvilken slægt hun tilhørte, for Mordokaj (hendes onkel) havde sagt til hende, at hun ikke måtte fortælle det. (Esters bog, kap. 2, vers 8-10)
Den dag i dag fejres Purim dels ved oplæsning af Esthers Bog - og der råbes og støjes hver gang Hamans navn bliver nævnt - og dels ved at man spiser hamantaschen.

Hamantaschen skal ligne den onde Hamans lommer (= taschen), ører eller hat. I mine kageøjne er det bemærkelsesværdigt, at kagerne ligner napoleonshatte. En anden pudsig ting er, at der findes en særlig Hamantashen sang:
My hat, it has three corners,
Three corners has my hat.
And had it not three corners,
It wouldn't be my hat.
לכובע שלי שלוש פינות
שלוש פינות לכובע שלי
לולא היו לו שלוש פינות
לא היה זה הכובע שלי
som synges på den melodi, som vi kender som Min hat den har tre buler! Jeg synes, at det er helt vildt sjovt, når gammelkendte ting pludselig får en helt ny betydning!

Det traditionelle fyld i hamantaschen er birkes, men som nævnt i artiklen fra New York Times, findes der et utal af variationer. Jeg lavede både birkesfyld og chokoladecreme. Junior har godkendt begge udgaver. (Jeg har aldrig tidligere hverken hørt om eller smagt en ægte hamantasch, så jeg har ingen idé om, hvor langt vi er fra noget autentisk!)

Hamantaschen (ca. 30 stk.)

Dej

 • 125 g flormelis
 • 225 g smør
 • skal af ½ citron
 • 300 g mel
 • 2 æggeblommer
Kør smør, sukker, mel og citronskal i foodprocessoren. Saml dejen ved at tilsætte de to æggeblommer. Hvis ikke den samler sig helt af sig selv, kan du hjælpe den lidt på vej, når du tager dejen ud. Læg den på køl. Jeg lægger dejen i en frysepose og flader den ud. Så er det nemmere at komme til at rulle, end hvis den ligger som en kugle.

Birkesfyld (nok til alle 30)
 • 1 1/4 dl mælk
 • 50 g sukker
 • 75 g birkes (kan fx. fås i Tigerbutikken)
 • skal af ½-1 appelsin
 • 35 g rosiner
 • saft af ½ citron
 • 1 spsk appelsinlikør
 • ½ spsk smør
 • ½ spsk vanillesukker
Varm mælk og sukker op i en lille gryde. Kværn birkesen i en kaffekværn.
Kom birkesmel og rosiner i mælken og kog indtil det tykner.
Tilsæt de øvrige ingredienser og kog lidt længere. Det lugter sært og er bestemt ikke kønt, men fortvivl ikke. Det skal nok blive godt. Lad fyldet køle af.
 Chokoladecremefyld (rigeligt til alle 30)
 • 1 æg
 • 2 spsk sukker
 • 2 spsk mel
 • 2 spsk kakao
 • 2½ dl mælk
 • 50 g hakket/knækket mørk chokolade
 • evt. 15 g chokoladedråber
Slå et æg ud i en lille gryde. Pisk det med et piskeris sammen med sukker, kakao og mel. Hæld mælken i. Varm blandingen under stadig omrøring indtil den koger og tykner. Tag cremen af varmen. Læg chokoladestykkerne ned i den stadig varme creme. Rør indtil chokoladen er opløst i cremen. lad creme køle af.
Så er du klar til at lave kagerne.

Rul dejen ud til 3-4 mm tykkelse. Skær cirkler ud på 6-7 cm i diameter. Jeg har ikke nogen udstiksform i lige den størrelse, men en tom dåse kan bruges.
Læg ca. 1 teskefuld fyld på hver dejcirkel.
Fold dejen op om fyldet, så kagen bliver fint trekantet.
Bag kagerne ved ca. 175 grader i ca. 15 minutter. De skal være lysebrune i kanten.

4 kommentarer:

Malou Klidmoster sagde ...

Uhm, meget lækre :-)

Anonym sagde ...

Jeg har fået en opskrift fra en Israelsk veninde, og den er meget lig din. Dog er der creme fraiche i dejen også (1/2 cup - amerikansk mål). De bruger også hakkede valnødder i birkesfyldet. Endvidere bruges de også bare med syltetøjsfyld. Ligegyldigt hvad så smager de pragtfuldt.

Gilad Singer sagde ...

Sangen "Lakova sheli" har ikke den samme melodi som "Min hat den har tre buler", og der er i øvrigt ganske få mennesker, der forbinder den med Purim.

Lise Lotz sagde ...

Hej Gilad,

Tak for din kommentar! Jeg beklager, at jeg får udlagt sagerne uden for alvor at vide, hvad jeg taler om. I mange tilfælde ved jeg kun, hvad jeg mere eller mindre tilfældigt får googlet mig frem til, når jeg har gang i en eller anden eksotisk kage.

Det ændrer dog ikke på, at min interesse for ting, som jeg ikke ved så meget om i forvejen, bliver næret af - mere eller mindre reelle - fællestræk. Kulturer smitter af på hinanden. Vi lærer af og bliver inspirerede af hinanden. Og somme tider går vi galt i byen og misforstår hinanden. Endnu en gang tak for din hjælp til afklaring af min misforståelse.

Vh. Lise