søndag, marts 06, 2011

Karamelbudding - der er så eksotisk i Odense

Odense Banegård er ikke umiddelbart den mest eksotiske plet på landkortet, og jeg ved egentlig ikke, hvorfor jeg synes at den "grønthandel", der findes på gadeniveau, var så opmuntrende. Måske fordi mine forventninger om at møde andet end Søstrene Grene og en butik med grimme sko var helt i bund. Alt er relativt.
(Det er i øvrigt et ret godt og effektivt princip i rigtig mange sammenhænge: forventningerne helt i bund, og så er der næsten ikke grænser for, hvor positivt overrasket man kan blive igen og igen.)
Men jeg havde altså lidt tid til overs på Odense Banegård forleden og nåede både at forvilde mig op på biblioteksetagen og lidt bort fra den slagne vej fra perronen og den første og bedste vej væk. Og der fandt jeg den eksotiske butik.

Den er jo ikke mere eksotisk end de mange eksotiske butikker, som jeg frekventerer hjemme på Vesterbro, men jeg elsker simpelthen at snuse i de butikker og finde sære ingredienser og æsker, glas og poser med underlige ting i.
Eller anti-underlige. I Odense faldt jeg - da jeg havde puttet druesirup og safrankandis i kurven - over æsker med pulver til at lave geledesserter af. De er helt vildt almindelige i mange andre lande i verden og fås i et utal af varianter. Æskerne er typisk dekoreret med forskellige friske og lækre frugter, men selve indholdet har vist i de fleste tilfælde ikke været så meget som i nærheden af ægte frugt. Vi taler gelatinepulver, sukker, citronsyre, farve og temmelig kunstige aromastoffer.
På trods af den lidet flatterende ingrediensliste er disse geleer MEGET populære i mange hjem world wide. I Tyskland kalder man ligefrem de blævrende desserter Götterspeise, altså gudernes føde. Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvilke guder det er, der ynder at indtage denne bogstaveligt talt rystende delikatesse, men må konstatere at mange børn og barnlige sjæle - herunder undertegnede - er lidt fascineret.
Jeg synes, at det er lidt sjovt med de hidsige farver. Muligheden for at "indstøbe" noget i geleen eller for at bruge sjove forme. Den glatte konsistens. Blæveret.
Blævrende futtog

Men jeg er nødt til at bevæge mig til en anden perron; skifte spor. For den pulverdessert, som jeg rent faktisk har testet i dag er ikke en af de klare frugttyper, men en "karamelbudding". Den er en anelse mere avanceret end de klassiske geleer, for dels kræver den, at man tilsætter mælk (og evt. et pisket æg) og ikke bare vand, og dels er der inkluderet i æsken en lille pose karamelsauce, som skal hældes ud i bunden af den skål, som man lader desserten køle af i. Men den koster stadig kun kr. 8. Det er da rørende!

Så opskiften på eksotisk karamelbudding er:
  • 1 pose buddingpulver
  • ½ l mælk
  • 1 sammenrørt æg
  • 1 pose karamelsauce
Varm mælken op til kogepunktet og pisk pulveret i. Tag mælken af varmen. Pisk evt. et sammenrørt æg i blandingen. Hæld karamelsaucen ud i bunden af en skål.

Hæld den varme mælkeblanding i skålen og køl karamelbuddingen af. Når den ikke er skoldhed længere sættes den i køleskabet.

Når buddingen er helt kold vendes den ud på et fad. Karamelsaucen vil nu have blandet sig med toppen af buddingen og løbe tyndt og fint ud på fadet.
Og ja, jeg er godt klar over, at det egentlig er lidt ulækkert. Og at opskriften dybest set ikke kan bruges til noget. Jeg blev bare så glad der på banegården.

Arla har en opskrift på en rigtig karamelrand, som jeg vil overveje at lave en dag, hvor jeg har brug for noget rigtigt eksotisk - på den mormor-agtige måde.

2 kommentarer:

Jens Rasmussen sagde ...

he - jeg har i mange år taget den slags med hjem fra ferie i udlandet. Og de er så blevet serveret til familiens årlige turistmiddag (hvor vi spiser de delikate sager vi hver især har hjembragt)

Lise Lotz sagde ...

Hej Jens,

Jeg havde det faktisk næsten om om jeg havde været i udlandet. :-) Jeg elsker nemlig også at købe sjove lækkerier med hjem, når jeg har været på rejse.

Lise