onsdag, februar 23, 2011

Macarons (igen). Betty and Don Draper gone sour.

Kager kan fortælle en historie. Eller en historie kan kræve en kage.
Jon Hamm og January Jones som Don og Betty Draper (Foto: Annie Leibovitz)
Jeg har været ret optaget af tv-serien Mad Men på det seneste. Jeg er ellers lidt af en tv-foragter, men efter at være stødt på fænomenet MM et antal gange uden at fatte hvad palaveren gik ud på, lod jeg mig lokke af et godt tilbud hos Politiken. Som abonnent får man en slags VIP-behandling og kan handle i PLUS-butikken til gode priser. Jeg kunne simpelthen købe hele første sæson for kun kr. 80, og det gjorde jeg en gang i december, da verden var hvid og umulig.
Jeg vil ikke gå ind i en lang beskrivelse af, hvad serien handler om - det er gjort masser af gange før og du kan nemt finde alle de anmeldelser og beskrivelser, du orker at læse ved at google Mad Men. Vi springer direkte frem til forleden, da jeg så sidste afsnit af sæson 4.

(Her vil jeg også undlade en lang prædiken om det rimelige eller ikke rimelige i at tyv-se kunstneriske værker uden at betale for det. Jeg vil kun sige til mit forsvar, at jeg var klar til at betale MANGE gange kr. 80 for at få sæsonen lovligt; jeg var bare ikke villig til at vente.)

Men altså, desperationen ramte mig forleden. Hvordan skal det dog gå med firmaet? Og med Joan og hendes uduelige mand? Hvad med Sally? Bliver hun nogensinde en harmonisk voksen? Og Peggy, Pete og Ken? Hvor længe bliver de i branchen? Og ikke mindst: hvad sker der lige for Don Draper og Betty og deres respektive nye ægteskaber?

I desperation var jeg ved at kaste mig ud i til utroskab grænsende indkøb af nye tv-serier. The Wire skulle være god. Californication har jeg ikke dyrket seriøst nok, og jeg har faktisk første sæson af Dexter liggende. Den har jeg bare ikke helt mod på at se alene. Jeg gik i køkkenet i stedet og bagte macarons.

Det blev til to omgange, og jeg har bestemt mig for, at det blev Don og Betty Macarons. Begge macarons blev samlet om et fyld med citron - som en hilsen til deres syrligt kuldsejlede Barbie-og-Ken-agtige ægteskab.
(Foto: Annie Leibovitz)

Dons makron - farvet af en teskefuld grøn matcha-te - blev meget passende lidt større og mere "fladbrystet" end Bettys safrantilsmagte gyldne.
 

Begge blev lavet efter opskriften, som jeg har brugt efterhånden mange gange:
  • 3 store æggehvider
  • 65 g sukker
  • 85 g mandelmel (Jeg køber mandelmel hos Moughal Food Store, Vesterbrogade 108, Kbh. V. 1 kg koster ca. kr. 95 - så er der til hele ugen...)
  • 150 g flormelis
(Instruks i tidligere indlæg.)

Til fyld i Don-macaron'en lavede jeg en ganache (100g chokolade + 3/4 dl fløde) af en plade mørk chokolade, som jeg har haft liggende længe. Den er vist i sin tid købt i Netto som slagvare og var tilsmagt med citronskal og peber. Spændende og ganske maskulin kombi. Næste gang må jeg prøve at lave den selv med citronskal og friskkværnet peber.

Fyldet til Bettys blev lavet af hvid chokoladeganache (der skal bruges lidt mere hvid chokolade i forhold til fløde; ellers bliver det for blødt) tilsmagt med et par dråber citron- og appelsinolie. (Jeg kunne sikkert lige så godt have brugt revet skal, men nu kom jeg i tanker om, at jeg havde olierne, og så skulle de bruges.) For at give lidt syrlighed - som jeg ikke ville tilføje med citronsaft; det kunne få chokoladen til at gå i baglås - tilsatte jeg et lille drys citronsyrepulver. E-330. Det er ikke farligt.

Det blev nogle ret gode macarons, når jeg selv skal sige det, og arbejdet med dem fik desperationen til at aftage en anelse. Jeg tror i hvert fald godt, at jeg kan holde mig fra Politiken/Amazon m.fl. indtil lønningsdag. Og jeg fik fortalt mig selv - og nu også dig - en lille smule om Betty og Don. Så lever de stadig.

P.S. Jeg er tilsyneladende ikke den eneste, der har tænkt Barbie og Ken i forbindelse med Betty og Don - og resten af the Mad Men og deres kvinder.
 
           
Desuden har Annie Leibovitz fotograferet Don og Betty Draper til en artikel Don and Betty's Paradise Lost i magasinet Vanity Fair; billeder, der absolut også har Mattel-kvalitet.
(Foto: Annie Leibovitz)
(Foto: Annie Leibovitz)
(Foto: Annie Leibovitz)
(Foto: Annie Leibovitz)

Ingen kommentarer: