lørdag, februar 05, 2011

Hjemmelavet "Nutella Verde" - på pistacienødder og hvid chokolade

We had a Dream. And a Spoon. Det er World Nutella Day i dag. For femte år i træk. Og nej, det er ikke en dag jeg har været opmærksom på før. Og nej, jeg er ikke storforbruger af Nutella. Og nej, jeg er ikke afhængig. Men jeg er vild med Nutella og ideen om en international Nutelladag.

Der er noget dekadent over Nutella. Måske ligefrem noget sexet. Der er - i hvert fald i min bevidsthed - noget lidt forbudt ved Nutella. Det er gennemført usundt og samtidig gennemført lækkert. Blødt. Sødt. Glat. Man (jeg) kan nemt forestille sig Nutella smurt ud over andet end en skive brød...
Produktet har gjort sin bagmand Signore Nutella (Michele Ferrero) til Italiens rigeste mand - efterfulgt af en vis Silvio B. Koncernen Ferrero producerer naturligvis også andet end Nutella - bl.a. de forrygende Pocket Coffee, som mig bekendt ikke kan fås i Danmark - men den cremede hasselnøddesag er og bliver flagskibet, som har omtrent 50 år på bagen.
Nå, inden jeg fortaber mig i fedtede nutelladrømme, vil jeg bidrage til den globale nutellafest med et alternativ til the real thing. På trods af min begejstring, så hader jeg jo storkapitalen og elsker at gøre-det-selv(-og-bedre?)-selv.

Nutella Verde (Grønt pistaciepålæg med kardemomme)
  • 100 g afskallede pistacienødder
  • 2 dl piskefløde
  • 1 spsk honning
  • 200 g hvid chokolade
  • friskstødt kardemomme af 3-5 kapsler
(Opskriften er lavet med udgangspunkt i David Lebovitz' Homemade Nutella)

Rist pistacienødderne i ovnen ved ca. 225 grader i ca. ti minutter. De må gerne blive en anelse brune, men selvfølgelig ikke mørkebrune eller sorte.
Mens nødderne ristes, smeltes chokoladen. Hvid chokolade er ret sart, så jeg tør ikke bruge mikroovnen, som jeg ellers bruger til at smelte mørk chokolade. Jeg bruger en lidt ufiks, men effektiv teknik: jeg brækker chokolden i mindre stykker og kommer den i en frysepose. Jeg koger lidt vand i min elkoger, og når vandet har kogt hænger jeg posen med chokoladen over kedelkanten og ned i den varme damp i kedlen. (Ikke ned i selve vandet.) Efter nogle minutter er chokoladen smeltet. Den kan evt. "æltes" lidt inde i posen, så der ikke er usmeltede klumper tilbage.

Læg nødderne i et viskestykke og gnid så meget af de brune skaller af som muligt.
Kom de varme nødder i foodprocessoren og kør dem indtil de er helt fintmalede. Det varierer lidt fra maskine til maskine, hvor fint det kan blive.
Uanset hvor længe du kører, vil en hjemmelavet nutella ikke blive så fin og glat som den, man køber. Men det er heller ikke målet at lave en klon. Vi laver en variant.

Når nødderne er malet til pistaciemel, hældes den smeltede chokolade ned i foodprocessoren, og der køres lidt igen til massen er ensartet.

Fløden varmes lidt op i en kasserolle og honningen opløses i fløden.
Frøene tages ud af kardemommekapslerne og knuses i en morter.
Kom kardemomme og honningfløde ned til nødder og chokolade og kør maskinen indtil massen er ensartet igen. Hæld nu den ret flydende nutellamasse på glas eller i en skål og stil den på køl i et par timer.

Så er du klar til at holde din helt egen nutelladag. Any day. Every day.
Fakta: Kvinderne bag World Nutella Day er Sara fra Ms Adventures in Italy og Michelle fra Bleeding Espresso.

Hvis du vil holdes a jour med afviklingen af dette års og planerne omkring næste års World Nutella Day kan du følge med på både Facebook og Twitter.

15 kommentarer:

Signe sagde ...

Er du da vims, hvor er det en fræk variant af nutella :-)

Lise Lotz sagde ...

Hej Signe,

Tak. Og ja, jeg er også blevet ret tilfreds med resultatet. Det er simpelthen lækkert. :-)

Lise

Camilla (Himmelske Kager) sagde ...

Det lyder frækt! Og den havde jeg heller ikke lige hørt om før. Det må simpel hen afprøves.

Signe sagde ...

Fantastisk. Nutella gider jeg ikke med crema di pistacio har jeg i den gard svagheder for. Jeg har lavet det en del gange med aldrig med fløde eller hvid chokolade og heller aldrig med kardemomme, men det lyder lækkert og så skal det absolut prøves.
Tak fo rendnu et lækkert input.
Signe

Lise Lotz sagde ...

Kære Signe og Camilla,

Tak for fin respons. :-)

Min variant er faktisk ret langt fra den opskrift jeg brugte som udgangspunkt. Det fortæller mig, at det sikkert er ret nemt at eksperimentere videre... Men prøv gerne min kombi; den kan noget!

Lise

Kagekonen sagde ...

mmmmmm... tror da vist lige jeg skal have pistacienødder med hjem fra grønt-pusheren snart.

Lidt sejt iøvrigt at antispam ordet er "blessess" ;)

carla sagde ...

Hvor ser det bare lækkert ud. Fedt at følge med her og se nye ting - jeg kender kun den nutella, vi alle kender. Noget af det syndige ved den, synes jeg, er, at det er et lidt klamt produkt, der nok ikke har set mange nødder (det forhindrer mig ikke i at tømme et glas på 0,5, når det en gang imellem ikke lykkes mig at holde det ude af huset). Men med de lækre produkter, du har lavet den af, jamen mums!

Tenna Jepsen sagde ...

Sejt.. Den har jeg ikke set før, skal da klart prøves!!!

Lise Lotz sagde ...

@kagekonen, Carla og Tenna: nutellaen fik en blandet modtagelse ved en familiebrunch. Nogen var vilde med det; andre synes at den var for "rich" eller for meget kardemomme. Nu er jeg heldigvis selv ret begejstret, og så er det jo egentlig fint, at ikke alle er "på".

World Nutella Day på Facebook spurgte i går: "I like to share Nutella with others. True or false?" Det kom der mange sjove svar på. Fx: "Only if it is theirs. Never mine" :-)

Lise

Rose sagde ...

Har lige lavet en portion. Det blev ret lækkert - og jeg har fået lyst til at eksperimentere, så jeg skal nok lave noget mere snart:) Tusind tak for den fantastiske opskrift!
vh Diana

Lise Lotz sagde ...

Hej Diana,

Hvor er det skønt at høre, at du har prøvet opskriften - og at det blev godt! Giv lyd, hvis du får eksperimenteret dig frem til noget spændende. :-)

Lise

Rikke sagde ...

Nam.
Hvordan og hvorlænge kan det opbevares?

Lise Lotz sagde ...

Hej Rikke,

Det ved jeg faktisk ikke. Både nødder og fløde kan blive dårligt, men chokolade og honning hjælper med at konservere. Hvis du opbevarer nutellaen på køl, kan den sikkert holde sig i ugevis, men mon det bliver aktuelt? :-)

Vh. Lise

Anonym sagde ...

Hej :)
Er det saltede eller usaltede pistacienødder?

Lise Lotz sagde ...

Hej anonyme,

Det kan jeg ikke huske. Men under alle omstændigheder er det ikke meget salt, der hænger ved. I disse dage, hvor saltkaramel og chokolade med havsalt er så moderne (og lækkert!) kunne jeg være fristet til at TILSÆTTE salt til opskriften.

Held og lykke, hvis du prøver opskriften!

Vh. Lise