fredag, september 03, 2010

Macarons: Ooops! I did it again!

Jeg har lavet macarons igen. Og igen. Og nu kører det bare for mig. Sprødhed. Sejhed. Farver. Fødder. For Guds skyld, fødder!


Forleden lavede jeg en omgang, som jeg farvede ret lilla. Hysteriske farver er en del af konceptet. Og i dette tilfælde skulle det matche fyldet, som blev lavet af
  • 1 dl. piskefløde
  • 2 spsk. tørrede lavendelblomster (friske er sikkert også gode)
  • 200 g hakket, hvid chokolade
Jeg kogte fløden op med lavendelblomsterne (i mikroovnen). Lavendlerne kan købes for en ti(g)er i en Tigerbutik. Lod blandingen stå en halv times tid og siede derefter blomsterne fra. Lavendelfløden varmede jeg op igen og kom derefter chokoladen i. Rørte rundt og så var der lavendelfyld til de lavendelfarvede macarons.


Opskrift og instruks på selve macarons'ene har jeg bragt i et tidligere indæg, men lad mig opsummere ingredienserne:
  • 3 store æggehvider
  • 65 g sukker
  • 85 g mandelmel (Jeg køber mandelmel hos Moughal Food Store, Vesterbrogade 108, Kbh. V. 1 kg koster ca. kr. 90 - så er der til hele ugen...)
  • 150 g flormelis
Jeg har nu så meget macaron-erfaring, at jeg næsten tør vædde med, at det ER tørringen af de små marengs INDEN bagningen, som sikrer de fine og helt afgørende fødder. Jeg planter simpelthen bagepladen med de udsprøjtede "marengsklatter" på den åbne ovnlåge - mens ovnen er tændt - og lader dem stå, indtil de er så tørre, at man kan røre ved dem uden at klistre fast. Jeg vender pladen undervejs så alle klatterne får lidt forvarme. Og det virker.
Det er også ret vigtigt at udføre macaronnage: en ekstra omrøring af marengsdejen når mandelmelet er rørt i. Det gør marengsmassen mere sej og flydende, så den flyder en anelse ud på bagepladen.

I går blev det til en orange model. De skal bruges som en lille, sød tillægsfødselsdagsgave til min niece. Hun får en billet til en vis musikfestival, hvor farven orange betyder noget særligt...

Ser det godt ud? Eller ser det godt ud? Og jeg kan afsløre, at det smager mindst lige så godt.

Fyldet her er karamelsmørcreme. Jeg kan ikke give en præcis opskrift, for det gik temmelig meget i udu undervejs, for der er to modsatrettede facts på spil: karamel skal være varm for at være flydende og til at arbejde med >< smør smelter, når det blandes med noget varmt.

Jeg kan afsløre, at jeg var ude i et mellemstadie, som junior synes så ret klamt ud. Og han er ellers ikke sart. Men det endte altså godt, så her er et rids, som måske kan inspirere til eksperimenter:

Sukker og lidt vand i en skål > ind i mikroovnen indtil det karamelliserer > køle lidt af  > røre lidt piskefløde i karamellen > piske med smør.

Uanset hvad: jeg er sikker på, at jeg er bedre til at bage macarons end Britney Spears.

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvor ser de gode ud! :-D

Da jeg lavede dem, for første gang, var de ikke så pæne, men de smagte nu godt. Jeg må prøve igen....

Mange hilsner
Birthe

Lise Lotz sagde ...

Hej Birthe,

De første SYV gange - hvis det kan gøre det - så mine heller ikke pæne eller "rigtige" ud. Men smagte skønt. Det er ikke ret tit jeg bliver stædig, når smagen er i orden, men lige præcis her gik der lidt stolthed i sagen. Og nu virker det. :-)

Lise

Bente sagde ...

Jeg har lige sendt et link til dit indlæg til min mand - han forsøgte sig nemlig nu i macarons-produktionen forleden. Og det var ikke helt vellykket, så jeg tror, han kan lære lidt hos dig :-).

Lise Lotz sagde ...

Hej Bente,

Ja, det er nogle tricky små søde sataner - hvis man vil have dem HELT rigtige! Heldigvis skal man kvaje sig virkelig seriøst, hvis de skal komme til at smage decideret dårligt! :-)

Held og lykke med mandens macarons-projekt!

Lise

Log on Food sagde ...

Hold op hvor ser de fantastisk lækre ud! Jeg har en svaghed for franske makroner.

Lise Lotz sagde ...

Hej Log on food,

Det er en rigtig god svaghed at have! Du kan variere din svaghed og du kan være svag alene i dit eget køkken - eller ude i byen sammen med andre. :-)

Lise