torsdag, september 09, 2010

Kager uden grænser: Spicy abrikostærte

Det er fand'me godt tænkt, Kager uden gænser! Inspireret af bake sales i udlandet og Læger uden Grænser har en anonym (?) kageelsker sat et prisværdigt projekt i søen: indsamling af kr. 30.000, der skal gå til hjælp til ofrene for oversvømmelserne i Pakistan.
Pengene samles ind ved at du og jeg bager en kage og tager den med på arbejde, i skole, i strikkeklubben, til badminton, møde i beboerforeningen eller hvor mennesker ellers mødes - og kan lokkes til at spise et stykke kage og gøre en god gerning på én og samme tid. Ved at betale - gerne overpris - for et stykke kage, forstås. (Ja, det minder jo egentlig ganske meget om Emils Chokolades initiativ, som jeg omtalte for få dage siden; her er vi bare i min helt egen boldgade, og jeg kan GØRE noget.)

Efterfølgende doneres pengene via PayPal på Kager uden Grænsers blog. Sådan!

Jeg har kun et bittelille forbehold: jeg ville rigtig gerne have et navn eller en organisation at hænge projektet op på. Kager uden Grænser virker meget entusiastisk og troværdigt, men får vi ikke tudet ørerne fulde om, hvordan vi altid skal sikre os at ordentlige mennesker staår bag dette og hint, så vi ikke bliver snydt?! Jeg tror lige, at jeg sender en mail...

Til det gode formål kastede jeg mig ud i en variation over den gode jordbærtærte, som man kan købe hos bageren. Min søster havde lavet en gudeskøn en af slagsen forleden, så jeg havde friske tips i baghovedet. Jordbærsæsonen er slut, så jeg tænkte, at abrikoser kunne være gode. (At der slet ikke er en abrikossæson i Danmark er en anden historie...)

Jeg lavede kagen i "omvendt rækkefølge": først de spicy abrikoser og cremen; kagen lavede jeg bagefter. Det giver god mening, når visse dele skal have tid til at køle af.

Jeg købte små, fine, tyrkiske abrikoser hos min (nærmeste - der er mange her på Vesterbro!) lokale grønthandler. Abrikoserne var lidt mindre end dem, jeg plejer at se. Jeg kan ikke lige gennemskue, om der er stor forskel i smagen, men de var i hvert fald decideret nuttede. (Note til mig selv: de endte med at have både form, farve og størrelse som æggeblommer i et spejlæg.)

Den følgende opskrift er IKKE nøjagtig. Det kan næsten ikke gå galt, selvom du bevæger dig lidt til eller fra.

Spicy abrikoser
500 g abrikoser
500 g sukker
saft af en citron
en kanelstang
en vanillestang (flæk den og tag kornene ud; både vanillekorn og selve stangen skal koges med)
3 stjerneanis
8 grønne kardemommekapsler
10 peberkorn af szechuan-slagsen (det er helt og aldeles unødvendigt, men nu har jeg købt disse smarte peberkorn, som jeg har læst om hist og her, og så skal de jo også bruges...)

Halver abrikoserne og fjern stenen. Kom alle ingredienserne i en kasserolle (jeg samlede de små krydderier i en stor te-si; det fungerede fint, og det var let at fjerne peberkorn og kardemomme efter kogningen) sammen med nok vand til næsten at dække frugten. 


Tænd op under gryden og kog abrikoserne (forsigtigt) i den krydrede sukkerlage, indtil de er mere klare i farven. Smag dig evt. frem; abrikoserne skal føles møre. Lad det hele køle af i kasserollen. Hæld abrikoserne op i en sigte - gem siruppen.

Til cremen brugte jeg en standardopskrift på kagecreme, som jeg har hængende på mit køleskab + flødeskum:

Kagecreme
1 æg
2 spsk sukker
1½ spsk maizena
2½ dl mælk (indrømmelse: jeg havde for meget fløde i køleskabet, så cremen blev lavet på fløde. Det blev byens flødeste, blødeste kagecreme...)
Evt. 1 tsk. vanillesukker (eller korn fra ½ vanillestang)

Slå ægget ud i en lille gryde. Pisk det med sukkeret med et piskeris og pisk videre med maizenaen. Hæld mælken i og pisk endnu videre indtil det hele er godt blandet. Varm forsigtigt op under gryden, mens du stadig rører rundt. Hele tiden. Cremen kan nemt brænde på. Når cremen koger og bliver jævn, er den færdig. Bliv ved med at røre et stykke tid efter du har slukket fra varmen og rør efterfølgende i cremen med jævne mellemrum mens den køler af; så danner den ikke skind. (Og du er alligevel i køkkenet og bager kagen.)

For lige at gøre cremen færdig - selvom det ikke passer i den samlede kronologi:
Når kagecremen i gryden er HELT afkølet, blandes den forsigtigt med flødeskum af ca.

2½ dl piskefløde

Kagebunden er en mazarinkage på en (let tilrettet) opskrift fra klassikeren Den blå Bagebog fra Tørsleffs Husmoder Service:

Kagen
200 g smør
250 g flormelis
4 æg
250 g marcipan
100 g kartoffelmel
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Pisk smørret blødt og tilsæt flormelis. Pisk det godt sammen. Riv marcipanen på et rivejern - bare den grove side - og pisk sammen med smør- og sukkerblandingen. Del æggene. Rør æggeblommerne i marcipandejen. Til sidst tilsættes de to slags mel og bagepulver. Pisk til massen er jævn.

I en HELT ren skål og med HELT rene piskeris piskes æggehviderne helt stive. (Hvis der er rester af æggeblomme, smør eller andet fedtstof i nærheden af æggehvider, kan de ikke piskes stive.)

Bland forigtigt de stiftpiskede æggehvider i dejen. Det kan være en hjælp at starte med at iblande 1/3 af æggehviderne, så dejen bliver lidt blødere. Derefter næste 1/3 og så det sidste.

Fordel dejen i en stor bradepande beklædt med bagepapir og bag i ca. 40 minutter ved ca. 180 grader. Når en strikkepind eller en tandstik kommer ud af kagen uden at der hænger dej ved, er den færdig. Lad kagen køle af.

Der skal ikke mangle noget, og derfor kan du nu smelte chokolade til

Mellemlaget
150 g mørk chokolade

Spred den smeltede chokolade ud i et tyndt lag over den friskbagte kage. Lad chokoladen størkne.

Når chokoladen er nogenlunde fast fordeler du cremen over kagen (og kagen skal for Guds skyld være kold - ellers smelter den! Det bliver ikke lækkert.) Derefter fordeler du dine fine afdryppede abrikoser på hele kagen. Sørg for at alle hele peberkorn er fjernet! Stil kagen i køleskabet, så den kan holdes helt kold.
 Som prikken over i'et skal kagen have et gele-lag lavet af den gode, krydrede sukkerlage på toppen

Gele
Ca. 3 dl abrikossirup
6 blade husblas

Læg husblassen i blød i koldt vand i et par minutter. Varm siruppen op til kogepunktet og tag den af varmen. Pres vandet af husblassen og læg den i den varme sirup, så den opløses. Rør rundt. Lad blandingen blive kold - evt. i køleskabet. Hold øje: når geleen begynder at stivne, kan du tage kagen ud af køleskabet og forsigtigt fordele geleen over abrikoserne. Geleen vil sikkert løbe ned i siderne, men fortvivl ikke. Det skal nok stivne. Og selv hvis det ikke gør - husblas er en tricky sag - vil kagen smage skønt.

Og efter en halv dag i køkkenet er du klar til at servere en drøm af en kage. Sørg for at tage dig godt betalt! (Jeg har indsamlet kr. 170 for min kage i dag.)

Ingen kommentarer: