tirsdag, september 28, 2010

Sneak preview: Kirkekaffe og honningkage

Forleden blev jeg spurgt, om jeg ville skrive til Kirken i København. Man har planer om at "dække" gudstjenesten ved åbningen af Folketinget den 5. oktober. Her vil gudstjenestedeltagerne blive inviteret på kirkekaffe i anledning af lanceringen af "Kirkekaffe - din kaffe har et ansigt" og i den forbindelse havde man brug for en mini-klumme om kirkekaffe og kage - gerne med en god opskrift. Og her kom jeg så ind i billedet.

Mit bidrag blev som følger, og det kan inden længe også læses i sin rette kontekst. (Honningkageopskriften findes længere nede på siden.)

Kirkekaffen – det tredje sakramente
Danskeren er sækulariseret. Danskeren er frigjort og har gjort op med traditionerne. Danskeren går ikke i kirke. Og hvis hun endelig gør, går hun i hvert fald ikke til alter­­s. For danskeren er jo - for Guds skyld - ikke from. Men en kop kaffe kan da ikke skade…

I mange kirker er det kirkekaffen, den uformelle komsammen efter gudstjenesten, som faktisk etablerer det fællesskab, som netop er blevet postuleret. Det er som om, det er lettere at forstå og tage imod invitationen til kirkekaffe, end det er at forstå den tilsvarende invitation til at tage del i nadveren, som lyder til hver eneste højmesse. For mange udgør nadveren et lukket fællesskab, som man skal være ”rigtigt” kristen for at kunne tage del i. Man skal kunne overholde de ti bud, gå tidligt i seng og købe økologisk HVER gang.

Anderledes med kirkekaffen. Den kan man tage del i sådan ”en passant”. På vej ud. Lige en stående hurtig kop kaffe i et plastbæger i våbenhuset med en ”Danish Butter Cookie” eller i pænt porcelæn og med blødt brød. Hvor man kan altid slippe afsted med en melding om, at man lige skal hjem og slå græs eller have ordnet vasketøj.

Men det sker jo, når man sidder dér med kaffen, kagen og den fælles oplevede gudstjeneste i frisk erindring, at man falder i snak med sin sidemand. Man taler sammen om stort og ikke mindst småt og man lærer måske et nyt menneske at kende. Overfladisk, bevares, men dog på en helt anden måde når man har rakt sukkeret og har haft øjenkontakt, end når man bare har kigget hinanden ind i nakken.

Nu er jeg helt personligt ret glad for kage og synes, at næsten enhver kop kaffe bliver lidt bedre med en lille sød bid ved siden af. Det har man heldigvis sans for i de allerfleste kirker, og det, der lidt spøgefuldt af somme kaldes det tredje sakramente, udgøres som regel af ”et sæt” – som vin og brød - bestående af både kaffe og kage.

Jeg er ikke kageforagter og spiser gerne Danish Butter Cookies og kager, der pakkes ud af plastik, men ligesom i mange andre af livets sammenhænge, kan man med fordel gøre lidt ekstra ud af serveringen, når det er noget særligt der skal markeres. Og søndagen, Herrens Dag, er altid noget særligt.

Inspireret af Brorson vil jeg anbefale at bage en honningkage som tilbehør til kirkekaffen. Kagen har ikke bare i poetisk forstand lighedspunkter med Guds riges evangelium; rent faktisk er det også sådan at de fleste honningkager bliver bedre og bedre med tiden. De har godt af at ligge lidt og udvikle sig over tid. Kagens smag modner og udfolder efterhånden sin kompleksitet og dybde, det søde og det stærke, hvis man giver den lov.

Kirkekaffe med honningkage gør hjertet let og mæt og glad.
Guds riges evangelium
er sødt som honningkage;
når det kun får i hjertet rum,
at man det ret kan smage,
da er det sjælens honningmad,
gør hjertet let og mæt og glad
og smukt i Jesu øjne.

H.A. Brorson 1739
DDS 389
  Honningkage 
  •  75 g smør 
  • 60 g brun farin
  • 150 g honning
  • 1 æg 
  • 50 g hakket, syltet appelsinskal
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk ingefær
  • ½ tsk nelliker
  • 300 g mel
  • 1½ dl kærnemælk/yoghurt
Varm smør, sukker og honning indtil det er blødt. Rør det godt sammen. Tilsæt ægget. Bland de tørre ingredienser sammen og vend dem i dejen skiftevis med kærnemælk/yoghurt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fyld dejen i en form – fx en rund springform - og bag i ca. en time ved 150˚.
 

 
 Hvis kagen skal være ekstra lækker, kan den flækkes og lægges sammen med abrikosmarmelade og/eller smørcreme rørt af 175 g smør, 175 g flormelis og en (pasteuriseret) æggeblomme.
 
 
 
 
 Kagen er bedst efter et par dages forløb.

Server kagen med en god kop (kirke-)kaffe

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hjælp! du har vist glemt honningen i ingredienslisten!

mvh

sofie

Lise Lotz sagde ...

Hej Sofie,

Ja, jeg har glemt det allervigtigste! 150 g honning.

Tuuuuusind tak! Nu kan jeg også nå at få det rettet på Kirken i København inden det bliver offentliggjort. Du har reddet mig fra lidt af en fadæse. :-)

Lise