I mit barndomshjem blev der bagt kommenskringler med jævne mellemrum - det havde ikke noget med Mikkelsdag at gøre - og jeg husker at jeg var fascineret af, at bollerne skulle koges inden de blev bagt. Man kan godt lave kommenskringler uden at koge dem, men så går man glip af dels den sjove proces og dels en skorpe, som er anderledes end på andre boller.
Vi taler egentlig bare om en almindelig bolledej tilsat kommen, så det er lige til at gå til:
Kommenskringler (ca. 20 stk.)
- 50 g gær
- ½ l lunkent vand
- 1 tsk salt
- 2 spsk olie
- 2 spsk kommen
- ca. 800 g mel
Stil dejen til hævning i ca. en time. Del dejen i 20 stykker og rul en pølse af hvert stykke og form det som en kringle.
Lad kringlerne efterhæve i ca. 30 minutter på en bageplade med bagepapir. Sæt imens en stor gryde vand over. Når kringlerne har hævet færdig og vandet koger, lægges 3-4 kringler ad gangen i det kogende vand. Lad dem koge 1-2 minutter og vend dem gerne undervejs.
Tag kringlerne op med en hulske og læg dem tilbage på bagepladen. Bag dem i 15-20 minutter ved 225 grader.
Bonusinfo: nogen siger, at kringleformen (pretzel) har religiøse rødder; at den blev opfundet af pædagogisk tænkende munke, som mente, at formen ligner arme, der er krydset over brystet i bøn. (Øh, hvordan det? Sådan gør vi da ikke. Men kringleformen ligner altså også tommeltotterne på et par hænder foldet i bøn.)
En anden fortolkning siger, at en kringles tre huller (ikke mine kringler!) repræsenterer Treenigheden, Fader, Søn og Helligånd. Kringler skulle desuden bidrage med held, rigdom og spirituel helhed. Det var ikke så lidt! Nogen mener dog at hullerne i kringlen har en mere praktisk betydning: bageren kunne hænge sine kringleformede brød på en stok. Herfra kunne de blive solgt - eller tørret til senere brug.
Kringler (pretzels) blev i katolsk tid anset for at være så enkel mad - bestående af vand og mel - at det var en passende spise til fastetiden op til jul og påske.
Kringlerne - med kommen - har i Danmark været traditionel spise til Mikkelsdag den 29. september, hvor ærkeenglen Mikkel/Michael blev fejret.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar