søndag, september 05, 2010

Golden Days - med kagebrillerne på


Hvem skulle have troet det? Jeg, som ser mig selv som uinteresseret i historie, er vild af begejstring over programmet til årets Golden Days-festival. Men der må være nogen i en eller anden styregruppe, som har sans for at tale til folk som mig, så jeg får lyst til at lære noget om 1700-tallet. Der er flere grunde til at jeg har nærlæst programmet og at jeg har sat store krydser i min kalender:

 • "globalisering, gossip og grådighed" er undertitlen til årets store historiske festival - og så er jeg straks tændt. Det lyder da som det labreste tabloidguf - og når nu det er en del af det fine Golden Days koncept, så er det jo nærmest legitimt at svælge i det. How nice!
 • den føromtalte styregruppe må også have samme tilgang til billedsøgning og -brug som jeg: på forsiden af både det trykte program og hjemmesiden ses det skønne blodsplatterbillede, som jeg brugte for ganske nylig i en helt anden sammenhæng!
 • Men "content is king": den vigtigste grund til at jeg ikke bare er hurtigt fascineret, men rent faktisk har sat krydser og har bestilt billetter er, at der er aktiviteter i programmet, som taler lige ind i mit søde kage- (og mad-)hjerte.
  • Jeg er fristet til at gå på Konditori Antoinette en af søndagene i september; der vil være overdådigt kagebord med inspiration fra 1700-tallet. Spis alt hvad du kan for kr. 185. Det er vist et arrangement, der fint dækkes af ordet grådighed.
  • På samme konditori er der et arrangement allerede på tirsdag den 7. (14.? Jeg er blevet i tvivl om datoen!) september af en lidt mindre vulgær karakter: Chokoladens vej til Europa. To af dem, tak! Jeg har ansøgt om billetter à kr. 150,- på arrangement@konditori-antoinette.dk og håber selvfølgelig, at jeg ikke er for sent ude.

  • Der er atter andre arrangementer på Konditori Antoinette fx. om Antoinette selv (det var hende, som - måske ikke - sagde "så giv dem da kager", da hun som dronning blev konfronteret med det franske folks mangel på brød) og hendes luksusliv og et kombiarrangement med Historisk mad og dans, som afholdes sammen med Restaurant L'Alsace.

  • Hos Tante T kan man smage på tebordets historie og høre kulturhistorisk foredrag. Også meget fristende - men udsolgt.
  • Nationalmuseet er der en særlig omvisning om Sukker, slaver og skæbner søndag den 12. september kl. 13. Meget vigtigt stof: uden sukker, ingen kager!
  • Davids Samling er der samme søndag kl. 14 og 15 - og den 17. september - et andet interessant indslag: Kaffe, the og chokolade - nydelsesmidlernes indtog i Danmark. Der kunne være lagt op til en meget heftig søndag...
  • Mindre kageorienterede men stadig med et fornuftigt blik på mad og andre rare ting er fx. 17-tallets bordkultur på den franske ambassade, Ved kongens bord på Christiansborg, 20 æggeblommer og en pot rinsk vijn i Rundetårn (er afviklet), og på kokkepigen.natmus.dk kan man følge med i kokkepigens gamle opskrifter og breve.
  • Og så er der jo alle de andre indslag i Golden Days festivalen. Pludselig har 17-tallet fået et skær af noget saftigt, interessant og vedkommende, så hvem ved? Måske lader jeg mig også friste af et eller flere af de andre tilbud.

Ingen kommentarer: