mandag, juni 25, 2012

"The cake is a lie." U-kager uden mel, sukker, æg og smør.

Hvad er definitionen på en kage? Wikipedia siger: Kage er en type af mad, som typisk er sød og bagt. Generelt er kager en blanding af mel, sukker (eller andet sødemiddel), æg, hævemiddel og smør/margarine. 
Kage? Konfekt? A lie?
Når man så laver noget, der hverken inderholder mel, sukker, æg eller smør OG som i udgangspunktet ikke skal bages - kan det så kaldes en kage?
Billede af Anne Kelley, Sketches & Draws
Min nysgerrighed blev pirret af en opskrift på Raw Banana Nut Squares with Coconut Cream Cheese Frosting i det seneste nummer (#27) af Desserts Magazine (... for people who eat dessert first.) . 
Raw Banana Nut Squares. Foto: Pride & Vegudice
Nu er jeg jo ikke så god til at følge opskrifter slavisk, så jeg gik mine egne u-veje og endte altså med u-kagerne på billedet herunder. Andre ingredienser. Anderledes tilberedning. Bagte, ikke raw. Ret forskellige fra originalen, men dog accepteret som kage/snack af husets hårdeste dommer: junior på sytten.
U-kager? A-kager? Kontra-kager? An-kager? Anti-kager? Im-kager? De-kager? Fortsæt selv...
U-kager. Uden mel. Uden sukker. Uden æg. Uden smør.


Bunden:
  • 150 g mandler
  • 100 g pecannødder
  • 125 g tørrede abrikoser
  • 100 g friske dadler
Fjern stenene fra dadlerne, del abrikoserne i mindre stykker og kom det hele i en foodprocessor. 
Kør, til det hele er findelt. Tag massen ud af maskinen og ælt den, til den er sammenhængende. Den bliver som en slags grov marcipan. 


Rul dejen ud i ca. 1 cm tykkelse. Skær i hapser på ca. 2x2 cm. Bag stykkerne i ovnen i ca. 15 minutter ved 200. De skal blive en anelse lysebrune på undersiden, men pas på, at de ikke branker. Lad bundene køle af.


Frostingen:
  • 1 banan
  • 100 g kokosmel
  • saft af 1/2 citron
  • 2 store spsk honning
  • 50 g smeltet palmin
Kør ingredienserne i foodprocessoren indtil du har en jævn masse. Jeg havde håbet, at frostingen blev blød nok til at den kunne sprøjtes på de små bunde gennem en tylle. Det blev den ikke, så jeg smurte den i stedet på med en kniv. Kagerne fik på den måde også et ret rustikt og sundt (?) look.

Bonusinfo: Hvis du færdes på internettet og/eller spiller computerspillet Portal, så kender du måske udtrykket The Cake is a Lie. Kagen bliver brugt som symbol på den gevinst, man kan opnå ved at gennemføre spillet. Undervejs møder man dog grafitti, der antyder, at der ikke er nogen kage - ingen gevinst; at ens anstrengelser vil vise sig at være forgæves. Den fornemmelse kan jo også opstå, når man arbejder med en sær kageopskrift IRL...
Extra Gourmet Gaming bonus: de kvikke Portal-spillere opdager naturligvis, at der på en computerskærm inde i spillet viser sig noget tekst, der kan afkodes som en opskrift. På en kage. Kagen.
Derfor kan man finde denne opskrift, altså den originale fra spillet, ude på internettet:
  • 1 (18.25 oz) package chocolate cake mix
  • 1 can prepared coconut frosting
  • 3/4 cups vegetable oil
  • 4 large eggs
  • 1 cup semi-sweet chocolate chips
  • 3/4 cup butter or margarine, softened
  • 2/3 cups granulated sugar
  • 3 large eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 cups all purpose flour
  • 2/3 cups cocoa
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon baking powder
  • 1/3 cups water
  • 1 to 2 (6 oz each) vanilla frosting
Don't forget garnishes, such as:
  • fish shaped crackers
  • fish shaped candies
  • fish shaped dirt
  • fish shaped solid waste
  • fish shaped ethyl benzene
  • pull and peel licorice
  • fish shaped volatile organic compounds
  • sediment shaped sediment
  • a 20-foot thick impermeable clay layer
Der er selvfølgelig også venlige sjæle, der har udviklet en lidt mere tilgængelig opskrift på The cake is a Lie-kagen; bl.a. en supercool blogger-dude, der beskriver sig selv således: I love to play video games and I love to eat. Preferably at the same time. What's even better is eating the food from the game I'm playing while I'm playing it. 
Gourmet Gaming: The cake is a Lie
Respekt!

(Update 26. juni: jeg kom i tanker om, at det faktisk ikke var en B-raw-nie-opskrift fra Desserts Magazine, som jeg havde bearbejdet, men Raw Banana. Så jeg har ændret navnet og billedet.)

Ingen kommentarer: