fredag, juni 08, 2012

Restemad i topklasse: Cupcakes og sød sandwich med "asparcipan"

Vi smider ikke gerne mad ud her i huset. Somme tider bliver jeg hånet af junior, fordi jeg gemmer de mærkeligste rester. Somme tider får jeg dem brugt; andre gange ikke. Men jeg smider helst ikke resterne ud, før det er HELT sikkert, at de ikke kan bruges længere. (Læs: Der er kommet mug på.)
Og jeg smider da slet ikke lækre luksusrester ud. Da jeg forleden lavede asparges-panna cotta fik jeg således en rest i hænderne bestående af revet asparges kogt med mælk/fløde, vanille og sukker.
Ummmm! Rester!
Aspargessnulleret smagte faktisk helt skønt bare spist med en teske, men jeg gemte alligevel det meste til når en god idé dukkede op. Og det gjorde den kort efter. Jeg skulle holde fødselsdagsselskab og ved samme lejlighed ville jeg indvie mit nye kagefad/kunstværk.
Hvor yndigt er det ikke lige?!
Jeg bestemte mig for at lave minicupcakes, der kunne stå på samlebåndsrækker på Den lyserøde Kagefabrik. Og mens jeg rodede med at finde ingredienserne frem til kagedejen, tænkte jeg, at det ville se fint ud, hvis kagerne var lidt grøn-agtige. Madfarve er selvfølgelig altid en mulighed, men det er aspargessnuller også. Og sådan blev det.
Jeg spurgte faktisk kunstneren, Ole Vesterlund, om hvorvidt det ville være upassende på den måde at gøre kunstværket nyttigt, men han syntes heldigvis, at det var helt OK at sætte kage på kagefadet.
Smagen er der ikke meget asparges over, det indrømmer jeg gerne. Men tanken! Tanken om at spise kage med asparges OG at have gjort bare en lille bitte indsats i kampen mod madspild smager herligt.
Jeg fik brug for lidt asparges-sukkerlage, som jeg tilfældigvis også havde stående.
Cupcakes med "asparcipan"
(Mange. Jo mindre kager, jo flere. Grundopskriften er en klassiker fra Odense Marcipan.)
  • 3 æg
  • 200 g sukker
  • 150 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 100 g revet marcipan
  • 100 g flødekogt aspargessnuller
  • lidt (asparges-)sirup/sukkervand
Pisk æg og sukker til det er lyst og luftigt. Rør forsigtigt mel og bagepulver i. Kør marcipan og aspargessnuller i en (lille) foodprocessor, for at gøre asparcipanen jævn. Tilsæt lidt aspargessirup for at få det hele til at glide lidt nemmere og for at gøre den lind nok til at få rørt ud i dejen. Kom asparcipanen i dejen rør til den er jævnt fordelt.
Trip-, trap-, træsko-cupcakes.
Fordel dejen i små papir-cupcake-forme. Bag ved ca. 200 grader til de er hævet og svagt lysebrune. Det tager 10-20 minutter alt efter størrelse og ovnens humør. Min (gas-)ovn gik ud under bagningen. Jeg tændte bare igen, da jeg opdagede det og bagte videre. Brug øjne og næse, så kan det ikke gå helt galt.

Aspargessmørcreme
  • Aspargessnuller
  • Smør
  • Flormelis
Ja, her gik det på rent øjemål ganske kort tid inden gæsterne kom. Prøv dig frem. Det er bare smørcreme. Sødt, fedt, dejligt og i denne udgave grønt. Heller ikke her trænger aspargessmagen tydligt igennem. Tilsmag evt. med lidt lime, persille eller noget helt tredje. Giv den gas!

Kom smørcremen i en pose med en stjernetylle og pynt dine små cupcakes med cremen og evt. yderligere krymmel, glimmer eller hvad der nu passer til anledningen og dit kagefad. Hvem skulle have gættet, at restemad kunne se så appetitligt ud?!
"Salaten" er steviablade
Den søde jordbærsandwich kommer ind i billedet som en restedessert i anden potens: jeg fik ikke brugt al den grønne dej til cupcakes, så det sidste røg i køleskabet. Der lå det i nogle dage indtil jeg tog mig sammen og bagte det i én stor klat. 
Klatten kom til at ligne en sandwichbolle, og så var der jo ikke langt til at flække "bollen" og fylde den med let sukret vanilleflødeskum og skiver af jordbær. 
Vi er lidt ude i suppe-på-en-pølsepind/sten-princippet, men hvis det er dét, der skal til for at få fantasien i sving og resterne på bordet igen, så er det vel ikke så galt?!
Hvis sådan en sød restesandwich skulle have et navn, så måtte det blive Selina...

2 kommentarer:

Selina Juul sagde ...

Åh. Åååhhh... *tørrer savl af tastaturet* Ja, det er da sandelig restemad i verdensklasse :)

Og jeg er meget enig med sandwich navnet ;) Nu er bliver man helt sulten..

Jeg pusher i vores facebook.com/madspild

Hav en dejlig weekend :)

KH
Selina
som sidder og arbejder her midt på natten på SSAM, as usual...

Lise Lotz sagde ...

Tak igen, Selina. Både for din kommentar, din opskriftspushing og ikke mindst dit utrættelige arbejde!

Lise