onsdag, juni 13, 2012

Kold rosen-rabarbersuppe med kardemommeskum

Har du fået nok rabarbercrumble? Dette er simpelthen den smukkeste, lækreste og mest elegante måde at tilberede og servere rabarber på. Og så er suppen oven i købet ret nem.
Rabarbersuppen smager helt guddommeligt - ikke mindst takket være den vidunderlige kontrast til det krydrede, bløde, søde flødeskum. Jeg har opskriften fra Kille Ennas Mit solskinskøkken (1998). 

Ingen spidsfindigheder. Ingen skarpe synspunkter. Direkte afskrift af opskriften. Total respekt til Kille Enna for den himmelske smagskombination.

Just do it:  Lav suppen! Skaf bogen! Lev lykkeligt!
(Suppen kan selvfølgelig også drikkes som skøn saft. Fortynd lidt og server med masser af is.)
Kold rose-rabarbersuppe
(8-10 prs)
  • 2 l vand
  • ca. 20 g tørrede rosenknopper (kan somme tider fås hos Tiger til en god pris. Ellers Specialkøbmanden.) Hvis du vil bruge friske roser, så sørg for at skaffe nogen med duft.
  • 1 kg rabarber skåret i stykker på et par cm
  • 1 (økologisk) citron skåret i stykker
  • 350 g rørsukker
Kom ingredienserne til suppen i en gryde. Kog det hele i ca. 10 minutter. Sluk for varmen og lad det hele stå og køle af og trække til næste dag.

Sigt suppen. Lad den stå på køl nogle timer, så den kan blive helt kold og evt. bundfald kan sætte sig.
Smuk, klar suppe
Kardemommeflødeskum
  • 2 1/2 dl piskefløde
  • 1 1/2 spsk rørsukker
  • kornene fra 3 grønne kardemommekapsler (Og nej, du kan IKKE bruge stødt kardemomme fra et glas fra 2004. I hvert fald bliver det så noget helt andet, som du selv må tage ansvaret for!)
Knus kardemommefrøene i en morter sammen med sukkeret. Pisk fløden med kardemommesukkeret til det er temmelig fast.

Server den kolde suppe med en skefuld kardemommeflødeskum. Pynt evt. med friske rosenblade.

Server og nyd. Hvis du ikke kan høre rosenfeen synge og Kong Rabarber trutte i jagthornet, vil jeg anbefale, at du får checket din hørelse.
Og kun en lille bitte smule rabarber-bonusinfo til sidst...

Vidste du måske, at rabarber/rhubarb
  • blev dyrket i Kina for 4700 år siden?
  • er blevet brugt medicinsk mod bl.a. forstoppelse?
  • spredte sig langs floden Volga, og at navnet rabarber kommer af græsk og hentyder dels til Rha (Volga) og dels barbaron, som betyder barbarisk eller fremmed?
  • grundet efterspørgsel og høje transportomkostninger var endnu dyrere end de ellers næsten ubetalelige krydderier kanel, opium og safran i Europa i middelalderen?
  • af de fleste - herunder af de amerikanske toldmyndigheder - anses for at være en frugt, selvom planten strengt taget er en grønsag?
  • bruges som mumleord, altså lyden af blandet baggrundssnak, ved fx. radiooptagelser?
  • er det eneste ord, der anvendes i filmkomedien Rhubarb, Rhubarb fra 1980?
  • har giftige blade? Du skal dog spise omkring 5 kilo for at dø af forgiftningen.

Ingen kommentarer: