mandag, november 07, 2011

Gazellens Horn til Den store Offerfest

Der var kø ved den lille eksotiske slikbutik i går. Sorthårede mænd fyldte butikken og stod ude på gaden. Der var åbent selvom der normalt er lukket om søndagen. Jeg er bange for, at jeg ikke engang ville have tænkt over det, hvis ikke min kusine på Facebook havde ønsket Happy Eid Mubarak til alle: muslimerne holder fest i disse dage. Det er Eid al Adha og festen finder sted 6. til 9. november i år.
Ramadanen og den afsluttende Eid al Fitr, Den lille Fest, går som regel ikke ubemærket hen og den har jeg nogenlunde styr på, men Eid al Adha, Offerfesten; Den store Fest, som er i gang netop nu, har jeg ikke bemærket før. Og endnu mindre har jeg opfattet, hvad festen handler om.

Nu læste jeg lidt om festligheden, og det er selvfølgelig vældig interessant - og der følger søde sager med.

Eid al Adha er opkaldt efter historien fra Det gamle Testamente om Abraham, der får besked fra Gud om, at han skal tage sin søn med op på et bjerg og ofre ham. Abrahams tro skal afprøves.

Den velkendte og uhyggelige historie beretter hvordan Abraham lydigt følger ordren, og tager junior og de nødvendige remedier med på bjerget. Selvom sønnen undrende spørger, hvor offerdyret dog er henne, fortsætter Abraham sit grusomme forehavende, og han når at binde sin søn og lægge ham klar til at blive slagtet, inden en engel bryder ind. I sidste øjeblik bliver drabet på sønnen afværget, og Abraham erstatter sønnen med en vædder, der har fået sine horn viklet ind i en busk i nærheden og derfor nemt kan fanges og ofres.
Bemærk den hvide vædder; den ser ud som om den er drysset med flormelis...

Det er en drabelig historie om lydighed. I vore dage forekommer historien nærmest sadistisk, og kan måske forekomme svær at drage nogen visdom ud af. Ikke desto mindre er vi i vores samfund ret optaget af at sige til os selv og hinanden: hold fast i det, som du tror på. Vi fortæller vores unge: Tro på din drøm, (næsten) uanset hvad andre siger og hvad fornuften siger. Måske mest i festtaler, men alligevel.

Eid al Adha er en fest i den ånd. Nogle muslimer tager sikkert talen om lydighed over for Gud mere bogstaveligt end andre. Graden af villighed til at ofre det bedste man har i en højere sags tjeneste varierer sikkert også ganske betydeligt. Men påmindelsen om at verden er et sted, hvor der på trods af, hvad det ser ud til, er en vis mening med galskaben er ikke dum. Og festes, det skal der.

Børn og voksne får nyt tøj. Oprindeligt har de familier, der har haft råd til det, slagtet et offerdyr. En tredjedel af kødet blev i familien, en tredjedel blev fordelt til venner og bekendte og den sidste tredjedel blev givet til de fattige. I vore dage/i Danmark går de fleste sikkert til slagteren efter kød. Og så kommer der naturligvis søde lækkerier på bordet af mange slags.

En type konfektkage, der åbenbart serveres bl.a. til Eid el Adha i Marokko, er Kaab el Ghazal. Det betyder meget passende gazellens horn (eller ankel?). De små konfektkager består af en tyndtrullet dej fyldt med velduftende og blødt mandelfyld. Kagerne formes som halvmåner/gazellehorn og kan drysses med flormelis, når de er bagt. Jeg lavede fyldet med marcipan, selvom opskriften taler om hjemmemalede mandler.

Kaab el Ghazal (ca. 15-20 stk)

Dejen:
  • 190 g mel
  • 1 lille æg
  • 85 g smeltet smør
  • 2 spsk orangeblomstvand (fås fx. hos velassorterede grønthandlere)
  • en knivspids salt
Bland det hele sammen og ælt længe. Opskriften anbefaler 20 minutter i hånden eller 10 minutter i en røremaskine. Det skulle gerne resultere i en blød, glat og meget elastisk dej.

Fyldet:
  • 400 g marcipan (60% mandler)
  • 2 spsk orangeblomstvand
  • 30 g smeltet smør
  • ½ tsk kanel
Rør det hele sammen til en blød masse.

Rul nu dejen meget tyndt ud. Læg en lille marcipanpølse på dejen, rul dejen rundt om fyldet og form kagen så den bliver halvmåneformet. Skær den overskydende dej af. Sæt de færdigtformede kager på bagepapir på en bageplade. Lad dem evt. stå og småtørre en times tid. Prik et antal små huller i dejen; det skulle forhindre, at de bobler op under bagningen.

Du kan pensle hornene med et æg rørt sammen med endnu lidt mere orangeblomstvand.

Bag hornene i ovnen i ca. 12 minutter ved ca. 180 grader.

Hvis du synes, kan hornene drysses med sigtet flormelis.
Nu med lufthuller...

Jeg har fundet en fremragende instruktionsvideo, der viser, hvor enkelt det er at lave Kaab el Ghazal...

(Bemærk! Jeg bruger ikke samme opskrift som Alia, damen i videoen. Gå evt. til 3 min 08 sek; her begynder hun at rulle og samle kagerne.)

Eid Mubarak! May your holiday be blessed! Velsignet fest!

5 kommentarer:

Unknown sagde ...

Jeg elsker altså alle dine total detaljerede beskrivelser om det ene eller det andet - jeg bliver uhh så klog - så mange gange tak for dine forklaringer på diverse "emner" du skriver om..

Lise Lotz sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Lise Lotz sagde ...

Hej Sabina,

Hvor dejligt, at mine nørderier gør dig klogere på en god måde. Det er jo lige præcis det, der er meningen! :-)

Lise

Misbah sagde ...

Det ser lækker ud. Tak for at bemærke og fortælle om Eid.

Lise Lotz sagde ...

Hej Misbah,

Jeg fik vist ikke takket dig for din hilsen. Det gør jeg nu!

Jeg synes selv, at det er rigtig sjovt at blive klogere på både min egen - og andres - kulturs særlige dage og ved at bage - og smage! - de kager der hører til.

Jeg opdager hele tiden nye opskrifter og nye historier. :-)

Lise