torsdag, november 17, 2011

Vintersmåkager: Sukrede snefnug - og en konkurrence

Er det vinter? Nej. Sner det? Slet ikke. Selvom bladene stadig hænger på træerne og solen skinner, så vil jeg alligevel lige vise nogle vintersmåkager, som jeg har bagt i dag. Inspirationen er kommet fra min nye blogfavorit, Söta Saker, som udfordrer med Månadens søtsak. Tea udstikker en overskrift, og de, der har lyst, bager og sender links. I november er temaet vinter.
Jeg tænkte på at bage nogle gamle kardemommefavoritter, som jeg kalder snebolde, men så rundede jeg det store internet og fandt hos Joy of Baking noget for mig nyt - klassisk amerikansk åbenbart - nemlig Melting Moments. Meget passende navn til en vintersmåkage. Det så oven i købet ud til at småkagen både kan laves som kugler og som formet med en kagesprøjte.

Sådan en har jeg tilfældigvis; den trængte tilfældigvis til at blive brugt, og den er tilfældigvis svensk. (Jeg har haft min Sawa så længe, at jeg ikke husker, hvor jeg har den fra. Man kan selvfølgelig få moderne kagesprøjter, men har du mod på en vintagemodel, kan jeg anbefale Ebay.)
Sawa'en har en masse skiver med forskellige huller til forskellige former af småkager, og en af dem ligner næsten - og jeg understreger NÆSTEN - et snefnug. For snefnug er jo, som vi allesammen ved, ALTID sekskantede og ALDRIG ottekantede. Men man har vel lidt kunstnerisk frihed i køkkenet - selvom det ærgrer mig lidt...

Melting moments
ca. 40 stk - afhængigt af, hvor store du laver dem... Kagerne bliver utroligt sprøde og smelter faktisk nærmest på tungen. Opskriften er oversat og let omskrevet fra Joy of Baking.
 • 225 g smør
 • 30 g flormelis
 • 1 tsk vanillesukker/vanillekorn fra ½ vanillestang
 • 200 g mel
 • 60 g Maizena
 • 1 knivspids salt
 • ekstra flormelis til at drysse over småkagerne/rulle dem i
Pisk smør og flormelis indtil det er blødt og glat. Tilsæt vanillesukker eller vanillekorn og pisk dem godt ind i blandingen. Rør de to slags mel og salt i smørblandingen. Dejen skal ikke overpiskes, men jeg taler af erfaring, når jeg siger, at underpiskning også er en dårlig idé. Hvis der er klumper af dejen, som er mere melede end andre, kommer de ikke ordentligt ud af kagesprøjten. Så må man pænt skrabe dejen ud af kagesprøjten og på den igen...
Sæt dejen i køleskabet et par timer til den er blevet lidt fast.
Tril nu kugler på ca 2½ cm eller pres småkager ud med en kagesprøjte i din yndlingsform. Bag småkagerne på en plade med bagepapir i 10-14 minutter ved 175 grader. Kagerne skal blive let lysebrune i kanterne.
Lad kagerne køle let af og flyt dem så til en kagerist. Drys flormelis ud over kagerne, så de kommer til at ligne snebolde - eller snefnug. Let it snow, let it snow, let it snow!
Kalenderkonkurrence
Og nu til præsentationen af en lille konkurrence, som du kan deltage i, fordi du er nået helt herned.

Jeg har købt en svensk kalender, som jeg omtalte i mit indlæg om Sverige den 25. september. Kort fortalt er kalenderne fuld af halv- og helnøgne svenske bagersvende og kalenderen er et must for enhver kvinde - eller mand for den sags skyld - med sans for det, som er godt. Salget af kalenderen tjener desuden penge til Hjärnfonden.
P.S. Jeg hilste på Mr. Juli, da jeg var i Stockholm...

Hvis du vil deltage i konkurrencen om at vinde kalenderen, skal du gøre følgende: Følg linket til Sled Riding Store og find MIT snefnug! Det vil hjælpe dig til at finde lige netop det rigtige blandt over 10.000.000 forkerte, hvis du ved, hvad jeg hedder til fornavn - det kan du finde her på bloggen - og hvis du ved hvilken by jeg bor i, og hvad den by hedder på engelsk.

Når du har fundet fnugget - det drysser ned fra toppen af skærmen efter et øjeblik - læser du min besked og sender den til mig på mailadressen lise@kagekagekage.dk . Det er altså ikke helt nemt, men til gengæld er præmien skøn, så den er værd at kæmpe lidt for...

Jeg trækker lod blandt besvarelserne på næste søndag den 27. november kl. 18.

OBS! Opdatering: Jeg afslutter konkurrencen før tid; der er ingen grund til at trække spændingen længere, og det er jo ikke fordi resultaterne vælter ind i spandevis. Opgaven har skilt fårene fra bukkene... :-) Altså trækker jeg lod allerede i aften (den 21. november) kl. 18.

   2 kommentarer:

   Kathrine sagde ...

   Hvor er de fine og julelige ;-)

   Lise Lotz sagde ...

   Hej Kathrine,


   Ja, ikke! Og så er de oven i købet ret nemme og enkle. En ny favorit er født i mit hjem...

   Lise