søndag, november 27, 2011

Hjemmelavet - økologisk! - knækbrød

Sådan skal det jo heller ikke forstås. Jeg er ikke anti-økologi. Derfor benytter jeg lejligheden til at lave økologisk knækbrød (eller er det mon kiks?) Det er nemt og helt forbandet lækkert. Man kan næsten slet ikke smage økologien!

Og så passer det jo fint her til første søndag i advent med en lille påmindelse om, at adventstiden i gamle dage var en fasteperiode. Ved at spise spartansk i perioden op til en højtid bliver oplevelsen med lækkerierne til selve festen endnu mere overvældende, end hvis man går og tyvstarter - for at sige det mildt - i en måned før klimaks. De fleste af os kender vist fornemmelsen af at være lidt forspist inden den 24. december...

Med hjemmelavet knækbrød er tanken om en dag eller to på vand og brød - og måske en lille bitte smule tandsmør - slet ikke så skræmmende.
  • 4 dl øko-hvedemel (andre melsorter kan sikkert også bruges. Prøv dig frem!)
  • 4 dl blandede øko-frø, -kerner og/eller -havregryn fx. sesamfrø, solsikkekerner, hørfrø, nigellafrø, birkes, græskarkerner (evt. hakkede)
  • 1 dl øko-vand
  • 1 dl øko-olie fx. raps
  • 1 tsk øko-bagepulver
  • Øko-Salt efter smag
Bland hele baduljen sammen.
Når dejen har samlet sig, rulles den tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade.
Pas på, at kanterne ikke bliver for tynde; så bliver de nemt brændte i ovnen.
Skær dejen i stykker efter behag. Jeg laver dem ofte i kiksestørrelse eller som en slags stænger. Wasastørrelsen er ikke gudgiven.
Bag knækbrødet/kiksene ved 200 grader i 15-20 minutter. Stykkerne - ikke kun de yderste - skal blive lysebrune i bunden, men endelig ikke for mørke.
Knækbrødet kan naturligvis også laves ikke-økologisk.

Ingen kommentarer: