onsdag, maj 11, 2011

L(ou)ises slet-ikke-veganske peanutbuttercheesecake

Hi Lise,

Thanks so much for writing! We're so pleased to hear about your enjoyable experience at The Bean and with our Vegan Peanut Butter Chocolate Cheesecake!

It is vegan in that we do not use any animal by-products in making it, and it is one of our most popular cheesecakes amongst vegans and non-vegans! We actually developed this recipe gathering inspiration from various other recipes and other products that we produce. Unfortunately, we're not allowed to share any of our recipes.. but we're certainly flattered that you asked!

Thanks again, and we look forward to reading your blog! Have a great time in NYC!

Angela
Red Mango Bakery


Det var svaret, da jeg skrev og frittede bageriet for opskriften på den fantastiske kage, som jeg havde spist den første dag i New York i påsken. I virkeligheden var min forespørgsel nok mest for sjov, for jeg er slet ikke veganer, og jeg kan forestille mig, at en vegansk kage efter en professionel opskrift alligevel ville være ret besværlig at lave. Men det kunne have været sjovt med den originale opskrift.

Nu blev jeg jo så tvunget til at eksperimentere. Det er hårdt at være kagetosset!
Dobbelt-tak til Louise! For indsatsen og anledningen.
Heldigvis dukkede en meget oplagt lejlighed op allerede i ugen efter påske. En kær og kageglad kollega med smukt peanutbuttergyldent hår skulle fejres og takkes for sin indsats som vikar, og hvordan gør man det bedre end ved at servere en fed og festlig  kage? Ja, jeg spørger bare. Det royale bryllup blegnede i baggrunden.

Mine mentale notater sagde noget om
 • en sprød bund med noget der enten var blå birkes eller knuste Oreos, 
 • peanutbutter og noget karamelagtigt ovenpå, 
 • hvid, frisk cheesecake-fyld, 
 • et lag blød, mørk chokolade og 
 • øverst noget snask/pynt med mere peanutbutter.
Mit bud er som følger:


Slet-ikke-vegansk peanutbuttercheesecake
Sprød bund med blå birkes
 • 100 g flormelis
 • 200 g koldt smør
 • 250 g (småkage-)mel
 • 50 g blå birkes
Kør ingredienserne i foodprocessoren indtil det hele samler sig. Hvis det er nødvendigt, kan du tilsætte et par spsk koldt vand. Læg dejen i køleskabet - gerne et par timer.

Rul dejen ud og beklæd en form - med bagepapir i - på ca. 20 x 30 cm med den udrullede dej. Bag i ca. 30 min. ved 200 grader. Den skal gerne blive godt sprød.
Jeg havde
 • 50 g mørke chokoladeknapper
som skulle udryddes. Dem fordelte jeg på den stadig varme bund og smurte dem ud i et tyndt lag, da de var smeltet. Køl bunden helt af.
Som det ses, er knapperne lidt grå og de må hurtigst muligt lide kagedøden. De smager perfekt.
 
 Peanutbutter og "karamel"
 Sprøjt Dulce de Leche på kagebunden med frysepose eller en sprøjtepose og en rund tylle.
 Bagefter peanutbutter. Det er nemmest, hvis den er creamy. Min var crunchy.
 Bank kagen hårdt ned i bordet, så de to gange snask lægger sig ned sammen.
Cheesecake
(næsten direkte fra bogen Mine 100 bedste Opskrifter. De dejligste desserter. Lademanns lommekogebøger, 1982. Mona Giersing)
 •  4 blade husblas
 • 350 g flødeost - IKKE light; det bliver simpelthen underligt
 • 4 spsk sukker
 • 1 citron - skal og saft
 • 3 æggehvider
 • 1½ dl piskefløde
Læg husblas i blød i koldt vand.

Rør flødeosten - evt. i foodprocessoren, som du allerede har taget frem; du behøver ikke at vaske den grundigt efter dejen - med sukker, citronskal og -saft. Pres vandet af den nu helt bløde husblas og smelt den fx. i en lille skål i mikroovnen. Det tager ganske få sekunder. lad det køle en anelse ned, hvis det er blevet varmt og rør det så i ostemassen.

Pisk hviderne stive. Pisk fløden stiv. (Hvis du gør det i dén rækkefølge behøver du ikke at vaske piskerisene mellem de to piskninger. Det skal du til gengæld, hvis du gør det omvendt; der må ikke komme fedtstof i hviderne.) Vend først hviderne og derefter flødeskummet forsigtigt i osten. Hæld det hvide "fluff" forsigtigt ud på kagebunden og fordel det så glat som muligt uden at ødelægge peanutbutter- og Dulce de Leche-laget.

Stil kagen på køl og lad den sætte sig.
Blødt chokoladelåg
 •  200 g mørk chokolade
 • ½ dl piskefløde
Bræk chokoladen i småstykker og hæld fløden ved. Varm forsigtigt op fx. i mikroen. Rør til blandingen er glat. Her kommer en lidt svær opgave: fordel chokoladen i et tyndt lag ovenpå osteskummet. Der skal helst ikke være huller i chokoladelaget. (Men på den anden side: der kommer masser af pyntesnask ovenpå, og du kan jo selv bestemme, hvordan det skal placeres, så det går nok...)
Måske skulle der have været lidt mere fløde i chokoladen; så havde den været nemmere at fordele. Prøv det!
Peanutbutterpynt
 • 200 g flødeost - igen: IKKE light; det fungerer bare ikke
 • 100 g flormelis
 • 150 g CREAMY peanutbutter (om du så skal adskillige dagligvareforretninger igennem og ende med at finde det hos en "etnisk" grønthandler i sidste øjeblik. Crunchy er IKKE egnet til rosetter!)
 • lidt piskefløde
Rør flødeost, flormelis og peanutbutter sammen og tilsæt lidt piskefløde, så cremen får en konsistens, der er til at presse gennem en stjernetylle. Der bliver rigeligt ud af opskriften, så du får sikkert lidt til overs. Det er skønt på en digestive-kiks.

Sprøjt pyntecremen på kagen som du selv ønsker. Jeg bliver ikke sur, hvis du ikke skriver TAK LOUISE.
For en sikkerheds skyld vil jeg bringe en advarsel: kagen er amerikansk inspireret, og den er ikke for kostforagtere og svagtspisende. Til gengæld er den faktisk lige så god - mindst - som originalen.

2 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Øjøjøj - den lyder fantastisk! Jeg har en Louise i omgangskredsen, og hun vil sikkert insistere på, at jeg laver denne her til hende, hvis jeg fortæller hende om kagen :-D

Skønt eksperiment!

Lise Lotz sagde ...

Tak! Held og lykke til Louise med overtalelsesøvelsen! Lad mig gerne høre, hvordan det går. :-)

Lise