lørdag, maj 28, 2011

At være eller ikke være med i en konkurrence - og lidt sugar skull candy

For nogle år siden fik jeg pludselig en anmeldelse fra posten om, at der var en pakke til mig. Jeg kunne ikke lige huske, hvad jeg mon havde bestilt på internettet, men jeg tog helt uskyldigt på posthuset og tænkte, at det nok var en bogklubpakke, som jeg havde glemt at afbestille. Det var det IKKE. På posthuset fik jeg udleveret en pakke på størrelse med et børnebadekar, og jeg var helt mystificeret. Hvad F..... gik det nu ud på?
"This is the tragedy of a man who could not make up his mind." Jeg HAR besluttet mig.

Da jeg kom hjem og fik åbnet pakken, dæmrede det: jeg havde på et tidspunkt i almindelig distraktion og tidsfordriv deltaget i en konkurrence på nettet ved at svare på et par spørgsmål og indtaste min adresse - og siden glemt alt om det. Nu havde jeg vundet den helt store gavepakke med alt godt fra Ringenes Herre-universet. Bøgerne, dvd'er, PlayStation-spil og meget andet godt. Jøsses kineser!

Jeg som aldrig har fået læst bøgerne, fordi jeg synes at de er hamrende kedsommelige. Jeg som var ved at udvandre fra biografen, fordi det provokerede mig, at nogen havde brugt kr. 250 mill. på noget SÅ inderligt ligegyldigt. Et så tandløst, ufrivilligt komisk og totalt forsimplet slagsmål mellem det Gode og det Onde.

Ærgerligt, at jeg skulle bruge en af livets store gevinstchancer på noget så tåbeligt, og ærgerligt, at jeg tog en så stor gave fra nogen, som sikkert ville have sat pris på den. Men der var adskillige i min omgangskreds der fik overraskende gode julegaver det år.

Nå, den historie var egentlig bare en lille opvarmning til nogle overvejelser over konkurrencer på nettet. Disse dage har FDB/Samvirke nemlig skudt en konkurrence i gang på sitet Vi skal spise!, som skal kåre "Danmarks bedste madblog" - hvad det så end betyder. Jeg er med i konkurrencen.
Nu kunne det måske komme til at lyde, som om jeg deltager i alle de konkurrencer, som jeg kan komme i nærheden af. Det gør jeg ikke. Jeg tænker mig faktisk temmelig grundigt om, især hvis der er tale om en mere alvorlig type af konkurrencer end den, som jeg rent faktisk vandt.

Nettet har udviklet sig siden dengang, og jeg er blevet madblogger i mellemtiden. Med jævne mellemrum støder jeg på konkurrencer, der har med mad og opskrifter at gøre, som jeg kan deltage i, og nu er der så en konkurrence blandt madbloggere. Hvad tænker jeg så over?
Hvad kan jeg vinde?
Det er oplagt at præmien er interessant. Er præmien noget, som jeg er interesseret i? (Lige dén detalje glemte jeg så at tænke over i det ovenfor omtalte eksempel. Man kan jo blive grebet af den gode stemning!) I madkonkurrencer er der ofte tale om en præmie bestående af et restaurantbesøg på et rigtigt godt sted. Men der kan også være tale om pengepræmier, hædrende omtale, gavekort til dette og hint eller helt andre ting.
Hvad kan jeg tabe?
I en Ringenes Herre-type konkurrence er der ikke rigtigt noget at miste. Jeg vinder, eller meget mere sandsynligt: jeg taber, og så snakker vi ikke mere om det. I de nyere konkurrencer, som ofte har karakter af afstemninger, og som gør brug af sociale medier som fx. Facebook og blogs både til at generere omtale og til at afvikle afstemningen, er der mere på spil.

Som konkurrencedeltager skal jeg dels overveje om jeg offentligt vil stå ved en forbindelse til det firma, der har udskrevet konkurrencen, eller om det vil kunne "ødelægge mit gode navn og rygte".

Jeg skal også overveje, om jeg vil slide på mit digitale netværk. Kædebreve er jo noget de fleste hader, og plagende statusopdateringer, der igen og igen siger "Stem på mig!" er heller ikke det fedeste i verden. Er det dét værd?
Hvad skal jeg i øvrigt foretage mig?
Det er jo nemt nok, hvis jeg bare skal svare på et spørgsmål, men så let slipper man sjældent i de lidt større madrelaterede konkurrencer. Måske skal jeg indsende en opskrift. Måske skal jeg sende et billede af min bedste sommerret. Måske skal jeg udvikle en opskrift med en særlig ingrediens. Måske skal jeg møde fysisk op til en event. Måske skal jeg skrive noget pænt om mig selv. Og som før nævnt skal jeg måske bruge tid og kræfter på at mobilisere familie, venner og eventuelle fans.

I hvert fald skal jeg nøje overveje, om anstrengelserne står i et rimeligt forhold til chancen for at vinde - eller i det mindste til den forventede fornøjelse ved at være med.
Formen er købt i en mexicansk butik i USA
Hvilke konkurrencer har jeg deltaget i?
Ikke mange (og nu taler vi ikke mere om de helt tilfældige klik-her-og-vind-konkurrencer):

Cofoco
Den bedste og hidtil (eneste og) nemmeste vej til en god præmie var en fotokonkurrence udskrevet af CofocoFacebook. Det eneste jeg skulle gøre var at lægge et billede af min bedste sommerret op på deres facebookside, og kort efter havde jeg vundet både en kogebog og et gavekort på kr. 500 til Restaurant Cofoco. Det der fik mig deltage i dén konkurrence var kombinationen af den lille indsats, den gode udlovede præmie og min umiddelbare tillid til firmaet. Jeg er naturligvis glad for at have vundet, men mit positive indtryk af firmaet er blevet yderligere forstærket efterfølgende. Jeg har følt en vis tilknytning til Cofoco - uden at være en hyppig restaurantgæst - og har oplevet en god, kreativ og professionel kommunikation mellem firmaet og fans'ene på Facebook.
Lurpak
Jeg har også deltaget i en Lurpak opskriftskonkurrence. Her skulle jeg indsende mit bud på en ret med smør i. Som kageentusiast var det en dejlig og oplagt udfordring, og jeg har absolut ingen problemer med at evt. blive associeret med Lurpak. Så anstrengelserne bag mit bidrag var fornøjelige, men efterfølgende var det i mine øjne totalt uchecket, at jeg hverken modtog en kvittering for modtagelsen af min opskrift eller nogen som helst anden kommunikation i forløbet. STORE minuspoint til Lurpak i den sag.

IKKE Olivado
Der var en konkurrence, som jeg IKKE deltog i. Olivados store opskriftskonkurrence. Jeg afgjorde hurtigt  med mig selv, at anstrengelserne for evt. at vinde ville blive alt for store - selvom pengepræmien på kr. 15.000 var fristende. Bare for at deltage skulle jeg udvikle tre retter med avocadoolien som gennemgående ingrediens. Jeg havde godt nok fået en flaske af olien da jeg deltog i madbloggersymposium i eftersommeren 2010, men alligevel. Jeg er - i madbloogeruniverset - en kagedame, og selvom jeg sikkert ved at mobilisere en masse god vilje og min sjældent svigtende kreativitet kunne have fundet på tre søde retter med olien i, så synes jeg simpelthen ikke, at regnestykket så ud til at gå op. Jeg ville skulle slide benhårdt i det, og det ville kun være for at kunne deltage i konkurrencen.

Hvis jeg så ligefrem skulle have en chance for at vinde, var der lagt op til en heftig involvering af mine læsere og mit øvrige netværk. Og uanset udfaldet ville Olivado ende med at have fået retten til at udgive mine opskrifter i en samling af konkurrencebidragene i en eKogebog. Ja, goddaw! Det betyder noget i retning af en pdf-fil, som man kan printe ud selv, hvis man skulle få lyst. Hvis der så endda havde været tale om en trykt kogebog.

Olivados konkurrence skabte masser af bølgegang i Blogland, fordi kampen om førstepladsen blev så hård.
En silikoneform fra IKEA kan også bruges; så kan du bare ikke lege Hamlet.
Vi skal spise!
Og nu er jeg så med i den aktuelle FDB-konkurrence, der skal finde "Danmarks bedste madblog", og jeg har selvfølgelig tænkt både lidt og meget undervejs.

Konkurrencen løber i et antal tempi: først var der en periode, hvor blogs kunne nomineres; så var der nogle dage, hvor de nominerede blogs kunne bestemme sig for, om de ville deltage eller ej. Deltagelse krævede at man indsendte en kort beskrivelse af den passion, der er drivkraften bag bloggen, og en liste links til max. fem favoritindlæg. Herefter er afstemningsperioden gået i gang og varer frem til 14. juni. De fem blogs, der her har fået flest stemmer, går derefter videre til en slags finale, hvor de bliver vurderet af et dommerpanel.

Jeg vil starte med at indrømme - uden hverken at rødme eller ryste på hånden - at jeg nærmest straks jeg læste om konkurrencen, nominerede mig selv. Jeg synes selvfølgelig, at min blog er Danmarks bedste. I de kommende dage viste det sig, at mindst et par venner - helt uopfordret - også nominerede min blog, så det er ikke rent ego-trip.

Når jeg kunne tage en hurtig beslutning, var det selvfølgelig ikke mindst fordi jeg kender FDB og Samvirke. Og har grundlæggende tillid til foretagendet. Konkurrenceoplægget virkede betydeligt mindre krævende end fx. Olivados, og jeg tror faktisk et langt stykke hen ad vejen på udsagnet om, at et af de vigtigste formål med konkurrencen er at få danskerne til at tænke og tale mere om mad og i næste ombæring at lave mere og bedre mad. Det kan og vil jeg bakke fuldt op om.

Jeg har stadig ikke helt forstået sammenhængen FDB-Samvirke-COOP-Kvickly- SuperBrugsen og alt det dér, og det interesserer mig egentlig heller ikke. I sidste ende er der vel nok et lille sideformål med konkurrencen, der handler om medlemspleje, loyalitet og indtjening, men det er jo ikke mit problem/projekt. Der er ingen, der kræver af mig, at jeg skal handle i Kvickly for at kunne være med eller sige pæne ting om deres produkter.

Bloggere - heriblandt jeg selv - og andre har diskuteret konkurrencen bl.a. på Kasper Bergholts Madbevægelsen: "Danmarks bedste madblog & kunsten at få det værste frem i folk" og i et lukket facebookforum, og nogle bloggere har valgt at takke nej tak til deltagelse i konkurrencen, og andre har valgt at være med.

Jeg har så valgt det sidste, og selvom jeg selvfølgelig gerne vil vinde en aften på Geranium, så er præmien i denne konkurrence ikke udslagsgivende for mig. Jeg vil simpelthen bare gerne være med. Med til at vise hvor mange forskellige, sjove og gode madblogs, der findes i Danmark og med til at få andre til også at se verden gennem kagebriller. Som jeg påstår: Man bliver gladere, sødere og klogere af det!

Skulle du have lyst til at stemme på Kage! Kage! Kage! som et bud på Danmarks bedste madblog, så skal du være hjerteligt velkommen. Jeg lover til gengæld, at jeg IKKE vil nævne konkurrencen yderligere her på på bloggen i afstemingsperioden. Jeg vil muligvis være lidt mindre stålfast på min facebookside, så der vil måske kunne indsnige sig et par små plagerier ude til højre. Herunder indsniger der sig en opskrift.

Sugar Skull Candy
Hamlet med sukker på...

4 kommentarer:

Alex Young Pedersen sagde ...

Godt indlæg. Interessant take på hele konkurrencedebatten. Dejligt afdramatiserende. Jeg deltager også i konkurrencen som du måske ved. Nogenlunde af samme grunde som dig. Jeg forventer ikke at vinde, men synes det er helt fint at deltage. Held og lykke til dig

Malou Klidmoster sagde ...

Super godt formuleret Lise. Jeg havde også meldt mig under fanerne - men har valgt at trække mig igen. Det igen at skulle bede mine læsere om at stemme fik det til at vende sig i mig + at min konkurrent fra Olivadokonkurrencen allerede var i gang med at piske en ny stemning op imod mig. Jeg måtte se mig tillagt motiver og hængt ud med navns nævnelse på hendes Facebookside og fik nogle hårde ord med på vejen på hendes blog. Og det allerede nu her ved konkurrencens start. Nej tak, det magter jeg ikke igen. Så jeg tog min gode blog og gik!

Pøj pøj, håber du klarer dig godt i konkurrencen. Om ikke andet får du sat fokus på din blog og de dejlige ting du laver.

Mange hilsner
Malou

Erland sagde ...

Hej . Interesant læsning og er meget enig med dig. Jeg er blevet nomineret(af hvem aner jeg ikke) og har sagt ja. Men jeg har valgt IKKE at bede nogen om at stemme på mig. Jeg er relativ ny og bruger bare nomineringen til at blive lidt synlig. Jeg er ikke engang på Facebook - så kan ikek engang stemme på mig selv :-)

Synes dog ikke man skal tage sig selv så højtideligt at en konkurence kan ødelægge noget - så burde alle de reklamer der er på diverse blogs vel også tage fokus fra det vi laver.....mad

Måske fordi ded danske ord MAD har en anden betydning på engelsk :-)

/Erland

Frk. Saust sagde ...

Jeg kunne ikke være mere enig! Faktisk postede jeg et indlæg så sent som i går, som minder meget om dit ( læs det evt. hvis du har lyst?). Jeg er selv med i konkurrencen, mest for at skabe opmærksomhed omkring min blog ( ligesom jeg også har skrevet artikel i madblad). Det kunne være rart at vinde, men jeg så nu helst at det var et dommerpanel der fra start bedømte om man skulle gå videre. Anyway -pøj pøj i konkurrencen ;)