onsdag, maj 25, 2011

Hvis jeg var en blomst: liljekonvallen, yndig og giftig - nu også i glasur

Nu er det temmelig længe siden at jeg var decideret yndig, og jeg synes heller ikke at jeg er helt så giftig, som jeg var engang. Men jeg har det stadig sådan, at hvis jeg skulle være en blomst, så skulle det være en liljekonval. Jeg er vild med dens duft og dens bedrageriske yndighed - og så blomstrer den lige præcis til min fødselsdag.
Convallaria majalis - slet ikke en egentlig lilje
Der er også masser af godt legendestof knyttet til den fine, hvide blomst, men jeg vil fatte mig i korthed i dag; jeg har et fødselsdagsselskab at varme op til.

I kristen kunst udtrykker liljekonvallen ydmyghed og legenden fortæller, at blomsten viste sig der, hvor Jomfru Marias tårer ramte jorden, da hun græd ved sin søns korsfæstelse. Blomsten er også et symbol på Kristi genkomst, og nogen mener, at den er et udtryk for menneskets evne til at forestille sig en bedre verden.
I den parallelverden, som jeg har konstrueret her på min blog og som måske, måske ikke er bedre end den verden vi ellers kender, handler alt som bekendt om kage, og hvad dertil hører. Derfor følger her en lille opfordring til at kaste sig ud i - nemt og enkelt? - at pynte en kage med liljekonvaller i glasur.

Den slags yndig kagepyntning er ellers ikke noget, som jeg gør det i ret ofte, men netop dét taget i betragtning fortæller nok, at det ikke er så svært, som det ser ud til. Det kræver bare en relativt rolig hånd, lidt tålmodighed/øvelse (jeg testede mine evner som liljekonvalmaker på et stykke papir, INDEN jeg gik i krig med kagen!) - og det rigtige udstyr.
Grundig testkørsel...

Og det havde jeg netop fået i fødselsdagsgave for nogle år siden: et sæt små glasurtyller fra Panduro. Ved et tilfælde fandt jeg en instruks på at lave liljekonvaller i glasur hos Wilton, og det viste sig, at de nødvendige tyller var i mit sæt. Så gik jeg i gang, og bim-bam-busse: så havde jeg en fin, fin kage.

Den er måske ikke helt botanisk korrekt - bladene er i virkeligheden bredere - men der er da ingen, der kan være i tvivl om, hvilken blomst vi taler om!?
Så vidt jeg husker - det er ikke en helt aktuel begivenhed - var kagen en god, saftig plumkagesag overtrukket med abrikosmarmelade, marcipan og sugarpaste.
Lidt tættere på. Her kan man ligefrem se de små grønne "dutter" inde i blomsterne. Jeg var selv ret stolt.
Jeg fik desværre ikke taget ordenlige billeder af selve processen, men de kan findes hos Wilton. Her kan du printe instruksen ud - med opskrift på glasur.

Når man laver glasurpynt på den måde, er det vigtigt at man laver sin glasur på æggehvide og ikke på vand. Se opskrift og instruks på dansk fx. hos Himmelske Kager.

2 kommentarer:

Andrea sagde ...

Meget smukke konvaller på din kage.

Har altid ærgret mig, at de er giftige, for de ser så appetitlige ud.

Og så virker det da, som om det er passende at ønske tillykke med føsdagen, eller hvordan?

Lise Lotz sagde ...

Hej Andrea,

Ja, det er faktisk lidt ærgerligt, at man ikke kan drysse dem i en salat - til nogen, man holder af, that is. :-)

Og ja, jeg har fødselsdag i dag, og jeg har fejret dagen med lidt kage... Om lidt er der bøf med min søn; så er dagen komplet!

Lise