mandag, oktober 06, 2014

Eid Mubarak! Eksotisk kage med bukkehornsfrø (Saniyit Hulba)

Hvorfor er der ikke nogen, der har fortalt mig om bukkehornsfrø? Og bukkehornsplanten i det hele taget?! Det er jo et fantastisk krydderi!

De fleste, som overhovedet har hørt om bukkehornsfrø, kender det nok især som en af hovedingredienserne i den krydderiblanding med mange variationsmuligheder, som vi kender som "karry". Men de små hårde frø kan åbenbart en hel masse andet - også i det søde køkken.
Her er bukkehornsfrøene brugt i en kage fra min nye kogebog The Gaza Kitchen - a Palestinian Culinary Journey af Laila El-Haddad og Maggie Smith. Bogen er - som titlen antyder - både en kogebog og en litterær rejse til et område af verden, som vi mest hører om i sætninger, der også indeholder ord som krig, mellemøst-konflikten, terrorisme og raketangreb.

Men man laver også mad i Gaza. I disse dage fejrer den muslimske verden Eid ul-Adha, den store offerfest, og der bliver tilberedt lækre sager i køkkenerne i Gaza og rundt om i verden. Måske også denne kage.

Offerfesten er centreret omkring en fortælling, som også findes i Det gamle Testamente i Bibelen, og som handler om lydighed: Abraham får at vide af Gud, at han skal ofre sin søn, og dramaet, som vi kan blive grebet af den dag i dag, er selvfølgelig det, om Abraham virkelig vil gøre som Gud befaler - og om Gud virkelig kan være så barsk og kræve så ultimativ lydighed, at han vil få en far til at dræbe sin egen søn.

Historien ender "godt": Abraham gør, som Gud har befalet; han gør klar til at ofre sin søn, men Gud griber ind ved at lade en engel gribe fat i Abrahams hånd, der allerede er hævet med slagtekniven, og på den måde afværges drabet. En vædder, der har fået sine horn viklet ind i grenene i en busk i nærheden, bliver fanget og slagtet i stedet.
I fremstillingen her kommer englen med alternativet til menneskeofferet
Da jeg skrev om Den store Offerfest i 2011, havde jeg bagt gazellens horn, og jeg tænker at bukkehornsfrøene i Sanyit Hulba-kagen kan udgøre årets hilsen til vædderen, der måtte lade livet.

Bukkerhornsplanten hedder nemlig som den gør, fordi de bælge, som frøene sidder i, efter sigende ligner bukkehorn, ikke mindst når de bliver modne og åbner sig.
Bukkehornsbælgene ses til højre.
Saniyit Hulba - Bukkehornskage med olivenolie (24 stykker)
  • 3 spsk bukkehornsfrø
  • 3/4 l vand
  • 250 g semuljemel
  • 1 1/4 dl olivenolie
  • 200 g mel
  • 75 g sukker
  • 1 tsk tørgær (= ca. 10 g alm. gær, som må opløses i lidt af kogevandet)
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 spsk nigellafrø
  • 1 spsk ristede sesamfrø
  • pinjekerner, mandler eller pistacienødder til pynt
Sirup:
  • 400 g sukker
  • 2 1/2 dl vand
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk orangeblomstvand og/eller
  • 1 tsk rosenvand
Udblød bukkehornsfrøene i koldt vand i mindst en halv time. Gerne længere. Hæld udblødningsvandet fra. Kog nu frøene i 3/4 l frisk vand i 10-15 minutter. Hæld vandet fra, men gem det!

Varm olivenolien op i en kasserolle eller i mikroovnen og hæld den over semuljemelet i en skål. Bland godt sammen, så al semuljen er blevet olieret.

Bland mel, sukker, tørgær, bagepulver, nigellafrø, sesamfrø og afdryppede bukkerhornsfrø sammen og bland det derefter sammen med semuljeblandingen. Tilsæt ca. 1 1/2-2 dl af kogevandet, så du får en smidig dej. Ælt til dejen er jævn, og fordel den i en lille bradepande (ca. 20x30 cm) beklædt med bagepapir. Lad dejen hæve i formen i 1 1/2 time. 

Skær den ubagte kage i tern eller ruder på ca. 5x 5 cm og pynt hver kage med en eller flere nødder. Pres dem godt ned i dejen, så de ikke falder af.

Bag kagen ved ca. 200º i 45 minutter. Kagen skal være gylden på overfladen.

Lav en sirup af vand, sukker og citronsaft. Lad det koge heftigt i 5-10 minutter, så det begynder at tykne. Tilsæt orangeblomstvand og/eller rosenvand. lad siruppen køle af. (Lav evt. siruppen før kagen. Jeg har læst et sted, at når en kage skal "druknes" i sirup, så skal enten kagen være varm og siruppen kold - eller omvendt. Altså ikke varm sirup på varm kage og heller ikke kold sirup på kold kage. Jeg ved ikke om det betyder noget…)
Hæld den afkølede sirup over den varme kage, så snart du har taget den ud af ovnen. Og ja, det virker som en voldsom masse sirup, men det bliver - uhyggeligt nok! - lynhurtigt suget ind i kagen, som nærmest får konfektagtig karakter. Kagen kan holde sig, og smagen udvikles en anelse over tid.
Svimlende spændende (og måske stygt stinkende?) bukkehornsfrø. You decide!
Bonusinfo: "Som lugten af en svedig inders armhule." Sådan er der nogen, der karakteriserer smagen/duften af bukkehornsfrø. Det er måske en lidt voldsom sammenligning, men det er helt sandt, at bukkehorn har en helt speciel sødlig duft, og det er også sandt, at hvis man spiser meget bukkehorn - enten selve planten eller frøene - kan man komme til at dunste af ahornsirup når man sveder! Faktisk bliver bukkehorn brugt til fremstilling af uægte ahornsirup.

3 kommentarer:

Lise Lotz sagde ...

Jeg kom til at slette en kommentar fra Jette Rosendal, men jeg fik den også på mail. Den er rigtig fin, så den kommer her:

Hej Lise. Det er altid en fornøjelse at læse dine indlæg - nyttig information, og meget anderledes kager. Og bukkehornsfrø kender jeg også kun af navn - men måske de skal gives et forsøg :-)
Venlig hilsen
Jette

Note to self: det er ikke en god idé at checke blog-kommentarer i S-toget på mobiltelefonen med sine tykke pølsefingre! Ting kan gå galt!

Anonym sagde ...

De er nemlig ret interessante de frø - husker at min Far og hans familie brugte dem i flere sammenhænge, bla også som her i kager.

- Den kogebog skal jeg da have fat i, den lyder afsindig spændende!

Tak fordi du altid lige sætter opskriften ind i en historisk kontekst, jeg er vild med det.

Hilsen La Cucina NADA

Lise Lotz sagde ...

Tak Nada! (Hvis du har eksotiske bukkehornskageopskrifter i baghånden, så hører jeg meget gerne om det!)

Og ja, jeg er også selv vild med kontekst. Det gør kager - og alt muligt andet - større og mere spændende!

Vh. Lise