torsdag, oktober 30, 2014

Will it waffle? Sprøde churros i vaffeljernet

Klidmoster gør det. Dansukker og Arla gør det. Belgierne gør det - i udlandet. Nordmændene gør det med myseost. Jeg gør det og kloger mig lidt på fænomenet, og du gør det sikkert også: Bager vafler.
Will it waffle?
De fleste af os tænker på vafler som en helt bestemt dessert som regel formet som fem sammenhængende "hjerter", men vaffeljern har rigtig mange andre muligheder. Det opdager man, hvis man fx. følger Klidmosters mange vaffeleksperimenter, og det kan man også forsikre sig om i Daniel Shumskis univers Will it Waffle? Will it Waffle er også titlen på en bog med 53 Irresistible and Unexpected Recipes to Make in a Waffle Iron. (Jeg har ikke bogen endnu men overvejer at komme den i kurven næste gang jeg skal handle hos Amazon…)
Nu prøver jeg jo at holde mig i det søde køkken, så jeg vil ikke kaste mig ud i hverken waffled pizza, Filet Mignon eller Salade Niçoise. I hvert fald ikke her på bloggen. Her kommer til gengæld Shumskis bud på churros bagt i vaffeljernet. Og ja, vaffelchurros mister naturligvis deres karakteristiske form som krøllede "stænger", men man slipper for at stå i røg og frituredunst, så det er værd at overveje. Og de bliver gode! Shumski er gæsteskribent på websitet serious eats nu og i de kommende uger, så der er flere spændende vaffelopskrifter på vej. Hold øje!

Den klassiske friture-tilberedning af churros kan give fingerpeg om, at de er en gammel opfindelse. Før bageteknologien udviklede sig så meget, at vi fik komfurer med ovne, der var til at styre rent temperaturmæssigt eller ligefrem elektriske vaffeljern, blev meget småt bagværk tilberedt i varm olie. Friturestegning kræver bare et ildsted, en gryde og noget fedtstof.
Oh yes, it will!
Vaffelchurros (6 stk.) (i et vaffeljern, der bager firkantede vafler, Belgian style)
  • 1 1/2 dl vand
  • 50 g smør
  • lidt salt
  • 1 spsk sukker
  • 1/4 tsk kardemomme (Den klassiske opskrift siger kanel)
  • 75 g mel
  • 2 æg
  • sukker
  • evt. kardemomme/kanel
Kog vand op med smør, salt og sukker i en lille gryde. Bland mel og kardemomme, og hæld det i det kogende vand under kraftig piskning. Dejen skal blive helt glat og uden klumper og slippe grydens sider. Lad dejen køle lidt af. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk grundigt efter hvert, så dejen igen bliver glat og sammenhængende.
Kom en god klat dej i hver afdeling af vaffeljernet og bag indtil churros'ne er gyldne og sprøde. Dejen udvider sig en del under bagningen, så det er vigtigt ikke at overfylde jernet. Lav evt. en lille testbagning, så du får en fornemmelse af, hvor meget der er plads til.
Vend de varme churros i sukker. (Den originale opskrift siger, at kagerne først skal pensles med smeltet smør. Den del sprang jeg over.)
Til gengæld fik mine churros et lille skud sirup. Sødt med sødt med sødt...
Der er kun få ting bedre end at vafle…

Der er så mange spørgsmål, 
der kræver hvert sit svar, 
men her er et, der kun er èt, 
og så er sagen klar. 
Når to og to er sammen, 
og det er måneskær, 
så spørger han,
så svarer hun,
så hør' man dette her: 
Ska' vi vafle eller hva',
hva', ja det er lige hvad vi ska',
der er ingen pi'r, der bli'r forsømt,
for den sætning er berømt:
Ska' vi vafle eller hva', hva' , 
ja det er lige hvad vi ska', 
 for vi synes nemlig alle, ja
det er dejligt med lidt - hva'.
Omdigtning af Cleos sang i Pigen og greven (1966)

3 kommentarer:

Malou Klidmoster sagde ...

Oh la la, dem må jeg bestemt også kaste mig ud i - de ser jo pragtfulde ud. Tak for link :-)

Lise Lotz sagde ...

Og de er supernemme - hvis ikke man altså er bange for vandbakkelsesdej…

Og selv tak! Jeg takker for god vaffelinspiration. (Næsten) alt er muligt! :-)

Ostesnak sagde ...

Ser dejligt ud - og så vil jeg lade nordmændene beholde myseosten og bare nyde vaflerne uden ost :-)
Hilsen Camilla