torsdag, august 07, 2014

Brunsviger møder kanelsnegl møder - Abernes Planet?

I USA, hvorfra denne skønne sag stammer, hedder den Monkey Bread - uden at der kan gives en god forklaring på hvorfor. Måske er det, fordi man som en anden abe sidder og piller i brødet med fingrene - og måske ligefrem må have fingrene i den tømte bageform for at få fat i alt det dejlige sukkerklister. Måske er det - som andre u-overbevisende foreslår - fordi man kommer til at ligne en abe, når man propper munden med en hel af de brødkugler, som brødet består af. 

Jeg har et bud mere, men det vil jeg skrive med helt småt nederst i indlægget…

Monkey Bread er simpelthen små stykker af gærdej dyppet i brunsvigersnask og bagt i en form, så der kommer et  - nogenlunde - sammenhængende brød ud af det. Det kan man så pille fra hinanden igen ved at bryde det i de dejligt indsnaskede stykker.

I hjemlandet bages Monkey Bread ofte med købedej - enten frisk eller frossen - men det er jo det rene snyd. Det er jo bare en gærdej! For dog at gøre det lidt nemt, hvis man  gerne vil kunne servere friskbagt Monkey Bread til fx. brunch, kommer her en opskrift, der er beregnet til at overnatte i køleskabet og blive bagt om morgenen.
Jeg nåede kun et enkelt godt billede af det bagte Monkey Bread. Det forsvandt som dug for solen!
Jeg havde mit Monkey Bread ubagt med til en familiebrunch, og det kom i ovnen, mens vi spiste den "rigtige" mad. Brødet kom så på bordet varmt og lækkert som dessert. Stort hit! Både blandt børn og voksne. (Selvom det faldt lidt fra hinanden.) 

Monkey bread
(Nogenlunde nok til en familiebrunch med 3 børn og 8 voksne.)

Gærdej - laves dagen i forvejen
  • 2 1/2 tsk tørgær (eller ca. 1/2 pk. almindelig gær)
  • 25 g smeltet smør
  • 2 1/2 dl håndvarm mælk
  • 3/4 dl håndvarmt vand
  • 50 g sukker
  • 2 tsk salt
  • ca. 400 g mel (jeg brugte noget mere end 400 g; du må vurdere dejens konsistens: den skal være glat og blød, men ikke klistret.)
Bland vand og mælk og opløs gæren i blandingen. Tilsæt salt og sukker. Tilsæt ca. 300 g af melet og rør godt - evt. i en køkkenmaskine med dejkrog. Tilsæt mere mel lidt efter lidt indtil dejen har den rigtige konsistens. I en køkkenmaskine vil den begynde at slippe siderne og du kan røre ved dejen uden at få klistrede fingre. Ælt gerne i 5-7 minutter.
 Tag dejen ud på køkkenbordet og form dejen til en kugle. Læg dejen i en skål smurt med lidt olie og smør også lidt olie på oversiden af dejen. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke eller et stykke plastikfilm. Lad dejen hæve på et lunt sted i ca. 1 time - til den er ca. fordoblet i størrelse.

Mens dejen hæver laver du
"Dyppelsen"

  • 125 g smør
  • 225 g brun farin
  • 2 tsk stødt kanel
  • Evt. rosiner eller hakkede nødder
Smelt smørret og rør farin og kanel i. Jeg tilsatte også nogle rosiner.


Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, tager du den ud af skålen og skærer den i stykker. Den autoriserede opskrift siger i 64 stykker (dvs. at du deler på midten - så har du 2, på midten - så har du 4, på midten - så har du 8, på midten - så har du 16, på midten - så har du 32 og på midten af stykkerne og vips: 64 stykker. Men mindre præcision kan gøre det. Jeg delte bare i hvad jeg mente var passende små stykker. 




 Den autoriserede opskrift opfordrer også til, at man ruller klumperne til kugler, inden de dyppes i snask. Det sprang jeg også let og elegant henover. Mån behøver ikke at gøre det mere besværligt for sig selv end højst nødvendigt. Sådan nogle gærdejskugler vil alligevel vokse i ukontrollerede retninger under bagningen.
 Giv dejstykkerne et godt bad i dyppelse. Sørg for at de bliver dækket hele vejen rundt og at der hænger masser af både sukker og smør (og rosiner) ved hvert stykke.

Læg stykkerne i en smurt randform - eller brødform. Hvis du bruger rosiner, så prøv evt. at få de fleste lagt i bunden af formen eller dækket af dejstykker. Rosiner, der ligger yderligt har det med at blive lidt brændte. Jeg havde dej nok til både en ikke så stor randform og en halv brødform. Der skal være plads i formen til at brødet kan hæve yderligere både i køleskabet og i ovnen.
 Dæk formen med plastfilm og stil den i køleskabet til dagen efter.
 Tag den koldthævede dej ud af køleskabet en times tid, inden den skal i ovnen. Fjern plastfilmen og bag ved 175 grader i ca. 30 minutter. Brødet skal være gyldent og dyppelsen skal boble i formen.

Lad brødet køle en anelse af, inden du lirker det ud af formen. Jeg ventede måske ikke helt længe nok til at sukkerstadset kunne stivne og holde ordentligt sammen på de enkelte stykker, så brødet blev ikke - visuelt - formfuldendt, men det var i øvrigt helt fantastisk!

Den autoriserede opskrift foreslår, at man rører en glasur af flormelis og pynter brødet med yderligere sukker. Det sprang jeg også over.

Jeg associerer til den makabre skik at spise abehjerne: varmt og klistret - og med masser af hjernevindinger. Jeg beklager, hvis du mistede appetitten... 

2 kommentarer:

Sabrina sagde ...

Hold nu op hvor lyder det helt ustyrligt lækkert! Jeg har stadig til gode at prøve at lave monkey bread men nu må det altså være :D

Lise Lotz sagde ...

Hej Sabrina,

Ja, helt vildt fristende, ikke?! Jeg måtte bare prøve det i en fart, da først jeg opdagede Monkey Bread for ganske nylig. Og det skuffede ikke! Prøv det!

Vh. Lise