søndag, august 03, 2014

Ribsgeleens betvinger: Sønderjysk stribekage - næsten hjemmelavet...

Sikke en sommer vi har haft! Varme dage og nætter i ugevis. Det kalder ikke ligefrem på stor aktivitet ved ovnen, men lidt sødt til søndagskaffen skal vi jo have…
En stor fordel ved den sønderjyske stribekage er, at den kan laves i god tid i forvejen - den bliver kun bedre af at stå og trække i køleskabet - og at den ikke har problemer med at stå ude i varmen på kaffebordet. Og så ser den bare fantastisk ud i al sin stribede rødmen.
Kaffegilde i haven - med det fine pap- og plastik-service...
Historisk set er en af pointerne med stribekagen netop, at den kan holde sig. I Sønderjylland gik konerne på barselsvisitter hos hinanden, når et nyt barn var født. For at give moderen noget at styrke sig på, mens hun lå i barselsseng og måske ikke havde så meget overskud til at komme til kødgryderne - og ovnen, var det god skik at have kage med, når man var gæst. Stribekagen kunne efter sigende holde sig 10-14 dage i en kølig kælder.
Jeg vil indrømme med det samme: jeg har snydt. Jeg har ikke bagt bundene selv. Jeg kunne ikke overskue at stå og bage bund efter bund i et køkken, der i forvejen var ulideligt varmt, så jeg købte lagkagebunde i stedet. Til gengæld har jeg selv lavet ribsgeleen af ribs fra haven. Skal vi så ikke sige, at det er ok hjemmelavet?!

(I Inge Adriansens lille fine hæfte Det sønderjyske kaffebord - et tredje sakramente fra Museum Sønderjylland, Sønderborg Slot - kan du finde opskriften på bunde (æg, sukker, kartoffelmel, bagepulver) på side 10. I bogen "De glemte kager"fra Museum Sønderjylland, Jacob Michelsens Gård,  hedder en tilsvarende kage Wienertærte eller æ Streifkach, og bundene er bagt med smør og hvedemel foruden sukker og æg, selvfølgelig.)
Sønderjysk stribekage - næsten hjemmelavet
(MANGE stykker!)
  • 9 lyse lagkagebunde
  • masser af ribsgele* (se opskrift længere ned på siden)
  • 300 g marcipan
  • evt. lidt frugtspiritus
  • en æggehvide
  • ca. 200 g flormelis
  • evt. ribs til pynt
Den klassiske opskrift er kun med ribsgele. En opgraderet version tilskriver udrullede lag af marcipan på ca. hvert tredje lag. Jeg opgraderede yderligere (og slap for at rulle!) ved at røre marcipanen med Rhuby, en skøn og smukt lyserød, svensk rabarberlikør. Rhuby kan købes hos Systembolaget i Sverige. Anden spiritus - eller saft - kan naturligvis bruges. Marcipanen kan også røres med ribsgele.

Riv marcipanen på et groft rivejerne og tilsæt spiritus/saft/gele og rør, indtil du har en masse, der er nem at arbejde med.
Selve fremgangsmåden er lige ud af landevejen: læg kagen sammen med masser af ribsgele. På hvert tredje lag fordeler du en tredjedel af den rørte marcipan. Når alle ni lag er samlet skal kagen gerne i køleskabet et par dage. Så trænger ribsgeleen og marcipansmagen godt ud i bundene. Kagen kan selvfølgelig også spises med det samme.
En ubuden gæst kunne heller ikke holde sig fra stribekagen...
Kagen er ret sød - og høj - så der er ikke nogen grund til at skære den som almindelige lagkagestykker. Dels bliver stykkerne nemt for store og dels går de nemt i stykker.
Prøv at skære ca. som 10 inch/42 servings.
(Billede taget fra A Cake Creation, New Zealand)
Ribsgele
  • ribs
  • sukker
Jeg laver ribsgele uden en egentlig opskrift, og som regel går det godt.

Rengør ribsene og fjern evt.  stilkene. Det er faktisk ikke meget nødvendigt, men virker bare rigtigt. Kom ribsene i en gryde med en anelse vand i bunden, så de ikke brænder på. Bring ribsene i kog - og hold øje! Det er næsten en naturlov, at det skal koge over, når man (jeg!) koger saft. Og det sviner!
Oooops! I did it again!
Når ribsene er kogt i stykker og saften er kommet ud, hældes hele molevitten i en saftsigte - eller en si beklædt med fx. et rent viskestykke (som aldrig får sin naturlige farve tilbage!) Lad saften dryppe af - evt. natten over.

Mål saften og hæld den i en rigeligt stor gryde. Tilsæt ca. samme mængde sukker. Og ja, det er meget, men hvis du kommer for lidt sukker i, så stivner det ikke ordentligt. I øvrigt stivner saften fra knapt modne frugter bedre end saften fra helt modne.

Kog saft og sukker sammen - og hold igen godt øje, så det ikke koger over - og kog i 20-40 minutter. Fjern evt. løbende det skum, der danner sig på overfladen. Check også løbende, om geleen er ved at være klar: tag en skefuld og hæld den ud på en (kold) tallerken. Når saften stivner på tallerkenen er den klar til at blive hældt på glas.

Glassene bør rengøres grundigt enten ved at skolde dem i kogende vand eller ved at skylle dem i spiritus fx. rom. Husk også lågene. Hæld geleen i glassene og lad dem køle nogenlunde af på køkkenbordet. Sæt dem derefter i køleskabet, så det kan blive kølet helt ned og stivner. Hvis din gele mod forventning ikke stivner i løbet af fx. en nat i køleskabet, så kan du koge den igen. Tilsæt lidt mere sukker og/eller kog lidt længere. Det handler om sukkerkoncentrationen, og du kan kun få den op ved at tilsætte sukker eller ved at fjerne vand - altså ved at indkoge saften yderligere.

Ingen kommentarer: