lørdag, juli 19, 2014

Fantastisk sommerforret: Gazpacho-is med parmesan-småkager

Slightly off topic, I know, men det smagte God damn delicious!
Det lykkedes ikke at lave kugler af isen, men englene sang!
Jeg har anskaffet mig en dyr og dejlig ismaskine og har allerede lavet og spist en masse "almindelige" is og sorbet'er: chokolade, jordbær, lakrids, blåbær. You name it. Der findes så mange opskrifter på den slags derude (check fx. hos Klidmoster), så jeg har indtil videre ikke lagt opskrifter ud. Mine opskrifter er vist ikke meget anderledes end de andres.

Men så fik jeg i sommervarmen den tanke at invitere veninder på en middag med is til alle tre retter. Jeg bakkede ud på bearnaise-isen - den stå på to-do-listen til en anden god dag - og desserten var bare en frugt-fold-it-up med stenfrugter fra køleskabets frugtskuffe serveret med et par forskellige slags is fra det kolde lager. Men forretten blev altså også en is serveret helt klassisk med sprøde småkager til. Fantastisk sommerforret, når jeg selv skal sige det!

Når jeg laver gazpacho, er det som regel meget på lurendrej, altså uden opskrift. Isversionen er lavet ligesådan, så mine mængdeangivelser er meget cirka-agtige. Prøv dig frem! Det kan næsten kun blive godt!

Gazpacho-is

  • 500 g tomater med masser af smag
  • 1 agurk
  • 1 rød peberfrugt
  • 3 fed hvidløg
  • friske basilikumblade
  • 1/2 dl god eddike fx. rødvins- eller balsamico
  • 1/4 de olivenolie
  • salt (eller grøntsagsbouillonterning) opløst i lidt kogende vand
  • peber
Skær grønsagerne i mindre stykker. Kør det hele i foodprocessor eller med stavblender til det er helt fintkværnet. Hæld suppen gennem en sigte.  Du skal kun bruge væsken. (Brug fx. det frasigtede "grønsagskød" i frikadellefars eller brøddej. Stop spild af mad!) 
  • 1 dl piskefløde
  • 1 dl græsk yoghurt 10%
  • 1 tsk chili/sambal oelek
Rør fløde, yoghurt og chili i suppen. Hæld det hele i ismaskinen og kør til du har en tyk soft-ice. Isen kan spises nu eller kommes i fryseren, hvor den vil blive mere fast.


Parmesansmåkager
  • 150 g smør
  • 200 g friskrevet parmesan eller lignende hård ost
  • ½ tsk salt
  • peber
  • 175 g mel
  • 1 tsk knust, tørret rosmarin

Bland de tørre ingredienser: ost, salt, peber, me log rosmarin i en skål. Rør smørret blødt i en anden skål. Tilsæt osteblandingen og rør indtil dejen samler sig. Form dejen til en pølse, der er ca. 5 cm tyk. Pak dejen ind i plastikfilm og læg den i køleskabet mindst to timer.
Skær skiver på ca. ½ cm og bag dem på en bageplade med bagepapir i ca. 12 minutter ved 175 grader. Småkagerne skal være lysebrune i kanten og på undersiden. Lad småkagerne køle helt af. 
(Opskriften er en variation over parmesankiks fra La Cucina Nada)

Rigtig glædelig sommer!

Ingen kommentarer: