onsdag, august 20, 2014

"Man tager 2.750 friske æg…" Bryllupskagehistorier ved Copenhagen Cooking 24. august

Da rejsekongen Simon Spies skulle giftes med lille Janni Brodersen i 1983, henvendte han sig til den kendte konditor Gert Sørensen og sagde: ”Gert, du skal lave verdens største bryllupskage, og den skal i Guiness Rekordbog.” Gert Sørensen løste opgaven så Janni og Simon kunne fryde sig over den fantastiske kage på 11 meter og 31 cm i højden og en vægt på 4,6 tons til deres bryllup 11. maj 1983.
Brylluppet blev heldigvis afholdt i en Conair-hangar, så der var plads nok. Da den skulle skæres ud kørte man en trappevogn – af den type, som man bruger til jumbo-jet – hen til kagen, så konditoren og rejsekongen kunne begynde udskæringen på 6. etage af kagen (ud af 11). Janni fik det første stykke og Simon det næste. Der var 1.200 gæster, så der har været rigeligt med kage!

Der var også repræsentanter fra Guiness Rekordbog til stede, og senere på aftenen fik Gert Sørensen overrakt et Guiness Diplom som bevis på, at han var Verdensmester i Bryllupskager. Der er efterfølgende adskillige, der gør krav på at besidde rekorden, og man får mange forskellige svar, hvis man spørger Google om verdens største bryllupskage. Men 11 meter og 31 er dog noget!
 
Kagen bliverpræsenteret ca. 11.40 inde i videoen. "Og verdens største bagerpose kan sænke sig langsomt…"

Gert Sørensens opskrift på bryllupskagen til Simon og Janni
  •  2.750 friske æg 
  • 1 ton mel 
  • 500 kg marcipan 
  • 2.500 kg flormelis 
  • 100 kg æggehvider 
  • 2000 l piskefløde 
  • 1 ton Sarah Bernhardt creme 
  • 200 l Grand Marnier 
(Hvis man lægger ingrediensernes vægt sammen, bliver det noget mere end de angivne 4,6 tons, så man må formode, at Gert Sørensen har bevaret lidt af hemmeligheden bag kagen, så ikke enhver gør ham kunsten efter…)

Historien om verdens største bryllupskage er kun en af mange historier om bryllupskager, som jeg vil fortælle, når jeg inviterer til en søndag eftermiddag i bryllupskagens tegn under dette års Copenhagen Cooking.
Billetter til arrangementet kan købes på Billetto.
Udover foredraget - vi er jo i kategorien Klog på Kogekunst! - vil der blive serveret et glas mousserende vin (eller frugtjuice), en kop kaffe eller te og forskellige søde smagsprøver.
Jeg har bagt Mexican Wedding Cookies og kransekagekonfekt og er i gang med at lave en klassisk engelsk frugtkage med fint overtræk. Jeg vil også gå langt tilbage i historien og bage mustacei, nogle spændende kager/brød, som de gamle romere serverede til deres bryllupsfester - og som måske ikke lige svarer til vores forestillinger om en bryllupskage. Jeg laver også en lillebitte sød goodiebag til at tage med hjem.

Prisen for at være med er kr. 200, men venner af Kage! Kage! Kage! kan deltage til rabatpris kr. 150. Du opnår rabatten ved at taste den meget originale kode "kagekagekage" ind i kodefeltet.

Arrangementet foregår på Buenos Kaffebar, Vesterbrogade 108 i København.

Jeg er jo ikke Gert Sørensen, og anledningen på søndag er ikke et bryllup, så jeg byder på lidt mindre spektakulære kager. Kransekage er en klassisk dansk bryllupskagetradition, og det siges, at Dronning Margrethe afslog tilbuddet om en høj kage i mange etager efter den engelske tradition, da hun skulle giftes med sin Henri i 1967. Gæsterne fik i stedet serveret kransekage i form af store overflødighedshorn. Det var mere dansk, syntes hun.

Kransekagekonfekt (ca. 40 stk.)
  • 100 g flormelis
  • 4 æggehvider
  • 500 g marcipan
  • 100 g sukker
  • 20 røde cocktailbær
  • evt. mørk chokolade til bunden
Rør æggehvider og flormelis sammen. Skær marcipanen i små stykker eller riv den på et rivejern og bland den i æggehvideblandingen. Rør indtil massen er helt jævn. Rør til sidst det almindelige sukker i.

Kom kransekagemassen i en kraftig sprøjtepose med en stor stjernetylle. Pres ca. 40 toppe ud på en bageplade med bagepapir. Pynt hver kagetop med et halvt cocktailbær og bag kagerne ved 200º i 10-15 minutter. Hold godt øje; pludselig går det hurtigt, og kagerne bliver nemt brændte. 

Lad kagerne køle af. Kagerne har godt af at blive frosset ned (og tøet op), inden de skal spises. Det skulle forbedre konsistensen.
Smelt evt. noget mørk chokolade og dyp eller pensl bunden på kransekagekonfektstykkerne.

Ingen kommentarer: