fredag, februar 14, 2014

Persisk kærlighedskage til Valentins Dag

Der var engang en fransk kvinde, der var dybt forelsket i en persisk prins. I håbet om at få ham til også at forelske sig i hende, bagte hun en kage med alskens skønne sager i og serverede den til ham. Desværre vidste den franske kvinde ikke, at prinsen var hyperallergisk overfor safran, og han døde efter den første mundfuld.
Sådan kan det gå. Heldigvis er historien nok ikke sand, men de fleste af os kender kærlighedens pris: risikoen for et knust hjerte. Og vi prøver alligevel. Server kagen til den eller dem, du elsker, og håb det bedste.

Persisk kærlighedskage
  • 225 g mandelmel
  • 150 g marcipan
  • 200 g rørsukker
  • 125 g smør
  • 2 æg
  • 250 g græsk yoghurt
  • 1 tsk kardemomme
  • 2 tsk rosenvand
  • 1/2 tsk safran
  • Mandler, pistacienødder eller pinjekerner til pynt
Bland mandelmel, revet marcipan, sukker og smør i små tern. Brug hænderne til at mase smørret sammen med de øvrige ingredienser indtil du har en ensartet smuldret masse. Hæld ca. halvdelen i bunden af en springform med bagepapir og glat dejen ud.

Tilføj nu resten af ingredienserne - undtagen pinjekernerne - til dejen og rør indtil du har en ret glat masse. Hæld den bløde dej i formen og drys med pinjerkerner eller andre nødder som pynt langs kanten. Bag kagen ved 175º i ca. 40 minutter.

(Jeg hældte godt halvdelen af den bløde dej ud over den faste dej i formen, inden jeg tilsatte safran til den sidste del af dejen. Den safranfarvede dej blev så fordelt over den blege dej i form af et hjerte.)

Pynt evt. kagen med tørrede rosenblade - eller friske!
Heart broken...
Den persiske kærlighedskage findes i utallige variationer ud på det store internet. Jeg brugte opskriften på My Persian Feast som udgangspunkt, men ændrede adskilligt undervejs. Kendetegnenede er, at dejen til kagen laves i to tempi og at første omgang af dejen bruges som bund, og resten bruges som fyld - lidt ligesom Gateau Marcel. Kærlighedskagen er uden mel ligesom Gateau Marcel. 

Opskriften på Gateau Marcel findes også på det store internet i mange varianter - og (REKLAME!) i min kagebog Kager uden mel.

Glædelig Valentins Dag!

Ingen kommentarer: