søndag, februar 23, 2014

Madbloggerudfordringen: tapas-macarons med gedeost og bacon

Lad mig sige det med det samme: mit resultat af Madbloggerudfordringen #2 er nok ikke for alle.
Ét er, at der har været en vis udfordring i at splejse to opskrifter fra hhv. min egen blog og en blog som jeg har vundet i en lodtrækning; noget andet, at det har været en udfordring at producere min søde udgave af en spansk-norsk tapasanretning - og altså noget tredje, at mødet mellem det salte/stærke/gedeostede og det søde kan være en udfordring for smagsløgene.
Falske champignons
Madbloggerudfordringen er en leg, som madblogger Nada Louise Cay fra La Cucina Nada står bag. Denne anden udgave af legen går ud på at hver af de deltagende bloggere får tildelt en anden blog, hvorfra man skal finde en opskrift, som man "splejser" med en opskrift fra sin egen blog. Mindst tre ingredienser fra den oprindelige opskrift skal gå igen i den splejsede.

Jeg har fået tildelt bloggen Bakemester Snipp, som drives af Helene. Hun er ei norsk jente som bor i Spania, skylden for det må en høy mørk spanjol ved navn Sergio ta.

Helenes blog er spændende, fordi den er dobbelt-eksotisk: hendes indlæg handler om kager og andre lækkerier, der er præget af hendes norske baggrund eller af kulinariske frembringelser, der har rod i det spanske.

Længe var jeg fristet til at lade mig udfordre af bloggens norske islæt - fx. bloggens titel Bakemester Snipp fra en gammel norsk tv-julekalender, der viser sig at være en figur, der tilsyneladende havde som ambition at bage 4367 smultringer (norske donuts). Det kunne være en seriøs udfordring, men desværre har Helene ikke et opskrift på smultringer på bloggen... (Pyh!)

Til gengæld er der en del kageopskrifter hos Bakemester Snipp, men for at det ikke skulle være for nemt, valgte jeg i stedet en opskrift på en traditionel spansk tapas-sag: Fylte sjampinjonger. Den har jeg lavet i en sød variant med falske champignons - men med ægte gedeost og bacon. Ifølge udfordringen skal nemlig mindst tre ingredienser fra den oprindelige opskrift gå igen i den splejsede. Jeg har splejset Helenes champignons med mine evigt tilbagevendende macaronsforsøg og variationer, som i sig selv har været en udfordring gennem tiden.
Helenes originale fyldte champignons
Mine falske champignons med sød gedeostecreme og karamelliseret bacon -
pyntet med en kandiseret peberfrugt
Der er mange arbejdsgange i den lille tapasanretning og fire forskellige elementer, der skal forberedes, før den kan anrettes: de falske champignons, gedeostecremen, bacon og kandiseret peberfrugt.

Jeg skal indrømme, at jeg ikke har fået mængderne af de forskellige dele helt præcist tilpasset. Jeg har faktisk kun anrettet og spist 2 x 2 champignons; hele projektet har for mig mere handlet om at blive udfordret og at følge ideen end at få en fuldt færdig opskrift på plads. For mig har det handlet om at blive inspireret - og måske at kunne inspirere andre til at tænke skørt og prøve noget nyt. Haute kag-ture so to speak.

Falske champignons
De falske champignons er omvendte macarons.

 • 3 æggehvider 
 • 65 g sukker 
 • 85 g mandelmel 
 • 150 g flormelis
 • ca. 25 g mørk chokolade
Lav macarons efter instruksen her. Smelt lidt chokolade og sprøjt det på bunden af hver af de falske champignons.

Kandiseret peberfrugt (og chili)
 • Små peberfrugter
 • (Rød chili)
 • Sukker - masser!
 • Vand - bare en smule til at opløse sukkeret i
 • Citronsaft
Kog peberfrugter og chilier i sukkerlagen, indtil de er blevet klare i kødet og sukkeret er blevet sirupsagtigt. Det kan tage en time eller mere. Tag frugterne op og lad dem dryppe af. Gem siruppen.
Gedeostecreme
 • 1 del mild, blød gedeost (af typen uden skorpe)
 • 1 del (Philadelphia) flødeost
 • chilisirup
 • evt. flormelis
Pisk ingredienserne sammen indtil du har en glat creme.
Karamelliseret bacon
 • bacon
 • chilisirup
Steg små stykker bacon godt sprøde. Tilsæt lidt chilisirup på panden og lad det koge omkring baconstykkerne, indtil karamellen får lidt farve og størkner, når det køles af. Hæld baconstykkerne ud på en stykke bagepapir, spred dem ud, så de ikke klumper sammen. Lad dem køle af.

Nu kan tapasanretningen samles.
En lille kandiseret chili på toppen; den er smuk, men bare næsten uspiselig...
Tak for udfordringen, Nada og Helene!

1 kommentar:

Helene sagde ...

Så spennende resultat . Må prøve en dag tror jeg selvom jeg har helt skrekken for macroner etter 4mislykede forsøk. He he Takk for utfordringrn og ha en fin dag
Hilsen Bakemester Snipp