lørdag, februar 01, 2014

Pandekager og lys til Kyndelmisse

Fyrre dage er der gået siden jesusbarnets fødsel.

I Jerusalem var der en mand ved navn Simeon; han var retfærdig og from og ventede Israels trøst. Helligånden var over ham, og den havde åbenbaret for ham, at han ikke skulle se døden, før han havde set Herrens salvede. Tilskyndet af Ånden kom han til templet, og da forældrene kom ind med barnet Jesus for at gøre med ham, som det var sædvane efter loven, tog han barnet i sine arme og lovpriste Gud: 
Herre, nu lader du din tjener gå bort med fred efter dit ord. For mine øjne har set din frelse,som du har beredt for alle folk: Et lys til åbenbaring for hedninger og en herlighed for dit folk Israel.
Josef og Maria tager deres nyfødte til Templet, hvor han bliver præsenteret for Gud og omskåret, som det var almindelig sædvane dér og dengang. Fra Simeons lovprisning ved den lejlighed har vi fået overleveret en del af det, der giver Kyndelmisse betydning: et lys til åbenbaring.
Et lys i mørket - med masser af smør
Jeg har skrevet om Kyndelmisse tidligere år, og der er rigtig meget på færde den dag, men det som har givet dagen navn, er netop det med lyset: Kyndelmisse = missa candelarum = gudstjeneste for lyset; lyset forstået som både Verdens Lys, Jesus, og det helt konkrete stearinlys, der skal lyse op for os.

Rigtig god timing, for ifølge kalenderen er Kyndelmisse, der altid falder på den 2. februar - 40 dage efter jul, også ca. midt i vinteren; den tid, hvor vi allermest savner lyset fra solen. datoen ligger lige midt imellem den korteste dag og forårsjævndøgn. Dagene ER ved at blive længere, men mange ugers mørke trykker på humøret; vi har brug for noget - lys - til at muntre os op.
Visse steder i verden, fx. i Frankrig, Belgien og Schweiz, spiser man pandekager til Kyndelmisse, måske fordi den smørgyldne, runde pandekage ligner den solskive, som vi sådan savner.

Jeg legede lidt med maden…

Pandekager (10-12 stk)

  • 250 g mel
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 5 dl mælk
  • 4 æg
  • 3 spsk smeltet smør
  • mere smør til panden
(Jeg tilsatte også et par teskefulde matcha-te, for at gøre pandekagerne grønne. Det blev de ikke specielt kønne af og det gjorde heller ikke noget særligt for smagen.)

Rør det hele godt sammen og lad gerne dejen stå i køleskabet en halv time, inden du bager pandekagerne.

Jeg tog en lille portion (ufarvet) dej fra i en beholder med en fin tud, så jeg kunne tegne på panden.

Tegn et lys - eller noget andet - på panden med dej, og lad den størkne og brune ganske lidt på en middelvarm pande. Hæld dej ud over motivet og bag pandekagen som du plejer. Når du vender pandekagen kan du se dit motiv.
Se venligst bort fra pandekagens lidt fesne farve; ideen er meget god…?!
Der er mange muligheder:
Kærlighed, håb & tro...
Tip: Husk, at motivet bliver spejlvendt!

Til Valentins Dag?
Tip: Tænk over, hvordan du hælder dejen til selve pandekagen på panden; den blive let lidt mørk, der hvor den lander og kan ødelægge motivet.
Til en elsket møgunge?!
Tip: Hæld dejen til selve pandekagen forsigtigt, så bogstaverne ikke flyder rundt.

Glædelig kyndelmisse!

Ingen kommentarer: