søndag, februar 09, 2014

Ikke altid kage: chokolade-mint-læbepomade

Så nemt er det! At lave sin egen læbepomade uden alverdens mærkværdige tilsætningsstoffer.
 
Chokolade-mint-læbepomade (4 små bøtter)
  • ca. 25 g kokosolie
  • ca. 15 g bivoks
  • ca. 1 1/2 spsk (jordnødde-)olie
  • ca. 3 knapper (5 g?) mørk chokolade 
  • 1-2 dråber pebermynteolie

Smelt alle ingredienserne sammen i et vandbad eller meget forsigtigt i mikrobølgeovnen. Rør, så det hele blive blandet. Hæld den flydende pomade i små bøtter.


Noter:
Vægt/konsistens: Det er svært at give helt præcise vægtangivelser i så små mængder, så det er også lidt svært at ramme den helt rigtige konsistens. Lav en lille prøve og hæld et par dråber på en tallerken. Hvis pomaden størkner op og er for hård, kan den smeltes igen, og der kan tilføjes lidt mere olie. Hvis den er for blød kan der tilsættes lidt mere voks.

Min er relativt fast, men det er nemt at tage en lille, bitte smule med en negl og smøre den på læberne. Når den bliver varmet af kroppen, er den helt perfekt.

Kokosolie: Kan bruges til rigtig meget. Jeg havde en lille rest i bunden af glasset, og den blev udgangspunkt for læbepomaden. Kokosolie smelter ved 20-28 grader, så på en varm sommerdag er det flydende ved "stuetemperatur" og er altså ikke velegnet som læbepomade alene.

Bivoks: Jeg købte et par blokke via Amazon, men det kan findes i masser af danske butikker, fx. Netspiren.

Olie: Jeg havde tilfældigvis jordnøddeolie i skabet og tænkte, at det ville passe fint med den lette duft/smag af kokos, chokolade og mint. En mandelolie kunne også være lækker. 

Chokolade: Jeg brugte nogle 100% knapper, som jeg havde fået til jul. En anden mørk chokolade kan gøre det.

Pebermynteolie: Endelig ikke for meget! Jeg har en lille flaske i køleskabet, som jeg har haft i årtier! Jeg  bruger ganske få dråber ad gangen. Køb fx. hos Urtegaarden eller i en helsekostforretning.  Læbepomaden kan naturligvis varieres ved fx. at udelade chokoladen og/eller ved at tilsætte andre olier end pebermynte. Prøv evt. bergamot- eller lavendelolie.

Bøtter: Jeg havde nogle små cremebøtter liggende, men noget passende kan fx. købes på Urtegaarden.

Holdbarhed: Den hjemmelavede læbepomade har - muligvis - ikke samme holdbarhed som en industriel sag, men til gengæld er den totalt appetitlig.

God fornøjelse - og bløde læber!

Ingen kommentarer: