torsdag, juli 04, 2013

Lavendelfløde til dine jordbær - og ikke et ord om madporno


Lavendel. En blomst og en farve - og så meget andet.
Det siges, at lavendler har været kendt og dyrket i årtusinder. En plante med et så karakteristisk udseende og en så kraftig og vidunderlig duft og oven i købet med forskellige - mere eller mindre veldokumenterede - egenskaber har naturligvis interesseret mennesker fra tidernes morgen.
En kristen legende fortæller, at Adam og Eva tog den dengang duftløse lavendelplante med sig, da de blev smidt ud af paradisets have. I lange tider var planten kun lavendelagtig at skue, og først da Jomfru Maria mange, mange slægtled senere en dag lagde jesusbarnets nyvaskede babytøj til tørre på en busk - en lavendelbusk - fik tøjet og planten sin helt særlige duft.

I Højsangen, der er Bibelens mest sanselige tekst - og hvis man læser den med de rette briller, er den ligefrem erotisk, omtales nardus i beskrivelsen af den skønne kvinde. Der er sandsynligvis tale om lavendel, som her føjes sammen med andre kostbare, velduftende og saftige sager:

En lukket have er du, min søster, min brud,
en lukket have, en forseglet kilde;
dine skud er en park med granatæbler,
med herlige frugter,
henna og nardus,
nardus og safran,
kalmus og kanel,
alle slags røgelsestræer,
myrra og aloe,
de fineste balsamstoffer.
Kilden i haven er en brønd med rindende vand,
der strømmer fra Libanon.

Vågn op, nordenvind, kom, søndenvind!
Lad det lufte i min have, lad dens balsam strømme.
Min elskede skal komme til sin have
og spise af dens herlige frugter.

(Højsangen, kapitel 4, vers 12-16)

Lavendelfløde
(Jeg lavede en kæmpestor portion, fordi jeg faldt over noget dato-ramt-piskefløde, og fordi jeg troede, at jeg ville ende med lavendel-panna cotta. Helt så fast blev min kogte fløde ikke; den fik konsistens og udseende omtrent som kondenseret mælk fra dåse. Holdbarheden er blevet væsentligt forlænget og lavendelfløden forsøder jordbær fra haven igen og igen.)

  • 1,5 l piskefløde
  • ca. 600 g sukker
  • Nogle klaser lavendelblomster
Kom det hele i en gryde og kog, kog, kog! Uden låg og med masser af bobler, så vandet fa fløden kan fordampe og koncentrere det fede og søde. Min fløde kogte i ca. halvanden time; så havde jeg ikke tålmodighed til mere. 

Jeg hældte i første omgang lavendelfløden i små serveringsglas, fordi jeg som nævnt troede, at jeg havde lavet panna cotta. Senere skrabede jeg fløden over i en kande. Fløden kan nu hældes over jordbærrene - tyk og lækker!

Ikke et ord om madporno... 
Lavendelsladder: Det siges, at Kleopatra brugte lavendel til at forføre sine magtfulde mænd. Både Julius Cæsar og Marcus Antonius lod sig lokke af den velduftende skønhed.
Måske er det sandt, at giftslanger gerne opholder sig under lavendelbuske (eller måske er det en historie, som tidlige lavendelavlere fandt på for at holde folk og lavendeltyve fra deres blå marker), men det er tankevækkende at Kleopatra - måske - begik selvmord netop ved at lade sig bide af en giftslange.

En fri association fører os til et afsluttende billede af en lavendelfarvet kornsnog:
Giv dine frugter et lækkert skud lavendelfløde!

Ingen kommentarer: