lørdag, juli 13, 2013

"Mågens" giffelkage - en stop-spild-af-mad-dessert på grillen

Bageren i Grevinge ved Asnæs. Et dejligt sted i Sommerlandet. Med bagværk, der ikke lader sig mærke af den gastronomiske revolution, der har fundet sted i hovedstaden og andre større byer i Danmark, og hvor det nu stort set er umuligt at opdrive et stykke brød, der ikke er bagt med surdej, spelt og/eller kold langtidhævning.

I Grevinge kan man få morgenbrød af den gode, gamle slags, der bare skal males rødt, have en snor på og ét gram luft mere - og så kan et rundstykke gå for at være en festlig sommerballon.
Solbær og ribs fra sommerhushaven
Når der så er et par gifler til overs fra morgenmaden, så ved man bare, at de ikke er meget værd dagen efter. Men de skal jo ikke gå til spilde.

Jeg anede samtidig en anledning til at udvide repertoiret for desserter tilberedt over grill. Bananer i skræl og frugt på spyd imponerer mig ikke. Derfor denne lækre, både søde og sure, sprøde og bløde og helt perfekt pletvist forkullede dessert (som i mangel af gifler kan bages med en crumbledej af ca. lige dele smør, mel og sukker - eller af andet halvgammelt brød.)

Mågens giffelkage
(Til 4 personer. Der er plads til jordbær med fløde i maven bagefter, hvis man er i nogenlunde god dessertform.)
  • 2 gifler
  • ca. 100 gram sommerblødt smør
  • ca. 100 gram sukker 
  • evt. 1 tsk. vanillesukker
  • en skålfuld bær fx. solbær og ribs
OBS! Opskriften er helt igennem en fornemmelsessag. Det gælder både mængden af ingredienser og tilberedningen. Kagen er supernem eller supersvær. Den kræver intuition og brug af både øjne, ører og næse.

Skær giflerne i tern-agtige stykker på et par cm på hver led. Bland dem med blødt smør (lad ca. 25 g blive tilbage til over- og undersiden af kagen i sølvpapirpakken), sukker og vanillesukker i en skål. Sørg for at brødstykkerne er snasket godt ind i både smør og sukker. 
Læg et par klatter af det resterende smør på et stykke sølvpapir og hæld ca. halvdelen af giffelternene ud  på sølvpapiret. Hæld de rengjorte bær ud over brødstykkerne og drys evt. lidt ekstra sukker på bærrene. Ribs og solbær bliver temmeligt syrlige, når de bliver tilberedt, og der er altså ikke noget ved en kage, der er for sur!
Snegle, stilke og blade fjernes inden bagning.
Hæld resten af giffelstykkerne ud over bærrene og læg et par klatter smør mere ovenpå. 
Pak nu sølvpapiret forsigtigt sammen om "kagen", og læg yderligere mindst to lag sølvpapir rundt om, sådan at pakken bliver nogenlunde tæt uanset hvilken side, der vender opad. 

Pakken skal ikke være for stram; der må gerne være bare en anelse luft mellem sølvpapirlagene, så kagen ikke får alt for tæt kontakt med grillvarmen.
Giffelkagen ligger klar i sin sølvpapirspakke til eftervarmen, når aftensmaden er grillet
Her kommer så udfordringen til grillmesteren: når grillen ikke er alt for varm og heller ikke for kold, lægges kagepakken på grillen og bages indtil den er færdig! Vend den et par gange. Du er nødt til at lytte efter, om det syder i pakken, se om det evt. damper/ryger og snuse, om noget lugter karamelliseret - eller brændt. Øvelse - og intuition. Det er typisk ikke en god idé at åbne pakken for at kigge, for det er svært at få den lukket ordentligt igen, hvis den skal grille videre.
Den grillede dessert er måske ikke særligt smuk, men meget, meget dejlig - og varm!
Hvis du rammer rigtigt, har du nu en skøn sommer-grill-dessert, der kun bliver endnu bedre af en god klat kold flødeskum.
Sommer-bonus-info: Kagen er opkaldt efter min fars gode ven Mogens. Det var ham, der havde morgenvagten i dag og som kørte til bageren efter rigeligt med gifler og andet godt.

For efterhånden ganske mange år siden lånte mine søstre og jeg hans sommerhus, hvor vi tilbragte en dejlig uge sammen med vores dengang ret små børn.

Vi talte naturligt flere gange i løbet af ferien om, hvor skønt det var at vi sådan kunne låne Mogens' sommerhus. Den sidste dag, da vi var på vej hjem, dristede et af børnene sig til at spørge os voksne om det, der åbenbart havde undret børneflokken hele ugen: "Hvem er den måge, der har det sommerhus, som vi har lånt, og som vi taler om hele tiden?!"

Ingen kommentarer: