søndag, juli 21, 2013

Kage uden ovn: dampet pudding med kardemomme og hvid chokolade

Forleden lavede jeg kage på grillen. I dag har jeg kogt (eller rettere dampet) en kage. Man behøver altså ikke at fortvivle rent kagemæssigt, bare fordi man evt. ikke er i nærheden af en ovn.
Og alting er smukkere med ribs!
Egentlig er dagens kage en pudding. I England er det ret udbredt at lave dampede kager fx. christmas pudding, men oprindelig var ordet en betegnelse for en ret fra det salte køkken.
En dampende frisk christmas pudding bliver serveret ca. 1867. Opskrift fra The White House Cookbook her.
Ordet pudding kommer  - muligvis - fra latin botellus, som betyder pølse. I middelalderen talte man om Black Pudding og mente blodpølse og om White Pudding, som var en ret lavet af mel og flomme, og som også blev kogt i pølseskind (eller i en mavesæk). Flomme er indvoldsfedt fra ko eller får og kaldes også ister, hvilket har givet navn til den danske nationalpølse med-ister. 

Traditionalister holder på, at Christmas Pudding skal laves med flomme.
Flomme.
Ordet pudding er det samme som det danske budding, men på engelsk bruger man udtrykkene flan eller det franske blanc-manger (= hvid spise), hvis man taler om den bløde, hvide dessert, som vi spiser med frugtsauce. Pudding har ofte en meget bredere betydning som slet og ret dessert.

Pudding/budding handler i høj grad om at noget tilberedes i en form. Ordbog over det Danske Sprog (ODS) giver det udmærkede eksempel: (barnet) lavede Buddinger af Sandet i Spyttebakken med et Fingerbøl (fra journalist og forfatter Carl Quistgaard Muusmanns skrift Med løst Krudt fra 1889).
Dr. Oetkers bud på en budding lavet i en fin form.
Jeg har ikke kogt eller dampet kager før, men jeg købte en billig dampe-kage-form på Ebay for nogle måneder siden og er nu blevet lidt fascineret af teknikken.
Jeg brugte en form på 1,7 liter.
Man kan også koge en kage uden den særlige form, det kræver bare lidt håndarbejde. Man kan selvfølgelig også købe/bruge en fin keramik- eller glasform, der pynter lidt mere i et køkken.

Eller en vintage-sag...
Dampet kage med kardemomme og indbygget hvid chokoladesauce

  • 150 g hvid chokolade
  • 3/4 dl piskefløde
  • 1 tsk matcha-te
  • 125 g smør
  • 125 g sukker
  • 5 kapsler friskstødt kardemomme
  • 2 æg
  • 100 g mel
  • 1 tsk bagepulver

Smelt hvid chokolade og fløde sammen i et vandbad. Rør den grønne pulver-te i chokoladen. Smør din form og hæld den grønne chokoladesauce i bunden af formen.
Pisk smør, sukker og kardemomme sammen til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk grundigt efter hvert. Rør mel og bagepulver i dejen. Kom dejen i formen midt i chokoladen. Læg låget på.
Sæt en stor gryde med vand over varmen. Der skal noget i bunden, så kageformen ikke står direkte på bunden. Jeg har brugt en bordskåner i silikone. En plade af sammenkrammet sølvpapir kan også bruges.
Sæt formen i gryden, når vandet koger og læg låg på gryden. Hold gryden i småkog. Det kogende vand skal nå godt op omkring formen. Hæld evt. mere vand i gryden, hvis meget fordamper undervejs.
 Kog kagen i ca 1 1/2 time.
Tag kagen op. Test evt. med en strikkepind om kagen er færdig. Hvis der ikke hænger dej ved, når den stikkes ind midt i kagen, er den færdig. Lad kagen køle en anelse af inden du vender den ud af formen. Den kan sidde lidt fast og skal måske løsnes i kanten med en kniv.
Pynt evt. med ribs eller anden frisk frugt. 
Kagen kan sagtens laves uden chokoladesaucen, men det er lidt fascinerende med en lækker, varm sauce, der er klar sammen med kagen.

Ingen kommentarer: