onsdag, marts 14, 2012

Elsker/elsker-ikke-tærte med "parsley, sage, rosemary and thyme" - og ost

Du kan godt springe osten over, hvis du synes, at det lyder for underligt. Og krydderurterne for den sags skyld også. Ideen til tærten begyndte bare med osten.
I min egenskab af osteblogger (!) blev jeg inviteret til lanceringen af Arlas nye råmælksost, Lykkebjerg, for et par uger siden. Det var en dejlig fest. Masser af andre bloggere, madkändisser og ikke mindst smagsprøver. Jeg er faktisk omtrent lige glad for ost, som jeg er for kage, men indtil videre holder jeg mig til at skrive om kage. Andre bloggere har skrevet om lanceringsfesten (fx. Grydeskeen og Faster Philip), så jeg går straks lidt videre. Kan osten - jeg fik et stykke med hjem - mon bruges i en kage?

Ost i kager er et emne, som jeg i forvejen har talt lidt med Maja Møller fra Arla om, og jeg har da også leget lidt i køkkenet, uden dog at nå frem til noget superinteressant. Nu var der en anledning til at prøve igen.

Hvad ville mon passe sammen med den lækre ost? (Helt kort kan jeg beskrive den som en fast, tør ost, der minder en noget om - den fantastiske - Vesterhavsost eller Prima Donna.) Jeg tænkte:
 • noget let syrligt årstidens frugt, æble eller pære, som modspil til den bløde, fede ostesmag. Jeg er endt med pære, fordi de fleste pærer ikke smatter ud ved tilberedning; det forekom vigtigt,
 • hasselnødder for at understrege ostens nøddesmag,
 • krydderurter for at understrege legen med det salte køkken. Af grunde, som jeg ikke helt kan forklare kom jeg til at tænke på Simon & Garfunkels dejlige sang om Scarborough Fair, hvor der er tale om "parsley, sage, rosemary and thyme". Derfor netop de fire krydderurter.

Jeg har aldrig tidligere for alvor lyttet til teksten i den gamle sang, selvom jeg selvfølgelig har sunget med på omkvædet. Det viser sig, at der er tale om en ret mystisk kærlighedshistorie.

Are you goin' to Scarborough Fair? Parsley, sage, rosemary, and thyme.
Remember me to one who lives there, she once was a true love of mine.


Vor mand, som IKKE er på markedet i Scarborough, beder en tredjeperson om at give en besked til en tidligere hjertenskær. Budbringeren skal bede den skønne om at udføre en række umulige opgaver, bl.a. at sy en skjorte uden søm og at finde et stykke land til ham mellem stranden og havet. Det er ikke klart, om han prøver at få hende tilbage - eller om han støder hende fra sig. Og omkvædet lyder igen og igen: Parsley, sage, rosemary and thyme.

Disse urter har - naturligvis - symbolsk betydning.
 • Persille var en plante, som man engang mente at kun hekse og gravide kvinder kunne få til at gro. Sow parsley, sow babies. Man mente, at persillen kunne fremprovokere lyst og kærlighed.
 • Salvie skulle kunne hjælpe barnløse par med at få børn alligevel. Urten forbindes også med visdom og udholdenhed og skulle kunne sikre hjemlig harmoni.
 • Rosmarin symboliserer kærlighed og trofasthed. Engang brugte man at smykke nygifte med små grene af rosmarin for at sikre troskab og frugbarhed. Planten mentes også at have forbindelse med hukommelse.
 • Timian blev brugt i særlige ungpigeritualer, der skulle kunne afsløre deres livs elskedes identitet. En kvinde med en kvist timian fæstet på brystet skulle være uimodståelig.
Kort sagt er sangens urter en stærk buket af kærlighedsmagi. Men er urterne et udtryk for den skønne kvinde som hun er? Eller som helten ville ønske at hun var? Vil hun forstå den mærkelige besked? Får de hinanden igen til sidst? Vi ved det ikke. Sangen er skøn, sær og ubegribelig. Som kærligheden selv. Og det er tærten også, hvis du spørger mig.

Elsker/elsker-ikke-tærte
 • ½ portion Meyers mørdej
 • 250 g pære i små tern
 • saft af 1 citron
 • 100 g sukker
 • 150 g smør
 • 150 g sukker
 • 150 g grofthakkede hasselnødder
 • 3 spsk mel
 • ½ tsk salt
 • 50 g Lykkebjerg råmælksost i små tern
 • finthakket persille, salvie, rosmarin og timian
(Blind-)bag tærtebunden i ca. 20 minutter ved 200 grader.

Kog pæreternene med de første 100 g sukker og citronsaft i nogle minutter. Det giver pærerne lidt ekstra syrlighed.

Smelt smør, 150 g sukker og hasselnødder sammen i en kasserolle over svag varme. Tilsæt mel og salt og rør godt sammen. Dræn siruppen fra pærestykkerne og vend dem i nøddeblandingen. Rør osteternene hurtigt i sammen med krydderurterne.

Kom fyldet i tærten og fordel det. Bag kagen yderligere ca. 40 minutter. Den skal boble helt inde i midten og blive lidt gyldenbrun i overfladen. Tag kagen ud, og lad den køle af. Server evt. med en klat vanilleis eller flødeskum - og pynt gerne med små kviste af de fire krydderurter.

Så er det op til dig selv, om du elsker eller elsker-ikke denne særlige ostetærte. Men jeg prøvede! Parsley, sage, rosemary and thyme - og Lykkebjerg.

Ingen kommentarer: