mandag, marts 12, 2012

"Hvad er godt?" Tanker fra weekendens chokolademarathon

Åh, hvor er der meget chokolade! Håndlavet, økologisk, blankt, smukt indpakket, i plader, i dessertstykker, som smoothies, som massagesmøremiddel, som påskeæg, med spændende smagstilsætninger, som is, stort, småt, velkendt, nyt. Chokoladefestival 2012. Til tasterne!
Foto: Tyvstjålet fra New Zealand Chocolate Festival
Jeg ved ikke om det er mængden af chokolade, der gør det, om det er det forholdsvis tidlige tidspunkt på dagen, eller om jeg bare har en lav chokolademæthedstærskel for tiden. Jeg har simpelthen ikke lyst til at spise chokolade. Det ved jeg erfaringsmæssigt, at jeg ellers har, så jeg får selvfølgelig vekslet mine smagsprøvepoletter til noget godt, som jeg kan nyde senere. Man kender vel sine chokoladedæmoner, og ved, at de ikke hviler længe.

"Hvad er godt?" er jeg blevet spurgt et par gange af bekendte, som jeg har mødt til festivallen. Det er jo et godt spørgsmål. Dels er det selvfølgelig et spørgsmål om chokoladepræferencer, og dels kan jeg mærke, at hele festivallen OGSÅ i høj grad handler om at møde mere eller mindre (be-)kendte chokoladeentusiaster. At møde folk, som jeg kender eller bare har mødt før og at lytte til/kigge på det, der er fremme.

Herunder derfor et par nedslag, som i en vis udstrækning handler om personer eller chokolademærker, som jeg har skrevet om i andre sammenhænge.

Nikolaos Strangas: Hvordan kan man andet end at elske den mand?! Ja, jeg hentyder ikke - udelukkende - til hans græske gudelook, men til hans altid postive tilgængelighed og hans vidunderlige syn på chokolade, kage og desserter. Nikolaos optrådte i demokøkkenet og lavede chokolademousse, så ikke et øje var tørt, men især bed jeg mærke i hans hyldest til den daglige dosis hæderlig kage eller chokolade frem for et ugentligt orgie i (dårligt) slik. Han fortalte, at hans datter får masser af gode sager, og at hun - som seksårig - er i stand til selv st sige "nok". Store "thumbs up" til den tilgang!
Simply Chocolate: Jeg ved ikke, hvad det til gengæld er med den butik. Der er noget, der provokerer mig. Noget, der bare instinktivt er mig imod. Det er sikkert meningen. I hvert fald får jeg fornemmelsen af en tilgang til chokolade, som er båret af - bevares - god chokolade, men i meget høj grad smart, skarp markedsføring. Og når noget er smart og skarpt, vil det selvfølgelig ramme nogen lige i øjet, mens andre går ram forbi. Jeg falder så i den sidste kategori.

Jeg skrev om Simply Chocolate for et års tid siden: Simply Chocolate pre-launch. Happyness is temporary.
Chokolade -hex: hende har jeg vist ikke skrevet om før. Jeg husker "hende" fra da jeg sidste år deltog i en seriøs flødebollesmagning i Chokoladeselskabets regi. Hendes flødebolle var klart anderledes end de andre. Meget håndlavet. Helt speciel bund. Mindeværdig simpelthen - og "kantet".

Nu så jeg så hexen, Tina Møller, i egen høje person, og hun lignede virkelig den oplevelse jeg havde af flødebollen, om jeg så må sige. En lidt kantet og kejtet type, som slet ikke er så strømlinet og perfektioneret, som de fleste andre firmaer - selv dem, der sælger sig selv som andet end mainstream. Herligt, at der er lidt ægte personlighed tilbage også på markedskræfternes slagmarker.

Kultursammenstødet mellem Simply Chocolate, alle de autentiske chokolader og Chokoladehexen fik mig til at tænke på en artikel fra Kommunikationsforum: Helt autentisk varm luft - selvom i hvert fald Simply Chocolate faktisk IKKE slår sig op på at være autentisk noget som helst; den ros skal de have.

Xocolatl: har jeg vist heller ikke skrevet om tidligere. Spændende historie ellers. Honningkager har en lang historie i Christiansfeld ved Haderslev. Den kan jeg vende tilbage til en anden gang. Indtil videre kan du evt. selv læse Honningkagernes Historie.

Bager/konditor Kim Rasmussen har for relativt nylig købt sig ind i de historiske lokaliteter og er i gang med at puste nyt liv i honningkagerne, og han fremstiller også forskellige mere eller mindre honningkagerelaterede chokoladelækkerier. Han modtager senere på måneden en pris for sit store arbejde. Desværre forlyder det, at Xocolatl er gået konkurs, så fremtiden er usikker. Her er der ellers faktisk noget - om ikke varm autentisk luft så noget -  historisk baggrund, som kan adskille netop denne virksomhed og dens produkter fra alle de andre.

Damien Allsop/CH2OCOLATE: En af de gode ting ved chokoladefestivallen er, at der rent faktisk er tid og mulighed for at få talt med chokoladeentusisasterne. Jeg fik vekslet adskillige ord med engelske Damien Allsop, som åbenbart er det nye sort inden for chokolade. Han laver chokolader med chokoladefyld emulgeret med vand i stedet for fx. fløde. Det skulle give en renere smag, som lader chokoladen komme bedre til sin ret, end hvis man "dæmper" den med den bløde fløde.

Jeg må indrømme, at jeg er en anelse skeptisk. Det er sikkert rigtigt, at god chokolade smagere tydeligere igennem af sin helt egen smag, når der ikke er fløde i, men jeg fornemmer en snigende sundhedsmisforståelse, som i mine øjne ikke hører hjemme i chokoladens verden. Den kæphest må jeg vist få luftet mere udfoldet inden længe...
Chokoman/Jørgen Gornitzka: endnu en af mine lidt skæve favoritter. Jørgen tilbyder kurser i fremstilling af fyldte chokolader og flødeboller, og det er en ren fornøjelse at se og høre ham folde sig ud.

Jeg har ganske kort omtalt Jørgen i indlægget Cake pops er det nye sort! (Og lidt om at temperere chokolade)
 
A XOCO: Af grunde, som jeg ikke helt kan gennemskue, ender jeg tit hos A XOCO. Denne gang spenderede jeg mine sidste poletter OG kontanter hos dem. Måske er det deres modige og gode chokolader fra Fusions-kollektionen med foie gras/hindbær, bacon/tomat, roquefort/ananas og gedeost/timian. Måske er det deres knaldhamrende gode lakridsflødebolle. Måske er det dét, at der ligger en butik tæt på mit hjem.

Det er i hvert fald ikke, fordi jeg skal bryste mig af at kunne sige, at netop denne forretning leverer chokolade af højere kvalitet end alle de andre. Det kan jeg og mine smagsløg simpelthen ikke afgøre. Egentlig tror jeg, at det hænger lige så meget sammen med, at jeg oplever, at folkene omkring A XOCO simpelthen er topsympatiske. Det virker på mig.

Chokoladeselskabet: Til sidst en stor tak til Chokoladeselskabet, som står bag Chokoladefestivallen, og som får det hele til at køre udelukkende på frivillig arbejdskraft. Det er simpelthen godt gået! APPLAUS!


Andre bloggere har skrevet om chokoladefestivallen. Fx.Spiselig Chokolade med chokolade på, Kristinas Madunivers Chokolade Festival 2012, La Nourriture chokoladefestival 2012 og Jonas Kogebog 400%.

Ingen kommentarer: