onsdag, september 28, 2011

TEMA: Honning. Frugtcarpaccio til jødisk nytår

Honning. Hvor skal jeg begynde?
שנה טובה 
Med Bybi-projektet, som jeg oplevede til madskriver-konferencen i forrige weekend?
Med Bybi-honningpakkeriet på Sundholm og honningcocktailen Bella Bee Sour i Bella Sky Baren i sidste weekend?
Bjørn og Allan tapper honningen. Flere billeder på Facebook.
Kom an, Don Draper! Bella Bee Sour: Maker's Mark, honning, lime. Splendid!
Med et kulturhistorisk rids af honningens imponerende fortid?
Kvindelig honningjæger fra et spansk hulemaleri.
Med en helt dagsaktuel hilsen til jøder og andet godtfolk, der netop i dag fejrer begyndelsen på Rosh Hashana; altså deres særlige udgave af nytår?
Rosh Hashanah - jødisk nytår
Ja, det må blive det sidste; det andet kan jo vente.

Det viser sig, at det jødiske nytårs helt karakteristiske symbolske spise er æbler med honning. Enkelt og betydningsladet. Og at Rosh Hashanah i 2011 begyndte netop ved solnedgang i aften. (I 2012 er det ved solnedgang den 16. september.)

Endnu engang har jeg oplevet, at en jødisk højtid, som jeg sikkert har hørt om under mine lange studier - og lykkeligt glemt alt om igen - er meget mere interessant end først antaget, når fokus kommer på, hvad man spiser til festen.

Der er også noget med at trutte i et vædderhorn, Shofar, et evt. rundt og/eller flettet brød, Challah, granatæbler og vin og sikkert et hav af lokale tilføjelser, variationer og hvad ved jeg, men honning og æbler er helt gennemgående. Honningmarineret kylling, æblekage, kalkun med æblefyld, honningbrød und so weiter.
Rund Challah, bagt med udgangspunkt i en opskrift fra L.A. Times
Den korte forklaring er den, at det runde æble (og brød) henviser til årets cirkel og at honningen er det gastronomiske svar på den klassiske hilsen til Rosh Hashanah Shana tova, som udtrykker et ønske om et "Sødt nytår!"

Den helt enkle model går så ud på, at man simpelthen spiser stykker af æble, som man dypper i honning.
L.A. Times giver forslag til forskellige Rosh Hashanahretter med honning, herunder en lidt mere sofistikeret - men stadig enkel - "frugtsalat". (Som i øvrigt er en glimrende anledning til at få brugt den mandolinsnittesag, som måske er kommet lidt langt ind i skabet. Anretningen kan med stor fordel serveres på alle tider af året med de tilgængelige frugter.)

Frugtcarpaccio med honning, lime og ingefær
  • Saft og skal af ½-1 limefrugt
  • 3 spsk flydende honning
  • revet frisk ingefær - af et stykke på størrelse med en valnød
  • æbler
  • pærer
  • blommer
  • figner
  • bananer
  • anden frugt
Riv det grønne af limeskallen og ingefæren. Kom det i en lille skål sammen med limesaft og honning. Rør det sammen indtil blandingen er samlet.
Skær frugten ud i helt tynde skiver. Faste frugter kan med fordel skæres på et mandolinjern. Arranger frugtskiverne på et fad og dryp dressingen over frugten.
Server evt. resterende dressing sammen med frugtfadet. Det er fristende - men u-kosher - at servere flødeskum til den friske frugtcarpaccio...

Ingen kommentarer: